Här kan du leva stugliv deluxe – med naturen som granne
Landet! Varför pratar alla om landet? När italienaren Umberto Garabello kom till Sverige under pandemin pratade många han mötte om att åka till ”landet”. Han hade svårt att förstå vad som menades men så gick det så småningom upp för honom att många svenskar är lyckliga ägare av en stuga på landet!
Umberto, som älskar allt med Sverige och framför allt naturen här, insåg att om man inte är bonde eller innehar en sommarstuga är det inte helt enkelt att vara på landet, allemansrätten till trots. Tankarna satte igång, han började skissa på ett projekt med toppmoderna mindre stugor och tillsammans med sin kompanjon kontaktade han arkitekten Andreas Martin-Löf.
Stugorna skulle vara små men rymliga och de skulle ha en minimal miljöpåverkan på de lantliga omgivningarna som de placerades i; så löd briefen för stugbyn Landet utanför Trosa.
– Jag var först lite tveksam när Umberto pitchade hotellidén och frågade honom om han någonsin hade försökt att få igenom ett bygglov i en svensk kommun, men sedan gick det hur smidigt som helst. Kanske lite tack vare Umbertos italienska charm och övertygelsekraft, säger Andreas Martin-Löf.
Tvivlen kom som sagt på skam och just Martin-Löf är något av en expert på mindre boenden. Han har ritat hundratals små lägenheter genom sitt prisade projekt Snabba hus och är väl förtrogen med utmaningarna.
Landet är ett stughotell i ett 400 hektar stort skogsområde utanför Trosa. Stugorna kan inhysa upp till fyra övernattande och har sovrum, badrum, vardagsrum och matplats, enorma fönsterpartier och uteplatser. För närvarande finns det fyra stugor, men fler kommer.
Vad var grundtanken och designvisionen när du inledde arbetet med Landet?
– Landet-stugorna är små till ytan men projektet har en stor ambition. Planlösningarna gör det möjligt för två till fyra personer att komma ut i naturen på ett helt nytt sätt. Stora fullhöga glaspartier med uteplatser på bägge sidor om vardagsrummet gör att husen känns luftiga och att naturen känns nära.
Vilket budskap ville du att husen skulle förmedla?
– Jag sökte en klarhet och en ”no-nonsense”-attityd när jag jobbade fram detta projekt. En välkomnande, självklar, mysig och väl gestaltad övernattningsupplevelse har varit min röda tråd genom skissandet. Jag hoppas att stugorna ska stödja och förhöja själva natur- upplevelsen. Den bruna blanka betsen tillsammans med eldstaden och Tobias Vernons fina inredning ger en väldigt ombonad känsla som känns här och nu.
Kan du berätta lite om materialvalen?
– Vi har klätt alla väggar och tak med den bruna betsade plywooden. Ett material som genomgående gör att husets känns större. På golvet har vi jobbat med samma tanke. Ett material, till och med i badrummet, gör att stugorna så att säga bara har ett golv. Utöver det finns rostfritt i det lilla, men väl formgivna, köket. Sen kommer de mjuka materialen och inredningen som är en superviktig del av helheten.
Hur arbetade du för att få stugorna att smälta in i den naturliga och lantliga omgivningen?
– Vi har ställt dem på enkla plintgrunder vilket gör att de till synes svävar över berghällarna. Sedan bidrar den mörka exteriöra färgsättningen och de sparsmakade detaljerna till att husen blir diskreta tillägg. De är för övrigt fullt möjliga att ta bort också, om det bestäms att de kanske inte ska gästa platsen för evigt.
Fanns det några utmaningar?
– Det fanns väldigt många utmaningar i detta projekt. Jag tycker att det är modigt av initiativtagarna att sätta igång ett så ambitiöst projekt och fullfölja det med så hög kvalitet. Stugorna har ju blivit jättefina trots att vi såklart hade både tekniska utmaningar och budgetramar.
Foto: Magnus Mårding mfl