Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Besök den mytologiska Medelhavspärlan

04 okt, 2023
AvCecilia von Mentzer
Villa San Michele på Capri I Medelhavet
Villa San Michele på ön Capri i Medelhavet ägs av den svenska staten. Hit hittar turister i tiotusentals, de får njuta av Axel Munthes villa, samlingar och en av Italiens mest sevärda trädgårdar. Kristina Kappelin guidar oss till denna pärla.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 guldkorn värda att besöka vid MedelhavetBrand logo
5 guldkorn värda att besöka vid Medelhavet

Skulpturloggian

SAMLINGEN

Där skulpturloggian slutar och den långa välvda pergolan börjar, står en bronsstaty föreställande gudarnas budbärare Hermes. Munthe var en samlare av rang. Mycket köpte han i antikvitetsaffärer i Rom och i Neapel, runt förra sekelskiftet fick man handla med antika föremål från utgrävningar. Därav alla antika inslag. Bland de mest kända föremålen i hans stora konst- och skulptursamling finns Medusa-huvudet som dateras till 307 efter Kristus samt Kosmatbordet med en mosaikskiva från 1100-talet.

Annons
Skulpturen av Hermes var en gåva från Neapel
Skulpturen av Hermes avslutar skulpturloggian. Verket är en gåva från Neapels stad till Munthe för hans insatser under koleraepidemin 1884–85. Foto: Raffaele-Lello-Mastroianni

Mot Medelhavet

Sfinxen

Längst ut i hörnet på ön vakar den sägenomspunna egyptiska sfinxen över Medelhavet. Den vilar på en balustrad bredvid det medeltida kapellet. Sfinxen är ungefär 3 200 år gammal, gjord i röd egyptisk granit och Axel Munthe har placerat den otroligt scenografiskt längst ut i loggian, vilket betyder att sfinxen tittar rakt ut över Neapelbukten. ”Det är överväldigande att stå där och se sfinxen och tänka, vad har denna 3 000 år gamla skulptur fått se? Och vad har skett under dessa årtusenden?”

Annons
Sfinxen blickar ut över Neapelbukten och Amalfikusten
Sfinxen är en mytologisk skapelse med en människas ansikte och ett lejons kropp. Två ton väger skulpturen. Hur den kom till Capri är höljt i dunkel. Foto: Raffaele-Lello-Mastroianni

Renässansmänniska

AXEL MUNTHE

Den svenske läkaren Axel Munthe (1857–1949) hade en mycket, mycket lyckosam karriär, och var verksam i både Rom och Paris. Han kom till ön Capri redan som 19-åring, föll som en fura och bestämde sig för att bygga ett hus där. År 1900 stod Villa San Michele klar; hans livsverk tillika ett monument över honom själv. Han var drottning Victorias livmedikus och runt deras relation har det spunnits myter och historier. Sant är att de utvecklade en varm och djup vänskap som varade livet ut. När Munthe lämnade Rom och flyttade till Capri för gott valde Victoria att följa efter.

Annons
Axel Munthe och Drottning Victoria var goda vänner
Drottning Victoria var sjuklig större delen av sitt liv. Axel Munthe blev hennes vän och läkare. Arkiv Villa San Michele

På 350 meters höjd

VillaN

Det är ett mycket eklektiskt hus, italiensk villa flörtar med en arabisk byggnadsstil, tillika en av Capris högst belägna byggnader. Munthe hade vid uppförandet hjälp av en på den tiden mycket känd italiensk konstnär och arkitekt, Aristide Sartorio. Här finns en fantastiskt vacker loggia som påminner om en klostergård. Och i denna loggia ställer Munthe ett antal skulpturer som han samlar under tiden när själva bygget sker. Munthe skapade huset efter den här sentensen: ”Mitt hem ska vara öppet för sol och vind och havets röster – liksom ett grekiskt tempel – och ljus, ljus, ljus överallt”, berättar Kristina Kappelin.

Annons
Villa San Michele med museum och trädgård
Högt på Capri ligger eklektiska Villa San Michele. Foto: Raffaele-Lello-Mastroianni

En av Italiens finaste

TRÄDGÅRDEN

”Trädgården har ett helt unikt läge och anses var en av de mest sevärda och vackra i Italien. Den börjar i skuggan av pergolans blåregn och avslutas längs en cypressallé. Varje årstid har sina blommor och dofter av kamelior, buskpioner, rosor, hortensior, vinrankor och apelsinträd. Här finns alla sorters träd och växter, afrikanska liljor, japanska hortensior, ett sällsynt australiensiskt myrtenträd och enstaka olivträd. Man kan tydligt se vilka Munthes två riktigt stora ingrepp i trädgården är: å ena sidan den långa pergolan, å andra sidan en cypressallé som han anlägger från kapellet och ner till villan. Den ser ut som en sorts vaktparad mitt i trädgården.”

Annons
Pergola och cypressallé iden sevärda trädgården
Trädgården anlades på de terrasser för vinodlingar och fruktträd som redan var uthuggna när Axel Munthe köpte marken i slutet av 1800-talet. Foto: Raffaele-Lello-Mastroianni

Kärlek till djur

SOVRUMMET

”Villan är inte stor, här finns matsal, kök, ett sovrum och två mindre salonger, samt ett atrium. I sovrummet står en järnsmidessäng från 1400-talets Sicilien som kunde skruvas isär och bars runt i fälttåg. En ganska manlig säng får man säga! Det finns en fin trähund från 1500-talets Neapel. Den står där för att markera Munthes enorma djurkärlek. Han älskade alla djur och framställde sig själv som någon sorts Dr. Doolittle. Här finns också en liten skulptur av Narcissus, Munthe är i väldigt många avseenden en narcissist och här skojar han med sig själv. Likaledes finns i sovrummet en bronskopia av Hypnos. Det var sömnens gud i den grekiska mytologin. Den står där säkert för att Munthe använde hypnos som läkare”, berättar Kristina Kappelin.

Annons
Axel Munthes manliga säng omgiven av antika skulpturer
Klosterlikt sovrum fylls av minnen och skulpturer som förstärker bilden av Axel Munthe. Foto: Raffaele-Lello-Mastroianni

Stipendieverksamhet

Gästhem och Museum

”Villan och trädgården har ungefär 125 000 besökare om året och ägs av den svenska staten. Under sommaren har vi ett aktivt och välbesökt kulturprogram, det kan vara opera, konst- eller filmfestival. Samt den stora stipendieverksamheten. Det står klart och tydligt i Munthes testamente(han testamenterade egendomen till svenska staten) att Villa San Michele ska vara ett gästhem för kulturarbetare, forskare och journalister. Vi tar emot mellan 80 och 90 svenska stipendiater från mars till november, som stannar i tre veckor”, berättar Kristina Kappelin som är museets VD och intendent tillika honorärkonsul.

Annons
Kristina Kappelin vid det anrika Villa San Michele.
Kristina Kappelin är VD och intendent på Villa San Michele sedan sex år tillbaka. Foto: Raffaele-Lello-Mastroianni
Annons