20 dryckestrender genom tiderna
Precis som maten har vår dryckeskultur förvandlats och förfinats, i både mängd och kvalitet. Vi har lärt oss bli suveräna hemmabaristor, brygga vårt eget öl, matcha vin till maten och njuta av champagne även när det inte är fest. Vi har börjat pressa våra egna juicer, göra smoothies varje dag, brygga både svart, grönt, rött och vitt te, skaka liv i soda streamern och hinka i oss litervis med läsk. Vi väntar otåligt på att få veta årets glöggsmak, köper retrodrinkar på krogen och beställer viner på nätet som värsta proffsen. Och vi verkar aldrig sluta tro på vad en simpel dryck kan tänkas hjälpa oss med; varva upp, varva ner, bli smalare, bli snabbare, bli smartare, få färre rynkor eller bättre immunförsvar. Så skål på er!
Startbild: Peggy Porschen
1. Årets julklapp
När Blossa år 2003 sedan kom på att ge ut en årgångsglögg med ny smak för varje år var deras lycka gjord. Det spelar ingen roll om årets version smakar bra eller inte, vi svenskar hugger glatt den nya smaken år efter år efter år.
Läs också: Vi listar Blossas glöggsmaker – alla år!
2. Latte lovers!
Det är svårt att tänka sig en tid när vi inte sörplade latte, men den fanns! Det var branschföreningen Svensk Mjölk och den växande kafékulturen som gjorde allt för att driva caffe latte-trenden i mitten av 90-talet, och lyckades med råge. När vi sedan plockade in espressomaskinerna i hemmen hade trenden cementerats.
3. Yes box!
Vin i låda? Ja, varför inte? Vi struntade i att smaken, hållbarheten och kvaliteten försämrades och att det blev svårare att hålla koll på hur mycket man egentligen hade druckit – utan välkomnade villkorslöst den lilla svavelsprängda stomipåsen inklämd i en pappkartong. Det borde vara dags för en detox från box!
Läs också: Nyhet! DuoBox med två sorters vin och druvor
4. Mer amore med amarone
Smakrika och alkoholstarka fruktbomben amarone gjorde sig på egen hand ett namn. Vi gillade att amaroner-vinerna passade till helgens köttbit och (fast det vågade vi inte säga högt) fredagshämtpizzan – och vår kärlek verkar inte bedarra.
Läs också: Vad är skillnaden mellan amarone och ripasso?
5. Tea time!
De senaste åren har verkligen varit en boom för teet! Varje hotell och herrgård med självaktning (och självbevarelsedrift) laddade upp med after noon tea – och då gick det inte att servera vilket torrt gammalt skräp som helst i koppen. Och i och med den asiatiska mat-trenden serverades vi smakrika gröna teer som vi också ville kunna dricka hemma till hämt-sushin. Vi lärde oss också göra marockanskt te med gun powder till all god meze vi ville testa.
Läs också: 10 trendiga teer det talas om just nu
6. Lycka på flaska
När de första dryckerna som var smaksatta och berikade med olika vitaminer, mineraler och egenskaper kom, tyckte man de var lite… fåniga. Dyra. Och inte särskilt goda, heller. Tror ni tillverkarna brydde sig om det? Nej, det kom bara fler märken och fler smaker. Så vi drack. Och drack. Och har fortsatt med det. Det är väl bättre än läsk i alla fall?
7. Skåla med en kändis!
Hur får man ett vin att sälja bättre? Sätt en kändis på etiketten! Och det verkar finnas en outsinlig källa av kända nunor som vill fronta ett vin eller en spritsort; Tina Nordström, Per Morberg, Amelia Adamo, Maria Montazami, Plura, Lasse Stefanz, Thåström, Kent, Per Gessle och Ernst är bara några i raden. (Ingen av dem har dock kommit upp i Hollywoodnivå där Brad Pitt och Angelina Jolie producerar rosévinet Miraval som utsetts till världens bästa, helt enkelt.)
Läs också: Leif GW Persson har lanserat ett eget rödvin
8. Vaska och traska
Brats-trenden nådde sin kulmen någon gång runt 2010 när gängen runt drinkborden började ”vaska”, alltså beställa in magnumflaskor av dyr champagne och helt enkelt hälla ut den av dem. Alternativt ”traska”, beställa en flaska champagne och sedan gå ifrån krogen utan att dricka den. Synd på dyra droppar!
Läs också: Så kombinerar du mat med champagne
9. Fasta – på nytt sätt
Att fasta med plommon- och tomatjuicer har vi gjort sedan 70-talet. Men hur hottar man upp den tantiga företeelsen och når en bredare målgrupp? Jo, genom att säga att trenden kommer från USA och kalla den detox, helt enkelt. Det producerades snygga flaskor, med bättre smak och med kända bloggare som testpatrull. Handen upp, visst har du provat själv?
