Stefans vintips: Bästa champagnen till nyår
Champagne är mer än mousserande vin från Frankrike. Champagne är symbolen för romantik, seger, glamour, smak – och ett nytt år då det bästa ska hända.
Blanc de Blancs, Cuvée och Millésimé
Det är som champagne-djungel med alla varianter på Systembolaget. För ELLE mat & vins läsare reder Stefan Saidac ut begreppen och tipsar om tre olika sorters champagne: Blanc de blancs, Cuvée och Millésimé – årgångschampagne.
Alla tre champagner får högsta betyg av experterna: Det är mycket champagne för pengarna, säkra kort som är vansinnigt välsmakande. Både att njuta av och ge bort i julklapp och present.
Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.
För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé, prosecco och champagne, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.
1. Blanc de Blancs allt populärare – här är ett fynd
Pierre Peters Cuvée de Réserve Blanc de Blancs (nr 7350), Frankrike: Champagne, 359 kr.
När det talas om champagne hyllas ofta Blanc de Blancs. Det innebär att champagnen enbart är gjord på druvor med ljust skal som chardonnay. Blanc de Blancs betyder ungefär ”vitt av vita”. Pierre Peters är ett familjeägt champagnehus och gör en utmärkt Blanc de blancs, som får stora lovord i Sverige och utomlands. Produktionen är småskalig med utvalda Grand Cru-druvor. Champagnen är mycket elegant, pigg och spänstig. Servera gärna som drink och till naturella skaldjur. Och det här priset – som en julklapp.
2. Cuvée från champagne-världsmästaren Louis Roederer
Louis Roederer Brut Premier (nr 7602) Frankrike: Champagne, 439 kr.
Störst är inte alltid bäst – alla fall inte i champagnevärlden. Louis Roederer tillhör det absoluta toppskiktet med bland annat utmärkelsen ”Sparkling Wine Producer of the Year 2018”. Dessutom gör man den legendariska champagnen Cristal. Med Louis Roederer Brut är du alltid på säkra sidan: Det är en ypperlig cuvée: En noga utvecklad blend av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Champagnen är frisk och fruktig med lång smak, och passar fint till aperitif och eleganta rätter med fisk och skaldjur. Och du kan med fördel ge bort Louis Roederer Brut som klapp och present. Den går bra att lagra för den som kan vänta på något gott.
3. Årgångschampagne – det lilla champagnehuset som vann mot jättarna
Duménil Brut Millésimé Premier Cru 2007 (nr 7522) Frankrike: Champagne, 359 kr.
På Vinbetyget blir vi lyckliga när det kommer nya champagner som Duménil: Denna lilla champagne vann nyligen Systembolagets stora utvärdering med 128 champagner. Den är från 2007, en årgångschampagne, Millésimé eller Vintage som det brukar stå på etiketten. Den långa lagringen innebär att Duménil under lång tid utvecklat en djup och mogen karaktär. Det är en Premier Cru som gott kan följa med från första skålen till bordet med skaldjur, fisk och också till ljusare kött. Kom ihåg priset på 359 kronor, om ett år får man nog lägga till en rejäl slant.
Prosecco, crémant och spumante
Det finns många bra bubbel som inte kommer från distriktet Champagne i Frankrike, vilket är ett krav om drycken ska få kallas för champagne. Här tipsar Stefan på Vinbetyget om en italiensk prosecco, en fransk crémant och en italiensk spumante.
1. Ekologisk och pigg prosecco från Amarone-proffsen
Bolla Prosecco Organic (nr 79587) Italien:Venetien, 99 kr.
Prosecco sveper som en bubblande våg över landet. Att tipsa om mousserande viner till nyår utan en prosecco går inte. Så här är en mycket bra och ekologisk prosecco från topplistan. Den produceras av vinhuset Bolla som är erkända för sin goda Amarone – och när man gör en prosecco är ambitionen lika stor.
2. Vindrottningens crémant fick guldmedalj
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant (nr 7725) Frankrike: Bourgogne, 149 kr.
Clotilde Davenne kallas vindrottningen av Chablis – och hon gör ett fantastiskt mousserande vin som kallas crémant. Nyligen utsågs Clotilde Davenne Crémant årets mousserande vin. Prova detta välgjorda bubbel som ett värdigt alternativ till champagne.
3. Italienskt finbubbel med högsta totalbetyg
Ferrari Brut (nr 7721) Italien: Trentino, 165 kr.
Denna Ferrari är inte en snabb sportbil men väl ett mycket välsmakande bubbel. Ferrari Brut framställs enligt den ambitiösa champagne-metoden och lagras i tre år. Vinet rankas på Vinbetygets topplista med högsta expertbetyg och får alltid internationella utmärkelser. Ferrari Brut är friskt och torrt. Passar utmärkt som drink till fisk och skaldjur.
Namnet Ferrari då? För mer än 100 år sedan utbildade sig Guido Ferrari sig till vinmakare i Champagne. Tillbaka i Italien och Trento började han göra ett bubblande vin som skulle matcha champagne – det är inte långt ifrån.
Tips! Så här smakar ditt nyårs-bubbel bäst
1. Lägg på kylning i god tid.
Ljummet bubbel gör ingen glad. Mousserande viner har en tjockare flaska för att stå emot det höga trycket. Därför tar det längre tid för mousserande att bli kall i kylen – räkna med 3,5–4 timmar.
2. Glas som används sällan doftar ”gammalt skåp”.
Champagneglasen brukar sällan användas varje dag. Glas som stått i skåpet får en dammig doft som kan krocka med vinets fina doft. Skölj bara glasen i varmt vatten med lite diskmedel så försvinner doften.
3. Vänta inte med de bästa bubblorna till sist.
Våra smaklökar påverkas av allt vi äter och dricker, trubbas av något. Om du inleder kvällen med den bästa drycken, innan något annat, kommer du också uppfatta alla nyanser. Vid tolvslaget brukar det gå bra med något enklare.