Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Ikea släpper kollektionerna Vinterfint och Stråla inför jul – se nyheterna här

13 sep, 2024
Ikeas jul kollektion 2024
Traditionellt möter modernt och funktionellt i Ikeas julnyheter 2024. Se kollektionerna Vinterfint och Stråla här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 enkla julpyssel att göra hemmaBrand logo
5 enkla julpyssel att göra hemma

Trots att julen kanske känns långt borta nu när de första höstlöven knappt har fallit, så kryper den sakta men säkert ändå närmare. Somliga har inte en tanke på högtiden förrän vårt avlånga land står i full vinterskrud, medan andra inte kan bärga sig från att börja dekorera hemmet, lyssna på julmusik och krydda mat och godsaker med smaker som saffran, nejlika och kanel.

Om du hör till dem som gärna tjuvstartar julen fortast möjligt – se hit! Julen 2024 har nämligen redan kommit till Ikea och i år släpper möbeljätten två nya inredningskollektioner inför högtidernas högtid; Vinterfint och Stråla. Nyheterna har influenser från såväl folkkonst som traditionellt svenskt trähantverk, samtidigt som inredningsdetaljerna också har moderna inslag.

Annons

Så ser julen 2024 ut på Ikea

De nya kollektionerna innefattar allt från julgransdekorationer, ljusstakar och julstjärnor till sköna textilier och stämningsfulla detaljer till det dukade bordet. Nyheterna finns redan nu online, medan du hittar dem i varuhusen från och med den 27 september.

Belysning är ett av ledorden när det kommer till Ikeas julnyheter. Kollektionen Stråla innefattar dekorativa ljusstakar, krispiga julstjärnor samt bordslampor med varmt sken – att lysa upp julen med, inomhus som utomhus.

ikeas jul kollektion 2024 julstjärna

– Svensk folkkonst inspirerade mig när jag skapade ljusstakarna och den dekorativa belysningen till serien Stråla 25. Utrymmet mellan de olika designelementen förstärker de enkla skandinaviska formerna och skapar tillsammans med det genuina trämaterialet ett traditionellt uttryck med en modern touch, säger designer Lisa Hilland i ett pressmeddelande och fortsätter:

Annons

– Med sitt varma sken blir de en symbol för hopp om ljusare tider som hjälper de dig att snabbt och enkelt skapa en mysig julstämning i ditt hem.

ikea jul kollektion 2024 adventsljusstake
ikea jul nyheter 2024 dekoration
Annons

Kollektionen Vinterfint bjuder å andra sidan på en hel del inredning i en klassisk julröd nyans, med traditionella mönster och motiv. Svenskt kulturarv har influerat nyheterna, samtidigt som många detaljer också har en modern twist.

ikea jul nyheter 2024 röda ljus

– Med min design till kollektionen Vinterfint ville jag ringa in allt det där som hör julen till. Mönstren som jag har skapat är kopplade till djuren i vårt svenska vinterlandskap och blommorna som brukar finnas i våra hem, säger designer Cecilia Pettersson.

Annons
ikea jul nyheter 2024 vägg dekoration

En av detaljerna i kollektionen är en granformad väggdekoration, med design av Mikael Axelsson, som erbjuder ett praktiskt alternativ till den klassiska julgranen.

– Det kan vara knepigt att få plats med en traditionell julgran, speciellt om du bor på en liten yta. Jag bestämde mig därför att skapa ett alternativ.

Prydnaden kan dras ut likt ett dragspel till önskad storlek och är enkel att packa ihop när julen är över. Krokarna kan användas för julgranspynt, men granen kan också agera paketkalender till exempel – och likt ovan fyllas med små presenter.

ikea jul nyheter 2024 pepparkaksformar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons