Tips! Så väljer du rätt sorts vin till maten
Det är lätt hänt att man hetsigt springer runt, chansar och plockar på sig några flaskor när man stressas av den enorma kön på Systembolaget på fredagseftermiddagen. Eller helt enkelt hugger första bästa flaska som man har i hyllan hemma, till en middag som du lagt många timmar på att förbereda.
Tänk lite smartare i stället – bygg upp ett litet förråd av vin hemma. Det behöver inte vara enorma mängder, runt 8 flaskor räcker faktiskt, och se till att det förrådet alltid är fyllt. Då har du (nästan) alltid något bra vinval hemma!
Här är 8 viner som är bra att ha hemma!
1. Bubbel – till snittar och sushi
Det är aldrig fel att sprätta en flaska bubbel! Ett glas mousserande sätter fart på festen, humöret och aptiten och passar lika bra till snittar som att dricka genomgående en hel middag. Och varför inte servera ett rosébubbel till en lyxig sushi? Oavsett om du väljer prosecco från Italien, cava från Spanien eller champagne från Frankrike har du ett säkert kort. Ha alltid en flaska god champagne som ligger (inte står i dörren!) i kylen om du får oväntat besök eller får något att fira!
2. Friskt vitt – till fisk och skaldjur
Ska du servera fisk eller skaldjur passar det bra med ett krispigt vitt vin med frisk syra som klarar av sältan och smakrikedomen hos skaldjur och ostar samt tyngden hos feta fiskar som till exempel lax. Druvorna riesling eller sauvignon blanc brukar fixa detta.
3. Blommigt vitt eller rosé – till ost, chark och stark mat
Du har plockat på dig en fantastisk charktallrik och goda ostar som du tänker bjuda på. Men vad dricker man till? Eller vad serverar man till asiatisk eller starkt kryddad mat? Vissa rätter med mycket sälta eller röksmak är svåra att kombinera med vin. Men ett blommigt, kryddigt vin med liten syra kan vara lösningen, gärna på druvorna gewurztraminer eller viognier.
4. Fylligt vitt – till kyckling och ljust kött
Fatlagrade vita viner som är lite tyngre och lite fylligare passar bra till fiskrätter med mer smak. De går också bra till kyckling och ljust kött, och funkar ju också för dem som inte gillar eller inte tål rödvin. Och så har du alltid något att servera till en fräsch caesarsallad! Med en flaska chardonnay kommer du långt.
5. Lätt, bärigt rött – till pizza och hamburgare
Gör som i Frankrike – servera lätta och bäriga rödviner ganska svala till små grillade korvar och en sallad, eller till en stekt fisk. Och ibland vill man ju faktiskt ha vin till pizzan eller hamburgaren, då kan det funka med en lätt röd variant.
6. Kryddigt rött – till grillat och grytor
Ibland behöver man ett mellanvin som klarar det mesta. Till lasagnen, brieosten, grillat eller höstens grytor. Välj ett kryddigt och fruktigt vin med en syra.
7. Kraftigt, smakrikt rött – till stekar och vilt
Ibland behövs tunga viner med mycket smak, stor fruktighet och fatkaraktär som passar till kraftig mat – stekar, grytor och vilt. Titta efter druvor som syrah, shiraz, nebbiolo.
8. Dessertvin – till choklad och ostar
Att ha ett dessertvin hemma som passar till den uppsjö av olika desserter man vill göra är ju omöjligt. Men satsa till exempel på Moscato till bär- och fruktdesserter och portvin som passar till chokladdesserter och de flesta ostar. En ädelrötad Sauternes är också bra att ha, passar till grönmögelostar och bärdesserter.
Läs också: Så väljer du rätt vin till snacksen
Av: Ia Orre