Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Lantlig harmoni i trähuset på Öland

10 apr, 2023
AvHelena Skoog
hemma hos i trähus från 1920-talet på öland
Karl Erik och Terése lämnade Stockholm för Öland, där de har skapat ett tillåtande hem – för både vuxna och barn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Brita och Calle ZackariBrand logo
Kika in hemma hos Brita och Calle Zackari

På sydvästra Öland ligger trähuset från 1924, på landet med gröna fält utanför. Hit flyttade Karl Erik Halldén och Terése Karlsson Halldén från Stockholm för fyra och ett halvt år sedan.

– När vi skulle få barn kändes det bättre för psyket att flytta ut på landet. Det är enklare att släppa ut barnen och inte lika mycket att hålla koll på. Och jag är fågelskådare, då är Öland bästa platsen, berättar Karl Erik Halldén.

Han har alltid varit mycket på Öland och älskat känslan som infinner sig när man åker över bron.

Annons

– Sedan har det varit deppigt att åka tillbaka till fastlandet igen, men nu slipper vi det!

lantligt kök i trähus på öland
I köket syns tapeten Lemon tree från Morris & Co. Bröstpanel målad i linoljefärg, Degebergagrön. Tavlan är målad av Emeli Mårtensson.
william morris tapet i hus
Tapet med rosor, Sweet briar från William Morris. Tapeten i hallen är Carl Malmstens Fågel blå. Den flätade stolen och lampan med växtskärm är köpta på loppis.
Annons
matplats i kök med bröstpanel och tapet
Vägghylla från Tônn, väggskåp Pluntan, ritat av Carl Malmsten, målat av Liselotte Malmsten och byggt av Peter Malmsten. Taklampa från Markslöjd. Bord och stolar inköpta hos Folks interiör. Fårskinn från loppis. Kudde från Svenskt tenn i mönstret Zodiaken.

Sedan de flyttade till huset har familjen blivit större, med döttrarna Signe, 4, och Solveig, fem månader. Mopsen Sixten, 13, har följt med från Stockholm. Och hemmet ska vara en plats för alla.

– Jag har jobbat i Waldorfskola i tio år, den världen är en stor inspirationskälla för mig. Det är ett sätt att skapa ett harmoniskt hem för barn. En pedagogisk miljö.

Så Inreder de ett tillåtande hem

Stilen vill de ska vara hemtrevlig, inbodd och inte tillrättalagd. Det är viktigt att man kan ”sätta sig var som helst” och att det är ett tillåtande hem, som uppmuntrar till lek för både barn och vuxna. Men de är inte alltid eniga om hur det ska inredas.

Annons

– Vi tycker olika om allt! säger Karl Erik och skrattar. Därför tar allt lång tid, men det gör också att vi oftast landar i väl genomtänkta beslut. Förutom ibland, när jag går händelserna i förväg och bara gör något. Jag kanske börjar måla på en vägg, som vi sedan måste måla klart annars ser det för jävligt ut! En gång köpte jag en enorm Malmstenssäng i furu, det var inte jättepopulärt …

Karl Erik Halldén, Terése Karlsson Halldén och dottern Signe samt mopsen Sixten.
Karl Erik Halldén och Terése Karlsson Halldén med dottern Signe och mopsen Sixten.
tapeten aurora från svenskt tenn
Tapeten Aurora från Svenskt tenn. Skulptur av den antroposofiska konstnären Wive Larsson. Lampan byggde Karl Eriks pappa i slöjden. Bokhyllorna har han byggt själv och sjökortet föreställer viken där han växte upp. Blomma, klockmalva (det finns en i nästan varje rum).
Annons

De bor nära Capellagården, Malmstensskolan på Öland, där Terése dessutom har gått själv, så namnet Malmsten är ett hushållsnamn för hemmet.

– Min favorit är Liselotte Malmsten, hennes design försöker jag köpa så mycket som möjligt. Det letar jag alltid efter på auktion. Det mesta i hemmet har vi hittat i närheten och nästan inget är nyproduktion. Det är inget politiskt, vi tycker bara att det som redan har gjorts känns finare.

Han berättar att de håller sig till en handfull designernamn, som de fokuserar på när de letar efter inredning.

– Det är så lätt att bara köpa allt som man tycker är fint, men med tre basnamn blir det lättare att få en enhetlig stil. Förutom Malmsten har vi mycket från Josef Frank, och så Morris i tapetväg. De tre namnen har fått vara vår bas.

Vardagsrum med fåtölj och fotpall av Bruno Mathsson
Fåtölj med fotpall av Bruno Mathsson. Lampan är köpt på auktion. Den gula mattan är av Liselotte Malmsten. Läsbordet är köpt på loppis.
Annons
matplats med taklampa och bokhyllor
Taklampa, Markslöjd. Bord och stolar från Folks interiör. Bokhyllorna är hembyggda.
vardagsrum med svenskt tenn inredning
Bord i björk, köpt på loppis. Matta från Svensk hemslöjd. Tapet, Aurora, och kruka, Hortus, båda från Svenskt Tenn.
Annons
trappa i trähus på öland
Tavla, Jobs, som Karl Eriks pappa fick i 30-årspresent. Tapet, Malmstens Fågel blå. Taklampan är Erik ”Abbi” Asmussens Kvarnen, som finns i nyproduktion hos Robygge och är vanligt förekommande i Waldorfskolor. Mattan kommer från en loppis.

Karl Erik driver restaurangen Lilla Bistron på Öland tillsammans med sin bror och Terése är formgivare och illustratör och arbetar som redaktör på ett bokförlag. När de är hemma ägnar de större delen av tiden åt barnen och olika projekt i huset.

– Det blir mycket trädgård och att färdigställa olika projekt som dragits igång. Sedan är vi ganska mycket hemmasittare. När vi inte jobbar är det inte så att vi planerar en resa till Capri i tre veckor – vi är väldigt mycket hemma. Och när en sak är klar börjar vi med något annat.

Annons

Blir ni någonsin helt klara?

– Jag vill säga ja, annars är det ju ett sisyfos-arbete, men när det väl är färdigt är det väl dags att börja om. Så nej, på det sättet blir det kanske aldrig helt klart.

tavlor och vägglampa
Väggarna är målade i färgen Sidenväveriet från Auro. Tavlan i mitten av Olle Nyman föreställer Saltsjö-Duvnäs där Karl Erik växte upp. Lampan är Carl Malmstens Curt.
sovrum med ljusrosa väggar
Taklampa från Capellagården, köpt på auktion. Överkast, Josef Franks Himalaya. Golvlampa, Malmstens Staken. Matta, Ingegerd Silow. Filten på sängen kommer från Karl Eriks barndomshem. Tavlorna är av Gerhard Nordström och Evert Lundquist.

Av: Helena Skoog

Fotograf: Helena Nord Stylist: Jenny Martinsson

Annons