Så matchar du vintage-champagne med mat
Moët & Chandon har många fina champagner och vintage-champagner där den senaste nyheten är Moët & Chandon Grand Vintage 2006. En torr champagne med nyanserade toner av gula äpplen, persika, grapefrukt och färska valnötter.
Den har fortfarande en ljus lätthet och en pärlande känsla i sig, men går alltså att lagra ytterligare i många år och är ett underbart vin som ger massor med smak. Perfekt till alla tillfällen när du vill fira.
Så matchar du Moët & Chandon Grand Vintage 2006 med mat
1. Moët & Chandon Grand Vintage 2006 har tre olika smakdimensioner: en blommig med en liten anis-ton, en mogen med smak av mandel samt en frisk med citrustoner. Försök återskapa dessa tre smaker – den blommiga, den mogna och den friska – i rätten, så matchar du maten med champagnen.
2. Huvudingrediensen i maten kan med fördel vara fisk och/eller skaldjur som till exempel krabba, pilgrimsmussla, kräftor eller hummer. Till det passar Moët & Chandon Grand Vintage 2006 utmärkt.
3. Rätten får, precis som Moët & Chandon Grand Vintage 2006, vara sammetslen men också innehålla något krispig. Till exempel kan en krämig pilgrimsmussla kompletteras med en knaprig prosciutto. Eller en len torskrygg få ett krispigt mandeltäcke.
Passar till prosciuttolindad pilgrimsmussla
Testa Moët & Chandon Grand Vintage 2006 med prosciuttolindad pilgrimsmussla med citron- och persiljesmör.
I den här rätten understryks krämigheten i Moët & Chandon Grand Vintage 2006 av den lena pilgrimsmusslan. Tonerna av vanilj i champagnen återspeglas i mandelhacket och i knäckigheten från det smälta smöret. Champagnens krispiga avslutning fångas med hjälp av citronen och knaprigheten i prosciutton. Den lätta rökigheten i prosciuotton kompletterar också vinets mognad och komplexitet.
Till receptet >>
Produktinformation
Moët & Chandon Grand Vintage 2006. Artikelnummer på Systembolaget: 7545. Pris: 499 kr.