Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Arkitekterna förvandlade Malmövillan till något alldeles unikt – kika in och inspireras

31 mar, 2025
AvEmma Persson Lagerberg
Arkitekterna förvandlade Malmövillan till något alldeles unikt – kika in och inspireras
Det var ett fult hus i bedrövligt skick när arkitekterna Joakim och Maria Lyth satte tänderna i Malmövillan och skapade något alldeles unikt. Kronan på verket är den kaxiga utbyggnaden klädd i tjärad plywood.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos: Carice van HoutenBrand logo
Kika in hemma hos: Carice van Houten

Det är någonting som för tankarna till Italien snarare än till ett villakvarter i Malmö när man står på den lugna gatan utanför familjen Lyths hus. Kanske är det fönsterluckorna i jalusistil på huset tvärs över gatan, kanske den slingrande grönska som klättrar uppför den putsade rosa fasaden på huset vi är på väg att besöka. Eller är det bara den för dagen ovanligt heta försommarsolen som gör asfalten varm?

Vid en första anblick ser huset som möter oss ut som ett klassiskt trettiotalshus, en rosa sockerbit med gråmålade fönster. Men det var inte riktigt den synen som mötte arkitektparet Joakim och Maria Lyth när de första gången såg sitt framtida hus.

Annons
Det stora öppna rummet som inhyser kök, matplats och vardagsrum ersatte den gamla utbyggnaden från 60-talet och är en naturlig samlingsplats för familjen. De stora fönstren och det öppningsbara väggpartiet skapar en flytande känsla av ute och inne.
Det stora öppna rummet som inhyser kök, matplats och vardagsrum ersatte den gamla utbyggnaden från 60-talet och är en naturlig samlingsplats för familjen. De stora fönstren och det öppningsbara väggpartiet skapar en flytande känsla av ute och inne. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg

– Då var det klätt i mexitegel och brun panel med en gigantisk takfot i korrugerad plast. Huset byggdes 1937 som ett putsat funkishus men byggdes 1968 om av en mindre nogräknad byggmästare. Funkisfönstren byttes mot sextiotalsditon och övervåningens terrass byggdes in bakom den bruna panelen, säger Joakim.

– Familjen som köpte huset av byggmästaren sålde det till oss och då hade det stått tomt i några år och behövde verkligen renoveras. Fönstren från sextiotalet hade ruttnat. Diskmaskinen från 1968 var aldrig använd och i nyskick. Det var glest med spekulanter på visningen, men vi såg potentialen i det, det var så fult och behövde vår kärlek.

Annons

Funkisinspirerad renovering

Paret hade 2013 tillsammans med sina fyra barn nyligen flyttat ner till Malmö från Göteborg, bodde tillfälligt i en lägenhet i stan och hade efter husköpet ett halvår på sig att renovera och bygga till huset innan de behövde flytta in. Första uppgiften blev att återställa husets trettiotalsutseende.

Det platsbyggda köket är klätt i plywood. Handtagen är tvättlinekrokar.
Det platsbyggda köket är klätt i plywood, precis som stora delar av väggarna i tillbyggnaden. Handtagen är egentligen tvättlinekrokar. Bänkskiva av laminat i mönstret Virrvarr. Blandare från Vola. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg
Den nyare tillbyggnaden har fått en panelliknande fasad av tjärad plywood som står i fin kontrast till originalhusets rosa putsade fasad.
Den nyare tillbyggnaden, som ligger in mot den lummiga trädgården på baksidan av huset, har fått en panelliknande fasad av tjärad plywood som står i fin kontrast till originalhusets rosa putsade fasad. Petra Bindel and Emma Persson Lagerberg
Annons

– Eller man kan säga att vi gjorde en funkisinspirerad renovering, det är egentligen ingenting som är autentiskt så som huset såg ut från början, vi har modellerat om det lite.

– Men vårt mål var att göra en så hållbar renovering som möjligt, att återanvända, använda hållbara material och färger och ingen plast. Och att undvika vitt, alla färger i huset är brutna. Vi började renovera överallt samtidigt, det var en intressant taktik men kanske ingenting vi rekommenderar … Huset var halvklart när vi flyttade in, det var lite stökigt.

Tar man ett steg åt sidan från ovannämnda rosa fasad anar man den allt annat än konventionella tillbyggnaden, med panelliknande fasad av tjärad plywood, som sedan sträcker sig över hela baksidan av huset. Den nybyggda delen känns både otippad och helt självklar i sin kontrast till resten av villan.

– Det fanns en tillbyggnad från sextiotalet redan, som hade ungefär samma planlösning. Vi rev den men behöll betonggrunden. I vårt hus i Göteborg, i det fantastiska radhusområdet Sjögången, hade vi ett öppet kök och vardagsrum som mätte 4,8 gånger 11 meter, det rymde helt perfekt soffgrupp, matplats och kök. Så detta är en hommage till det rummet, det har i princip samma mått.

