Arkitektfirman JSA har skapat ett hem som andas italiensk mid-century
Vad får ett hem att sjunga? Hur hittas en balans när fonden är sekelskifte och möbler och inredning framför allt andas italiensk mid-century?
– Med många intryck och material måste man hitta en ton, en ordning. Och inte härma historien, i stället matcha den, säger Mikaela Brach, inredningsarkitekt.
– Målet för oss är att skapa unika och intressanta utrymmen som möter ägarnas drömmar och önskemål. Det är en konstant balansakt för att skapa harmoni. Det är som att skapa en god sallad, den måste ha vissa proportioner, säger arkitekten och grundaren av JSA, Johan Sundberg.
Det här projektet, ett av många för arkitektbyrån JSA, som består av 16 arkitekter och inredare med säte i Lund, handlade om att inreda ett hem för ett par som ofta är på resande fot, har ett hektiskt liv, och som ville ha en bas, ett dynamiskt hem som möter deras olika personligheter. Någon hotellkänsla var det inte tal om att skapa, tvärtom så långt från opersonligt, stelt hotellrum som möjligt.
Hemmet ligger i centrala Stockholm, huset är från 1920-talet men med många markörer från förra sekelskiftet kvar. Inslag som heller inte fick röras eller förändras. Här syns lister, paneler, dörrspeglar, ett unikt tak i matsalen och ett golv i stavparkett. Bostadsytan är på 300 kvadrat, i ett plan.
– Ena halvan av lägenheten var en pärla med stark karaktär, framför allt då matsalen och vardagsrummet. Andra halvan mer av ett ufo, en udda dualitet, säger Johan Sundberg.
– Paret har en internationell smak och känsla. Men de är också lekfulla och eleganta, det ville vi fånga. Vi vill inte lägga ord i våra kunders munnar. I stället handlar det om att tolka dem. I det här fallet att skapa något som är hemtrevligt med inslag som växter och belysning, texturer, omsorg om detaljer, att inreda med ting som inte är trendiga, utan i stället åldras väl, säger Mikaela.
– Ställ frågor, men inte den som lyder ”hur vill ni ha det”? Det gäller i stället att lyssna mellan raderna, flikar Johan in. Men vissa grejer var det veto på, som flätad näver.
Ingredienserna och ledorden för det stora projektet blev värme, lekfullhet och en stil som drar mot bohemian chic, kreativt, eklektiskt, personligt och inbjudande med en rik färgpalett.
– Det kokar ner till att välja ut kärleksfullt. Känslan här fick inte vara vass eller gräll utan uttrycksfull med mjuka former och kanter, sådant som tilltalar paret. Det går bland annat igen i matbordets form med mjuk kant och i hur marmorn är stöpt i badrummet, säger Johan.
Eftersom halva våningen inte rimmade med resten valde man att göra om en del av layouten, bland annat när det gäller badrummet och köket. Här har man byggt nytt och inrett med marmor och valnöt.
– Vi har lagt till värme och sinnlighet, något som var viktigt för dem. Bland annat den otroliga muraltapeten från de Gournay i matsalen. Men också genom silkestapeten som förekommer i både sovrum, kök, walk-in closet och hall. Den har ett otroligt skimmer och skänker just värme, säger Mikaela.
Arbetet med inredningen tog ungefär ett år. Många skisser och 3D-modeller skickades mellan JSA och uppdragsgivarna. Konsten, bland annat en skulptur av Jaume Plensa, valdes av paret, en art curator och arkitektfirman tillsammans.
– Det var viktigt att arkitekturen stod i fokus, inte scenografin. Det är eklektiskt men med klangbotten i minimalismen, i så måtto att minimalistiska principer i form av materialval håller ordning och att känslan är långtifrån utflippad, säger Johan.
Fotograf: Erik Lefvander