Ta en titt i kokboksförfattarens mysiga hem i Stockholmsförorten
Jordärtskockornas brandgula blommor svajar höga ovanför ligusterhäcken, bredvid en rönnsumak som håller på att ta över husets framsida. I pumpaportalen, med inspiration från Instagram, dinglar en ensam, smått obscen frukt, och i det åtta kvadratmeter stora växthuset – ”perfekt storlek för den här trädgården” – frodas paprika och chili. Tomater i olika färger och storlekar klär hela husgaveln, och i grusgångens utkant växer självsådd rosenskära. Det är svårt att föreställa sig att den här delen av tomten täcktes av en enorm trall när Tove Nilsson och hennes familj köpte egnahemmet i Stockholmsförorten Sköndal för tre år sedan.
– Jag är uppvuxen i ett typ likadant hus, några gator ner. Det var farfar som byggde huset, och mamma och pappa bor fortfarande kvar. Jag trodde aldrig att jag skulle flytta tillbaka hit! Men när vi väl hade köpt huset kändes det så tryggt, jag kände igen mig i allt, säger hon.
Barnen Franka, 8, och Hedvig, 7, är tredje generationen Nilsson som går i Sköndalsskolan.
– Hedvig går i mitt gamla klassrum som jag hade i fyran till sexan, berättar Tove.
Det var trädgården som drog, ett intresse som växt över tid och som kan följas i podden Jordkommissionen som Tove driver tillsammans med Lotta Lundgren. Att kunna odla året om, inte bara sommartid i fritidshuset i Skåne, var drömmen. Så de lämnade hyresrätten i stan och flyttade tillbaka till kvarteren där hon växte upp.
Nu serverar hon grönsaker från trädgården på en bädd av saltad yoghurt och nyplockade tomater med burrata. Åtta kokböcker har det hunnit bli sedan hon började sin matkarriär som 14-årig praktikant på legendariska Hannas kök och bar på Skånegatan. Nu agerar det blå köket både provkök och samlingspunkt i hemmet. Det är fullt av roliga verktyg och redskap från världens alla hörn, en spegelbild av böckerna och den djupgående research hon plöjer ner i dem.
– Det är första gången jag har planerat ett kök från grunden. Det är jättehärligt, även om det finns saker jag skulle ändra om jag gjorde det igen. Allt står framme, eftersom vi använder allt hela tiden, säger hon.
När de flyttade in fanns nästan inga av husets originaldetaljer kvar, badrummet i källaren vittnar fortfarande om de tidigare ägarnas stil; svart kakel med små glasdiamanter på och spotlights överallt.
– I köket låg ett svart stengolv med glitter i och väggen vid öppna spisen var klädd i fejktegel. Vi satt på Burger King i Haninge när vi insåg att de hade precis samma väggar som vi, säger Tove och skrattar.
De började med att lägga in ett nytt golv, ett rejält plankgolv i furu från Baseco.
– När de byggde de här husen hade de inte så mycket pengar och då blev det grangolv, säger Tove.
Väggar togs ned (ja, även fejkteglet rök) för att skapa ett stort mat- och hängrum i anslutning till köket, som i sin tur öppnar sig mot tv-hörnan, målad i en lugn, blå nyans.
– Blå detaljer har varit genomgående i nästan alla mina hem, säger Tove.
Hon samlar på keramik, men väljer annars noga var i inredningen hon lägger sina pengar. Designlampor och konst blandas med stolar från Åhléns och en soffa från Ikea.
Toves man Niklas Jakobson är grundare av bland annat vinimportören Wine Trade och Ninja Bar på Södermalm i Stockholm, så det är kanske inte förvånande att större delen av tiden spenderas här.
– Mycket fokuserar runt mat och dryck i vårt liv. Nu kan vi duka upp långbord över hela rummet, det gör vi ofta när vi har större middagar, säger Tove.
Det är också här Franka och Hedvig hänger med alla sina kompisar (och alla sina leksaker).
– Det är ett ganska levande hem. Allting sker här. Vi läser, leker, lagar mat, tränar, jobbar och dricker vin ...
Tove Nilsson Jakobson
Gör: Kokboksförfattare, matstylist, tv-kock, poddare.
Bor: I ett egnahemshus i Sköndal i södra Stockholm.
Fotograf: Fanny Rådvik Stylist: Ida Lauga