Semester i Skåne i sommar? Här är sju tips du inte får missa!
Mat & Hemmakoncept
Härden Matstudio
Skåne lär betyda "den farliga halvön" på grund av de strider som utkämpades i århundraden mellan svenskarna och danskarna. I perioder övergavs mängder med gårdar, städerna och vägarna var nedgångna och förstörda, handelsflottan utplånad och inte minst gods och gästgiverier låg i aska. Härjat och kalt. Här kommer Härden Matstudio i Hammenhög in i bilden. För i kontrast till alla dessa rövarbandshistorier sprider sig mer och mer en ny trend på denna bördiga mark: ett inbjudande hemma-hos-koncept.
Paret Linda och Torkel på Österlen öppnar upp sitt hem, en gammal skola från 1800-talet, och i deras kök blir du serverad en amuse bouche, trerättersmeny, ostar och dryckespaket. Denna kulinariska upplevelse grundar sig i noga utvalda lokala råvaror, ett genuint värdskap och stämningsfull atmosfär. En enstaka meny väljs ut för varje kväll och i sällskap av max 20 personer kan du avnjuta Torkels passionerade matkonst i denna matstudio vars namn betyder hjärta, centrum och öppen eldstad. I lilla byn Hannas mitt på Österlen ligger denna pärla, Härden Matstudio, med härliga hemmamiljö omgiven av vackra fält intill Hannas medeltida kyrka.
Vinprovning & strandliv
Kullabergs Vingård
Den romerska vinguden Bacchus har sannerligen välsignat slätterna i Kullaberg, ibland kallat Nordens Toscana. Ett stenkast från de dramatiska klipporna, som stiger rakt upp ur havet och bjuder en utsikt över Öresund och Kattegatt, är svenskt vin på frammarsch. Kullabergs vingård har prisats på flera håll både lokalt men också internationellt och produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk. Enligt expertis är det en av de mest ambitiösa vinproducenterna inom den nya vågen.
Närheten till havet, de ljusa nätterna och en jord av sand och lera vilandes på den unika bergarten Kullait , är det som lär göra odlingen idealisk. De gröna druvorna dominerar men även blå druvor tar trendigt ton. Besökare kan se vingården i de olika säsongerna kombinerat med provningar i vinbaren, i orangeriet eller på en filt bland vinstockarna. Varför inte läppja på ett glas somrigt mousserande rosévin Josefinelust, med inslag av hallon och granatäpple? Införskaffa en flaska och åk sedan norrut mot den kungliga natursköna stenstranden med samma namn som vinet. Passera den unika villan Italienborg i Mölle hamn. Vinrankor, raviner och vandringsleder, med inslag av spännande grottor, har sällan gjort besökare besvikna, men däremot saligt törstiga.
Sevärdhet & vandring
AleS Stenar
Från Kåseberga anrika fiskeläge och pittoreska hamn börjar promenaden upp till något alldeles omöjligt men högst verkligt. Längs vackra ko- och fårhagar, med vallmoblomster och fjärilar, förbereds man för upplevelsen av Sveriges största skeppssättning. Det handlar om allas våra Ales Stenar, alltså 59 stora stenblock som vardera väger runt fem ton, placerade vid en storslagen havsutsikt mot Bornholm, 32 meter över havet.
Det är föga förvånande att denna fornlämning från Vikingatiden är ett av Sveriges mest populära besöksmål. Och har du redan upplevt platsen så är det bara en början – upplevelsen förändras eftersom den dramatiseras genom vädrets växlingar och de enorma stenarna uppenbarar sig i olika skepnader i gryning och skymning. Detta har gett upphov till en mängd vetenskapliga och ovetenskapliga tolkningar till platsens funktion. Är det en gravplats, en astronomisk kalender, en plats för firande av högtider? Och fanns det fler till och med fler fantasieggande monument här uppe på Kåsehuvud? Fångar du en regnbåge just här vid havets rand, lär det uppstå magi på denna höga höjd.
Konstateljé & boende
Zadig art & Design
Det årliga evenemanget Konstrundan på Österlen sägs vara världens största konstutställning: runt 500 konstnärer, hantverkare och designers öppnar dörrarna för allmänheten. Men även konstgallerier och museer i världsklass är belägna just här i detta kluster av spännande konstupplevelser för alla årstider. Ett värdefullt exempel på en av de mer personliga verksamheterna är den malmöitiska konstnären Dyveke Zadigs sommarateljé.
Ateljén är belägen i Duvslaget på Östra kustvägen vid Backåkra naturreservat. Bland vidsträckta åkermarker och gula rapsfält syns den gulliga vita villan med röda fönsterkarmar. Trädgården smyckas av odlingar och ett bohemiskt orangeri som inspirerar till kreativitet och odling. Här verkar Dyveke Zadig som med sin unika formgivning uttrycker sig i såväl glaskonst som måleri och textil design. Hennes arbete innefattar bl.a utställningsverksamhet, offentlig konst, curating och undervisning och hon har erhållit Malmö Stads kulturpris för värdefulla insatser i Malmös Kulturliv under 30 år. I ateljéhuset finns möjlighet till boende i ”Backåkra Loft Living - Duvslaget” med underbar utsikt mot de vackra backarna från den egna balkongen. Mer genuint än så här kanske det inte kan bli på populära Österlen.
