Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Resa till Sydkorea: Redaktörens guide till Seoul – 14 tips

07 okt, 2024
resa till sydkorea och seoul tips
Foto: Ida Seoul, Stina Meyerson, TT
Känn historiens vingslag i toppmoderna Seoul! ELLE Decorations Stina Meyerson guidar till häftiga sevärdheter, dolda pärlor och underbara smakupplevelser i världsstaden.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärntecken

Seoul är staden som har allt, från dolda pärlor till magiska smakupplevelser. Planerar du en resa till Sydkoreas huvudstad och är nyfiken på härliga hotell, restauranger och sevärdheter? ELLE Decorations Stina Meyerson har återupptäckt sina rötter i Sydkorea och listar här några höjdpunkter från Seoul.

För visst bör du smaka på autentisk kimchi och besöka ett av stadens maffiga slott, men staden bjuder också på fler guldkorn än så – och med hjälp av den här guiden kan du sålla bland turistattraktionerna och upptäcka fler, mindre kända smultronställen.

Annons

ATT ÄTA I SYDKOREA – 5 caféer och restauranger i Seoul

Matmarknad för street food: Gwangjang market

Ett absolut måste i Seoul är att besöka street food-marknaden Gwangjang market. Marknaden är ett perfekt lunchstopp, där du kan få ett mångsidigt smakprov på den koreanska matkulturen. Testa tteokbokki (tuggiga riskakor i en stark sås på gochujang) och bindaetteok (krispiga mungbönsplättar) när du är här!

mat i seoul marknad
Till maten är det populärt att dricka somaek; en koreansk drink som består av öl blandat med stark, fruktig soju som traditionellt sett görs på ris. Foto: TT

Dold caféskatt: Kaunis maa

I Yeonhui-dong, nära universitetet Yonsei, gömmer sig pärlan Kaunis maa. Här avnjuter du bildskönt fika och välbryggt kaffe, i den stiliga lokalen med nordiska influenser. Missa inte heller deras mjukglass, oavsett hur mätt du är! Här råkar du inte gå förbi, utan caféet är mer av en dold skatt som du måste veta om för att hitta till. När du ändå är i området kan du passa på att strosa runt i de omkringliggande kvarteren, som känns långt bort från stadens turistgator.

Annons
bästa café och kaffe i seoul
”Kaunis maa” översätts till ”vackert land” på finska. Foto: Kaunis maa

Stimmig vinbar: Wildduck & canteen

Är du sugen på naturvin och festlig stämning? Då ska du kolla in Wildduck & canteen i Yongsan-dong. Här kan du äta churros och inspireras av fashionabla stammisar. Grundarna kommer från början från modeindustrin – och har du tur kan du också köpa med dig merch från vinbaren, som en trendig fotbollströja med anklogotyp till exempel.

bästa vinbar i seoul
Vinbaren Wildduck & canteen är ett avslappnat hak med en ung och trendig kundkrets. Foto: Wildduck & canteen

Tehus: Osulloc tea house

Vill du upptäcka koreansk tekultur? På frodiga Jeju island odlar Osulloc sina lyxiga gröna teer, som serveras på deras tehus i Seoul. Här kan du köpa med dig olika blandningar hem, samt ta en kopp rykande grönt intill den kulturhistoriska byn Bukhon hanok village. De gröna bakverken är också en lisa för själen!

Annons
bästa caféerna i seoul
Matcha-älskaren får inte missa rulltårtan, cheesecaken och glassen som är smaksatta med det trendiga teet. Foto: Osulloc Tea House

Koreansk och europeisk fusion: Ida

Mitt bland flera av de mest populära turistattraktionerna gömmer sig restaurangen och vinbaren Ida. Utifrån ser lokalen ut att vara ett hål i väggen, men en våning upp finns gott om sittplatser med vacker utsikt mot de omkringliggande trädkronorna. Maten består av koreansk fusion med europeiska influenser och på dryckesmenyn hittar du såväl naturviner som lokala favoriter.

bästa restaurangerna i seoul
På Ida i Seoul kan du njuta av riktigt långa middagar utan att stressa. Här får alla plats!

Koreansk BBQ i Seoul: Tongue & groove joint

Väl i Sydkorea vill många givetvis testa koreansk barbecue. Tounge & groove joint ligger i det något amerikaniserade distriktet Yongsan-gu som översätts till ”Drakberget”. Här grillar personalen åt dig på traditionella bordsgrillar – samtidigt som det finns goda alternativ för vegetarianen. Restaurangens vegetariska japchae (en smakrik nudelrätt) och poktan gyeranjjim (ångat ägg som kallas för den ”koreanska bomben”) är två favoriter.

