Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Ta en titt i kokboksförfattarens mysiga hem i Stockholmsförorten

24 sep, 2024
AvKatarina Matsson
Ta en titt i kokboksförfattarens mysiga hem i Stockholmsförorten
Matskribenten, kokboksförfattaren, stylisten och poddaren Tove Nilsson trodde aldrig att hon skulle flytta tillbaka till uppväxtkvarteren. Nu stortrivs hon i egnahemmet i Sköndal.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos #5 - Sofia WoodBrand logo
Hemma hos #5 - Sofia Wood

Jordärtskockornas brandgula blommor svajar höga ovanför ligusterhäcken, bredvid en rönnsumak som håller på att ta över husets framsida. I pumpaportalen, med inspiration från Instagram, dinglar en ensam, smått obscen frukt, och i det åtta kvadratmeter stora växthuset – ”perfekt storlek för den här trädgården” ­– frodas paprika och chili. Tomater i olika färger och storlekar klär hela husgaveln, och i grusgångens utkant växer självsådd rosenskära. Det är svårt att föreställa sig att den här delen av tomten täcktes av en enorm trall när Tove Nilsson och hennes familj köpte egnahemmet i Stockholmsförorten Sköndal för tre år sedan.

Annons
Ett furugolv från Baseco lades in och väggar revs för att skapa ett stort öppet rum på bottenvåningen. Taklampa, Tense pendant, design Panter & Tourron, New Works. Fåtölj, Pernilla, Bruno Mathsson. Vägglampa, Hanging lamp, design Muller van Severen, Valerie objects.
Ett furugolv från Baseco lades in och väggar revs för att skapa ett stort öppet rum på bottenvåningen. Taklampa, Tense pendant, design Panter & Tourron, New Works. Fåtölj, Pernilla, Bruno Mathsson. Vägglampa, Hanging lamp, design Muller van Severen, Valerie objects. Fanny Rådvik

– Jag är uppvuxen i ett typ likadant hus, några gator ner. Det var farfar som byggde huset, och mamma och pappa bor fortfarande kvar. Jag trodde aldrig att jag skulle flytta tillbaka hit! Men när vi väl hade köpt huset kändes det så tryggt, jag kände igen mig i allt, säger hon.

Barnen Franka, 8, och Hedvig, 7, är tredje generationen Nilsson som går i Sköndalsskolan.

– Hedvig går i mitt gamla klassrum som jag hade i fyran till sexan, berättar Tove.

Väggen vid öppna spisen var klädd i fejktegel. På spiselhällen ljusstakarna Rå av Karolina Brobeck. Det blå köket har Tove själv designat, från Skandinaviska Shakerkök.
Väggen vid öppna spisen var klädd i fejktegel. På spiselhällen ljusstakarna Rå av Karolina Brobeck. Det blå köket har Tove själv designat, från Skandinaviska Shakerkök. Fanny Rådvik
Annons
Medicinskåpet är vintage och köptes specifikt för att husera Toves samling glas och porslin. Randig vas, Hay. Krukvattnare, Plant straws. Stolar med rottingssits, Åhléns.
Medicinskåpet är vintage och köptes specifikt för att husera Toves samling glas och porslin. Randig vas, Hay. Krukvattnare, Plant straws. Stolar med rottingssits, Åhléns. Fanny Rådvik

Det var trädgården som drog, ett intresse som växt över tid och som kan följas i podden Jordkommissionen som Tove driver tillsammans med Lotta Lundgren. Att kunna odla året om, inte bara sommartid i fritidshuset i Skåne, var drömmen. Så de lämnade hyresrätten i stan och flyttade tillbaka till kvarteren där hon växte upp.

Nu serverar hon grönsaker från trädgården på en bädd av saltad yoghurt och nyplockade tomater med burrata. Åtta kokböcker har det hunnit bli sedan hon började sin matkarriär som 14-årig praktikant på legendariska Hannas kök och bar på Skånegatan. Nu agerar det blå köket både provkök och samlingspunkt i hemmet. Det är fullt av roliga verktyg och redskap från världens alla hörn, en spegelbild av böckerna och den djupgående research hon plöjer ner i dem.

Annons
Bord, Hay. Duk, Midnatt. Lampa, A-B-C. Stolar från Åhléns samt Brandstationen. Det här är hemmets hjärta.
Bord, Hay. Duk, Midnatt. Lampa, A-B-C. Stolar från Åhléns samt Brandstationen. Det här är hemmets hjärta. Fanny Rådvik
Hade Tove gjort om köket hade bänken fått fortsätta hela vägen ut. Kuddar, Midnatt och Ferm living. Konstverk av Charlie Drevstam.
Hade Tove gjort om köket hade bänken fått fortsätta hela vägen ut. Kuddar, Midnatt och Ferm living. Konstverk av Charlie Drevstam. Fanny Rådvik
Annons

– Det är första gången jag har planerat ett kök från grunden. Det är jättehärligt, även om det finns saker jag skulle ändra om jag gjorde det igen. Allt står framme, eftersom vi använder allt hela tiden, säger hon.