Historiskt gods & restaurant
Wanås restaurant hotel
De skånska trädvallarna är något alldeles extra att uppleva och varje gång slungas man in till en ny och spännande miljö. En av alla eleganta alléer leder in till Godset Wanås vid Knislinge norr om Kristianstad. Dess historia sträcker sig över ett halvt millennium och den ursprungliga borgen spelade en central roll i krigen mellan Danmark och Sverige. Allra mest har 1700-talet satt sin prägel då slottet fick sitt nuvarande utseende. Numera är det en privatbostad för familjen Wachtmeister som driver godset i åttonde generationen. På området finns också den internationellt uppmärksammade skulpturtparken som är öppen för besökare året om och i den gamla stallbyggnaden finns en permanent historisk utställning.
Förutom all fantastisk konst och intrigerande historia - vilken livsnjutare vill inte vila i generösa kingsize-sängar och tvaga sig bland vintagerosa badrumskakel? Sedan 2017 är detta möjligt i Wanås Restaurant Hotel. Här finns elva personligt inredda rum där nordisk design. I samklang med årstiderna är restaurangen influerad av platsen med vilt, bär, svamp och örter från skogen, och med ekologiska produkter från gården på Wanås som mjölk, nötkött och grönsaker. Efter skumpande dagsfärder över skåneland, 1,5 timma från Malmö och Köpenhamn, kan det vara riktigt skönt att inleda séjouren med att avnjuta en apéritif framför någon av platsens många eldstäder eller utomhus i lantlig solnedgång.
Delikatessbutik & matupplevelse
Smakbruket
Smörstekt savoykål med cidersås till Kåseberga-kolja på grönskasbädd. En bit Knektost över disk från Soldattorpets mejeri, oui merci. Och Österlens chokladfabriks chocolat au lait, s'il vous plaît! På Torget i Tomelilla förverkligas denna frestelse av fransk ambiance där ägare Marcu Juravle generöst tar emot i svart chapeau. Sedan pandemin har han och hans fru Caroline satsat och fått mycket positiv uppmärksamhet. På deras Smakbruk samlas ett brett smakspektrum av lokala produkter från många av Österlens otroliga mataktörer. Men också himmelskt god fransk yoghurt serveras då och då, bland andra noga utvalda kvalitetsprodukter med hållbarhetstänk.
Förutom upplevelsen i av Smakbruket i sig, kan man ogenerat tala om en verklig pärla som överraskar. Det är beläget i ett svenskt småstadscentrum som somnat till något efter Hasse och Tages storhetstid med festliga balunser på hotellet mittemot. Tomelilla fick föreställa en lång rad världsmetropoler i inspelningen av filmen Picassos äventyr och var plats för mängder av andra inspelningar. Därför finns här också ett välbesökt minne över mastdont-regissörerna som komiskt nog fått formen av världens minsta filmmuseum. Om du missar Tomelilla som nu vaknat upp på nytt, då missar du verkligen något alldeles unikt - en skådeplats som gjort avtryck i hela nationen.
Tradition & café
Spettekaksbageriet
På spett över öppen eld tar den spröda traditionen form sedan mer än 400 år. Grekerna och romarna var ännu tidigare med tekniken, men den här kakan är så originell att den enligt EU-regleringar endast får tillverkas i Skåne. Dessutom, desto större kaka desto mer prestigefullt, men det viktigaste är att det inte finns något tuggmotstånd. Den ska smälta i munnen. Glasyren i sin tur ger inte bara dekorativ skönhet likt en spetsbädd, den är också en viktig detalj som avslöjar spettekakans ursprung. Här i Onsjö Härad, bland bördig jordbruksslätt och lövskog, är glasyren vit. Det är därför till Fricks Spettekaksbageri i Billinge du kan åka, för att behandla dig själv drottninglikt med bakelser såsom Marie-Antoinette. Flera gånger agerade socknen hovleverantör under historiens gång.
Anna Frick driver Spettekaksbageriet sedan fyra generationer och bär samma namn som sin förmoder. Anna den äldre lät bygga sitt bageri på tomten i Billinge och hennes hemliga recept är daterat till 1910. På samma plats bakas det ännu för fullt och det sägs ha blivit byns mest besökta och uppskattade attraktion. Idag är Spettekakan inte bara det bakverk man beställer för livets högtidliga fester, utan den kan även intas på detta café bland Rosa mundi-blomster en härlig sommardag. Annas föräldrar Ulla och Nisse Frick har här skapat en vacker rosenträdgård med mer än 100 olika sorter, vilket har gjort platsen ännu mer populär. I början av 1900-talet fick ”Spiddekagan” ett uppsving och på gårdar kunde alla som hade hjälpt till med arbetet bjudas in att smaka pigornas verk, det kunde vara fester med uppemot hundra gäster.