Annons

Redaktören tipsar: 5 snygga hotell i Seoul

Ryse, Mapo-gu

Häftiga Ryse är fyllt av design och konst. Inte så konstigt kanske, med tanke på hotellets läge i Hongdae – ett område som bland annat är känt för att vara den urbana konstens och indiemusikens mittpunkt i Seoul.

ANNONS Här kan du läsa mer om hotellet.

snyggt hotell i seoul

Ananti at Gangnam, Nonhyeon-dong

I närheten av Gangnam-gu, "stadsdelen söder om floden" (alltså Han-floden) ligger lyxiga Ananti. Här kan du få ett smakprov på Gangnam-livsstilen och ta ett dopp i utomhuspoolen, som minst sagt är en fröjd för ögat.

Annons

ANNONS Här kan du läsa mer om hotellet.

bra hotell i seoul med pool

Lotte Hotel World, Songpa-gu

Säkert kommer du stöta på den lyxiga varuhuskedjan Lotte både här och där i Seoul. Stifta närmare bekantskap med den exklusiva, men kommersiella delen av staden genom att checka in på ett av Lotte-hotellen. Lotte Hotel World ligger i anslutning till nöjesparken Lotte World samt Seokchon Lake som omgärdas av körsbärsträd och är populär att promenera runt.

ANNONS Här kan du läsa mer om hotellet.

Annons
lotte hotell i seoul

L´Escape, Jung-gu

Ett parisiskt hotell i Seoul – ja, varför inte? Maffiga L´Escape har inretts av franska inredningsarkitekten Jacques Garcia, med dekadenta Belle Époque som inspiration. Från hotellet har du gångavstånd till såväl matmarknaden Namdaemun market som till shoppinggatan Myeongdong.

ANNONS Här kan du läsa mer om hotellet.

parisiskt hotell i seoul

Bonum 1957 Hanok and Boutique, Jongno-gu

Mitt emellan palatsen Changdeokgung och Gyeongbokgung ligger enkla, men romantiska Bonum 1957 Hanok and Boutique. Njut av stämningen i det vackra hotellet eller kliv ut och promenera runt i Bukchon hanok village.

Annons

Här kan du läsa mer om hotellet.

traditionellt hotell i seoul

Att göra i Seoul

Historiskt kvarter: Bukchon hanok village

Gammalt möter nytt i välbevarade Bukchon Hanok village. De små charmiga husen, ”hanok”, byggdes på 1400-talet och under Joseondynastin var byn ett bostadsområde för högt uppsatta personer. I dag sträcker sig småhusen över de kulliga gatorna med bakgrund mot den moderna stadssilhuetten, med Seoul tower i spetsen.

sevärdhet i seoul: mysig promenad
Det historiska kvarteret ligger mitt i smeten, mellan palatsen Gyeongbokgung och Changdeokgung samt i närheten av vattenhålet Insadong. Foto: TT

Vackra vyer: Namsan park

Nästan mitt i Seoul finner du den gröna oasen Namsan park. Här kan du promenera upp längs med historiska Seoul city wall, som byggdes år 1396, eller ta en kortare hajk till radio- och tv-tornet Seoul tower. Det tar inte lång tid på turen innan du får en fantastisk utsikt över staden – och väl uppe vid Seoul tower möts du av en enastående panoramavy. Köp med dig lite fika och unna dig en paus, med utsikt som hette duga!

Annons
sevärdhet i seoul: park
Om hösten brinner löven och på våren blommar körsbärs-träden i Namsan park. Foto: TT

Sevärt bibliotek: Starfield library

I affärsdistriktet Gangnam kan du stifta bekantskap med den toppmoderna sidan av Seoul. Här får du en riktig storstadskänsla och kryssar mellan skyskrapor och internationella lyxbutiker. Ta en tur förbi shoppingcentret Coex mall och stanna upp i häftiga Starfield library; ett bibliotek med extra allt.

sevärdhet i seoul: bibliotek i gangnam
Maffiga Starfield library huserar över 50 000 böcker. Foto: Stina Meyerson

Anrik trädgård: Huwon secret garden

Det är inte för intet som Joseondynastins palats i Seoul är populära turistattraktioner, däribland vackra Changdeokgung. Boka en rundtur i palatsets dolda trädgård för att njuta av 1400-talsarkitekturen och den natursköna miljön i lugn och ro.

sevärdhet i seoul: palats med trädgård
Changdeokgung står på Unescos världsarvslista sedan år 1997. Foto: TT
Annons