10. Juice-jakten
Kanske var det yoghurten som tog täten, ändå. Plötsligt fanns det fler smaker i kyldisken än stjärnor på himlen. Klart att juicen då inte ville vara sämre på frukostbordet! Så nu finns det en smak för varje dag på året. Minst.
Recept: 3 nyttiga juicer och smoothies
11. Körbart
Vi tröttnade helt enkelt på att bara bli serverade mineralvatten eller läsk när vi inte ville dricka alkohol av någon anledning. För tio år sedan började trenden smyga igång, och har idag satt riktig fart. Äntligen finns det alkoholfritt vin och öl som är drickbart, det finns lågalkoholalternativ som smakar härligt och alkoholfria varianter som Roomi och Kombucha, som passar utmärkt till mat.
Läs också: Trendigt vin med låg alkoholhalt
12. Eko och reko
Ekotrenden för mat har funnits länge, men om man tänker efter är det ju lika dumt att inte välja att dricka det som är ekologiskt, också. Tänk bara vad mycket bekämpningsmedel som fastnar i en vindruva, som sedan pressas till vin… Tur att sortimentet av ekovin breddats, blivit bättre och bara växer!
13. Koka kaffet, vispa grädden…
Känns kanske lite… udda idag – men visst minns man tiden i mitten av 90-talet när man med glädje svepte ett litet glas med galliano, hett kaffe och lättvispad grädde. Hot shot-himlen!
Läs också: Skillnaden på olika sorters kaffe
14. Microbryggerier (och ännu mindre!)
Hejdå Pripps Blå! När microbryggerier fick grönt ljus svämmade det över av skummiga, ofiltrerade och smakrika brygder. En ny ölrevolution! Och när vi trodde att ölen inte kunde bli mer närodlad, förvandlade vi den till härodlad. Klart man skulle brygga sin egen öl! Den nya hipstergenerationen, som förträngt sina föräldrars stinkande och bubblande vintillverkning i garderober och friggebodar, gjorde tappra försök. Utan större framgång, förstås – lämna bryggandet till proffsen!
15. Rosétoppen
Förr var rosévinet ofta av dålig kvalitet, ihopblandat av överblivna småslattar och väldigt tuggummisöta. Men eftersom efterfrågan ökade exploderade utbudet och förvandlade rosén till den härliga dryck det är i dag, laxrosa, smakrikt och förfinat. Rosévinet har på 20 år blivit ett året-runt-dryck, helt enkelt.
Läs också: Så kombinerar du rosévin med mat
16. En cosmo, tack!
Vi ville inte vara sämre än Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte i Sex and the City. När de mumsade cupcakes så gjorde vi också det, när de klapprade runt i Manolo Blahniks så gjorde vi också det och när de beställde en Cosmopolitan i baren så gjorde vi också det!
Recept: Klassisk Cosmopolitan
17. Vin på nätet
Till en början kändes det helt olagligt och konstigt. Kan man verkligen få importera vin själv? Men vi vande oss snabbt och kan nu klicka hem allsköns viner, både på egen hand och via vinklubbar på nätet.
Läs också: Beställa vin online – tänk på det här!
18. Vilket flyt!
En av de största dryckestrenderna genom dessa 20 år är förstås när vi för några år sedan började juica och göra smoothies. Vi pressar, mixar, vispar och har oss och dricker utan tvekan grönkål, kokosvatten, spirulina, macapulver, chiafrön, broccoli, mandelmjölk och allt där emellan.
Recept: 5 supergoda och nyttiga smoothies
19. Vad vill du prova?
Med vårt nyupptäckta intresse för andra viner än de i bastflaskor kom också vinprovningarna. Plötsligt satt vi där med åtta glas och skulle säga om vinet smakade läder, vanilj eller kattkiss. Tanniner!, skrek någon och vi andra nickade osäkert. Sedan gick vi vidare till en ölprovning. Eller var det en rom- och chokladprovning? Kanske ostron och champagneprovning? Nej, en whiskeyprovning var det visst.
20. Checka av, vilka av dessa dryckesprylar har du själv?
- Nespresso-maskin
- Espresso-maskin
- Soda stream
- Råsaftcentrifug
- Take away-mugg/Termosmugg
- Vinkaraff
- Lattevisp
- Mjölkskummare
- Pressobryggare
- Kaffekvarn
- Coupe-glas
- Ölbryggar-kit
- Champagne-kork