När de flyttade in fanns nästan inga av husets originaldetaljer kvar, badrummet i källaren vittnar fortfarande om de tidigare ägarnas stil; svart kakel med små glasdiamanter på och spotlights överallt.

– I köket låg ett svart stengolv med glitter i och väggen vid öppna spisen var klädd i fejktegel. Vi satt på Burger King i Haninge när vi insåg att de hade precis samma väggar som vi, säger Tove och skrattar.

Många redskap är minnen från Toves kokböcker. Indisk tallrikshylla, Hay (inte längre i produktion).
Många redskap är minnen från Toves kokböcker. Indisk tallrikshylla, Hay (inte längre i produktion). Fanny Rådvik
Annons
Välanvända! Skärbrädor, Hay. Tänger, Tools By Landqvist.
Välanvända! Skärbrädor, Hay. Tänger, Tools By Landqvist. Fanny Rådvik
Annons

De började med att lägga in ett nytt golv, ett rejält plankgolv i furu från Baseco.

– När de byggde de här husen hade de inte så mycket pengar och då blev det grangolv, säger Tove.

Väggar togs ned (ja, även fejkteglet rök) för att skapa ett stort mat- och hängrum i anslutning till köket, som i sin tur öppnar sig mot tv-hörnan, målad i en lugn, blå nyans.

Att få en trädgård och kunna odla grönsaker i vardagen var en stark orsak till att familjen flyttade till hus.
Att få en trädgård och kunna odla grönsaker i vardagen var en stark orsak till att familjen flyttade till hus. Fanny Rådvik
Konstverk av Carl Grandin och Carl Fredrik Holtermann, skulpturer av Olgatelier. De små keramikbumlingarna har Tove gjort.
Konstverk av Carl Grandin och Carl Fredrik Holtermann, skulpturer av Olgatelier. De små keramikbumlingarna har Tove gjort. Fanny Rådvik
Annons

– Blå detaljer har varit genomgående i nästan alla mina hem, säger Tove.

Hon samlar på keramik, men väljer annars noga var i inredningen hon lägger sina pengar. Designlampor och konst blandas med stolar från Åhléns och en soffa från Ikea.

Toves man Niklas Jakobson är grundare av bland annat vinimportören Wine Trade och Ninja Bar på Södermalm i Stockholm, så det är kanske inte förvånande att större delen av tiden spenderas här.

På övervåningen ligger de tre sovrummen i fil, med Toves och Niklas rum i mitten. Lakan, Midnatt.
På övervåningen ligger de tre sovrummen i fil, med Toves och Niklas rum i mitten. Lakan, Midnatt. Fanny Rådvik
Bruno Mathssons fåtölj Pernilla bredvid ett blått sidobord från Hay.
Bruno Mathssons fåtölj Pernilla bredvid ett blått sidobord från Hay. Fanny Rådvik
Annons

– Mycket fokuserar runt mat och dryck i vårt liv. Nu kan vi duka upp långbord över hela rummet, det gör vi ofta när vi har större middagar, säger Tove.

Det är också här Franka och Hedvig hänger med alla sina kompisar (och alla sina leksaker).

– Det är ett ganska levande hem. Allting sker här. Vi läser, leker, lagar mat, tränar, jobbar och dricker vin ...

Konst av bland andra Siri Carlén, Charlie Drevstam, Oskar Persson, Slas och Carl Johan De Geer. Gula pallar, Karimuko New Standard.
Konst av bland andra Siri Carlén, Charlie Drevstam, Oskar Persson, Slas och Carl Johan De Geer. Gula pallar, Karimuko New Standard. Fanny Rådvik
Hörnsoffa Söderhamn, Ikea. Kuddar, Afroart, Ferm Living och Midnatt. Taklampa Pia, design Tore Ahlsén, Gärsnäs. Mässingslampa, Habitat. Tavelvägg med konst av bland andra Siri Carlén, Lars Fuhre, Charlie Drevstam och deras granne i Skåne, Kjell Åslund.
Hörnsoffa Söderhamn, Ikea. Kuddar, Afroart, Ferm Living och Midnatt. Taklampa Pia, design Tore Ahlsén, Gärsnäs. Mässingslampa, Habitat. Tavelvägg med konst av bland andra Siri Carlén, Lars Fuhre, Charlie Drevstam och deras granne i Skåne, Kjell Åslund. Fanny Rådvik
Annons

Tove Nilsson Jakobson
Gör: Kokboksförfattare, matstylist, tv-kock, poddare.
Bor: I ett egnahemshus i Sköndal i södra Stockholm.

Fotograf: Fanny Rådvik Stylist: Ida Lauga

Annons