Biodynamiska bubblor på Nobelfesten
När Charles-Henry Fourny från Champagne var i Stockholm passade vi på att prata lite med honom och prova flera av deras champagner.
Alla vingårdar är biodynamiska
Charles-Henry berättade om sina vingårdar som ligger i sydöst och som alla är biodynamiska. Huset har ett trettiotal lägen som ligger i Vertus (ett av 38 premier cru-lägen i Champagne) och nobelchampagnen gjordes på 100% Chardonnay där varje läge vinifierats för sig på små ekfat. För att få rätt husstil blandas basvinet med flera årgångar vin de réserve innan det jäses en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden och får ligga i 30 månader innan det degorgeras och tappas på butelj.
Fourny Premier Cru Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike (BS 77389) 249 kr.
Fin guldgul färg och små pigga bubblor. Doft av citrus och persikor. Mycket torr medelfyllig smak med fin syra och toner av syrliga äpplen, citrus och vit persika. Gott både som fördrink och till rätter som nobelfestens hummer med jordärtskockscrème.