Kreativitet & café
Lillaro
Om du lyckas gå hungrig och oinspirerad i Skåne, då har du isolerat dig väl. Det växer så det knakar och kreativiteten har ingen ände. Här på Bjärehalvön i nordligaste Skåne odlas större delen av Sveriges färskpotatis och på Lillaro café och butik eggas både fantasi och hunger med traktens råvaror. Vill du dela en stenugnsbakad pizza i ett vackert lusthus? Läsa en bok och knapra på hembakade kakor i en mysig vrå? Sörpla på en vegetarisk soppa på en orientalisk matta? Det välkomnande paret Eva och Palle Rolfsson har kärleksfullt skapat denna bohemiskt coola plats med vy över vidsträckta åkrar. Trots utsikten är det en utmaning att ta blicken från alla de roliga och oväntade föremål som tar en stund att upptäcka - en piercad räv, en avklädd docka, en skör krokodil. Trädgården i sig, med all grönska, är förtrollande och surrealistiskt romantisk.
En flagnande spiraltrappa upp, bland originella fönsterspröjs i art nouveau-form, uppenbarar sig Evas syateljé, Slowfashion är grejen här, handsydda årstidsanpassade kollektioner för det egna märket Peleka. En svensk variant av shabby chic med lantlig och avslappnad 1940-talsinspiration, kan sammanfatta både kläder och inredning, men kreativiteten tar flera vägar. Palle är mekaniker till yrket och har svetsat flera av möblerna. Inte bara kläderna är till salu utan också en del små ting går att köpa. För den konstnärliga själen är detta stopp ett måste, en chans att uppleva och få med sig en del av Alice i Underlandets värld. Varför inte försöka få tag på en röd liten Fiat 500, äta en Lillaro-pizza, susa runt bland åkrar och följa vinden ut till havet.
Bok & butik
Olivoljebutiken
Fruktigt, beskt och pepprigt eller runt och lent som balsam? En Medelhavsprovins är förstås inte komplett utan olivolja, denna symbol för det antika Grekland. Tack och lov finns den välsorterade Olivoljebutiken, i skafferiet av delikatessbutiker på Österlen, i ett litet blått hus på en äng i Löderup. Här finns framförallt ett tiotal olika olivoljor från Italien, som är mycket noggrant utvalda av Sanna Töringe och hennes man. Delar av året är de också bosatta i Apulien och har en egen olivlund. Sökandet efter den ultimata olivoljan har dock tagit Sanna runt hela Italien sedan många år, längs slingriga grusvägar. De största upplevelserna beskriver hon som smaker som sitter som minnen i munnen. En del av det goda tar hon sedan ett tiotal år återkommande hem till Sverige, till Olivoljebutiken.
Importen sker från hela Italien och de flesta oljor köps från mindre gårdar, hyllade och prisbelönta producenter utan mellanhänder. I butiken kan den som vill provsmaka oljorna och få vägledning av Sanna till mirakel i köket. Nyligen gav hon ut den uppskattade och gedigna Olivoljeboken med allt man behöver veta för att välja rätt. Inte minst kan man få inspiration och kunskap till att själv ordna en festlig olivoljeprovning för familj och vänner, laga italienska rätter eller bara doppa en krispig brödkant i ett riktigt gott guld från trädet Olea europaea. Grönt gräs, rena dofter och smaker som för tankarna till basilika, kronärtskocka, citrus... så beskriver Sanna sin stora passion för detta uråldriga fenomen med hälsofrämjande effekter.
Museum & nostalgi
Nostalgimuseet
Sjömännen utanför Neapels kust sjöng längtande sånger om sitt kvarter Santa Lucia - kärleken till familj och hemland uttrycks ofta med starka ord i Medelhavsregionen. Kärleken till 50-tal, är vad hela Nostalgimuseet sjunger helhjärtat om, på landsbygden i den gamla hönsfarmen i Tryde. Det här är ett museum utan dess like och som du inte kan missa om du är en nostalgisk fantast av t.ex. pastellfärgade brödrostar, kobratelefoner och rockabilly-vinylskivor. Grundare Kaj Persson har samlat infernaliskt sedan 80-talet då han reste runt hela Europa. Tillsammans med sin bror och far byggde han och visade upp prisbelönta custombilar och för det behövdes en hel del rekvisita.
Idag finns det mer än 2400 kvm utställningsyta fylld av jukeboxar, dockskåp, leksaker, tvättmaskiner, förpackningar och tidsskrifter. Man har också byggt upp en del miljöer såsom en damfrisering, en bensinmack, en läkarmottagning, en lanthandel och en bilverkstad. Det är ett livligt och välfyllt museum, en utmärkt utflykt för en gemensam upplevelse av alla dessa saker som berättar om våra föräldrars eller farföräldrars vardag. Saker som helt har försvunnit idag. Inne i museet finns över 100 fordon varav flera unika custombilar. Nostalgimuseet i Tryde förnyar då och då sitt koncept, namnet till trots, och har alltid något nytt att visa upp.