Annons
Den vackra garagetillbyggnaden fungerar som fixarrum och förvaring.
Den vackra garagetillbyggnaden fungerar som fixarrum och förvaring. Tak i korrugerad plast ger ett fint ljusinsläpp. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg

Inne- och utemiljö binds samman

Även detta rum rymmer ett stort öppet kök med köksö samt matplats och vardagsrum. Väggarna och köket är klädda i plywood, även innertaket är klätt i trä med synliga plywoodbjälkar. Det är ett varmt och hängvänligt rum. Gigantiska fönster och ett öppningsbart väggparti som vetter ut mot den lummiga trädgården och en trappformad terrass, inspirerad av det kejserliga palatset i Kyoto, binder ytterligare ihop inne- med utemiljö.

Annons

– Från början ville vi göra skjutbara fönsterpartier, men pengarna tog slut så vi fick tänka om och bestämde oss för att ha fasta fönster men stora öppningsbara väggar. Som arkitekt har man nästan alltid en beställare som i slutändan ska bedöma om ens förslag är görbart eller inte. Det uppstår en friktion i det mötet. Men när man ritar åt sig själv kan man löpa linan ut, testa okonventionella lösningar och idéer. Det är ingen som drar i bromsen och blir det inte bra har man sig själv att skylla.

Den trappformade terrassen fungerar som hängplats under sommarhalvåret.
Den trappformade terrassen, som ofta fungerar som hängplats under sommarhalvåret, är byggd av parets svärson och inspirerad av det kejserliga palatset i Kyoto. Det stora öppningsbara väggpartiet skapar en flytande känsla mellan ute och inne. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg
Annons
Väggarna klädda i plywood och de synliga plywoodbjälkarna ger med betonggolvet en varm, rustik och samtidigt modern känsla i det stora vardagsrummet.
Väggarna klädda i plywood och de synliga plywoodbjälkarna ger tillsammans med betonggolvet en varm, rustik och samtidigt modern känsla i det stora vardagsrummet. Matplatsen har en blandning av vintage och nya stolar, många av dem designade av paret Eames för Vitra. Taklampa 24 karat av designern Axel Schmid för Ingo Maurer. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg
Annons

Är ni alltid överens om projekten ni gör eller vem är det annars som drar i bromsen av er?

– Vi är typ aldrig överens från början, men det brukar sluta bra. Joakim vill ofta lite för mycket och jag är mer praktisk, tänker att det ska vara möjligt att genomföra också, säger Maria.

– Jag är väldigt bra på att starta projekt, men sämre på att färdigställa dem. I sommar byggde jag dock färdigt ett växthus vid vårt sommarhus på Gotland, som ingen i familjen trodde att jag skulle lyckas med, säger Joakim.

Maria är tyst en stund.

– Nu är det ju inte riktigt färdigt …

Vy från hallen in i det stora öppna rummet och vidare ut i trädgården.
Vy från hallen in i det stora öppna rummet och vidare ut i trädgården. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg
Annons
Sovrummet har fått en nytillkommen utgång till den lummiga trädgården.
Sovrummet har fått en nytillkommen utgång till den lummiga trädgården. Den gröna väggfärgen gör gränsen mellan ute och inne mer flytande. Lampa av Isamu Akari för Vitra. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg

Familjen Lyths hem är en experimentplats och det är ständigt nya projekt på gång, både här och i sommarhuset. På en av sommarens auktioner spontanköptes till exempel en inglasad veranda som så småningom ska byggas till den gotländska gården.

– Våra stackars barn har levt i olika renoveringsprojekt hela sina liv. När vi flyttade ner från Göteborg för tretton år sedan hade vi egentligen lovat barnen att vi inte skulle renovera mer, men det var inte riktigt möjligt att hitta ett hus i en rimlig prisklass som rymde fyra barn men inte hade renoveringsbehov, säger Maria och Joakim fyller i:

Annons

– Hade man frågat barnen i vissa perioder av deras liv hade de definitivt svarat att de ville bo i ett hem som var sprillans nytt och helvitt. Men nu har vår äldsta dotter Maj köpt ett gammalt bryggeri på landet i Skåne som till och med får oss att bli alldeles bleka när vi inser mängden arbete som behövs. Så de har helt tydligt inte lärt sig någonting av sin uppväxt.

Från början ville paret att hela fönsterväggen ut mot trädgården skulle vara öppningsbar, men det stora fasta fönsterpartiet och två öppningsbara väggpartier fick bli en kompromiss.
Från början ville paret att hela fönsterväggen ut mot trädgården skulle vara öppningsbar, men det stora fasta fönsterpartiet och två öppningsbara väggpartier fick bli en kompromiss. Stol Model 06 designad av Maarten Van Severen för Vitra. Petra Bindel & Emma Persson Lagerberg

Fotograf: Petra Bindel

Annons