3 goda snittar som passar till champagne

11 dec, 2015
AvELLE -redaktionen
Vinterfesterna väntar runt hörnet och det börjar bli hög tid att planera vad man ska äta och dricka. Vi bad ELLE-galasponsorn Alexandre Bonnet att välja ut tre sorters snittar som passar fint till ett glas bubbel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Visste du att champagne är en av de enklaste och bästa dryckerna att välja mat till? För många är det kanske oväntat att en så exklusiv och flärdfull dryck är en tacksam kompanjon till våra fem grundsmaker, men hemligheten ligger i bubblorna som denna sprudlande dryck bjuder på.

Vilken champagne ska man servera till snittar?

Beroende på om din champagne är torr och frisk, eller drar mer åt det sötare hållet, bör också tillbehören anpassas därefter. Till den omtyckta champagnen Alexandre Bonnet behöver man inte oroa sig för varken det ena eller det andra. Det här är en mångsidig champagne med elegant brödighet och lätta citrustoner. De små och friska bubblorna lämpar sig väl vare sig man vill satsa på enkla och snabblagade snacks såväl som lyxiga aptitretare.

champagne alexander bonnet och snittar
Champagne är kanske den bästa drycken till goda snittar.

Varför inte variera nyårsfirandet med både vitt och rosa i glasen? Den vita Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut har en torr och lättsam brödighet med inslag av äpple, grapefrukt och apelsin, medan den rosa Alexandre Bonnet Perle Rosé har en mer bärig framtoning med frisk och elegant smak samt inslag av jordgubbar, kex och blodapelsin. Till dessa goda snittar passar de båda champagnerna alldeles utmärkt.

Annons

Recept på tre snittar som passar perfekt till champagne

Miniråraka med rödlök, creme fraiche och löjrom

ca 30-35 stycken

400g potatis

1/2 rödlök

2 dl vatten

3 msk balsamvinäger

1 dl creme fraiche

80g löjrom

färsk dill

1. Skala och riv potatisen på de små hålen på ett rivjärn. Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättarna med lite salt. Ta cirka en matsked av riven potatis per plätt och fördela ut så de blir tunna. Låt plättarna rinna av efter stekningen och svalna på en bit hushållspapper.

2. Koka upp en kastrull med vatten, salt och balsamvinäger. Ställ åt sidan när det kokat upp. Halvera och skiva rödlöken och lägg i. Låt ligga cirka 15 minuter och slå sedan av vattnet.

3. Fördela ut rårakorna, klicka på creme fraiche, löjrom, lite rödlök och en dillkvist. Servera med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut (7555) eller Alexandre Bonnet Perle Rosé (7471).

 

Snittar med fetaostcreme och jordgubbar

Annons

ca 18 stycken

150g fetaost

3 msk hackad, färsk citronmeliss

salt, peppar

2 dl creme fraiche

6 skivor bröd, ex Lingongrova

9 jordgubbar

1. Smula ner fetaosten i en skål och blanda med finhackad citronmeliss, salt, och peppar samt creme fraiche. Ha ner cremen i en sprits och lägg i kylen.

2. Stansa ut runda plattor på cirka 3-4 centimeter i diameter ut brödet. Spritsa på cremen på varje brödskiva och toppa med en halverad jordgubbe. Den gröna blasten på jordgubbarna går att äta och kan gott behållas. Vill man går den även att byta mot en kvist slätbladig persilja. Servera med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut (7555) eller Alexandre Bonnet Perle Rosé (7471).

 

Laxrullar med färskost och citron

ca 20 stycken

200g lax (färsk från Salma eller kallrökt färdigskivad)

100g färskost, ex Philadelphia

1 citron

salt, peppar

svarta sesamfrön

färsk dill

1. Skiva laxen i tunna skivor. Bred på ett lager färskost och riv över citronskal. Salta och peppra. Rulla ihop laxrullarna och skär till lagom munsbitar.

2. Häll ut svarta sesamfrön på ett fat och rulla utsidan på varje rulle. Ställ ut på ett fat och dekorera med en dillkvist på toppen. Servera med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut (7555) eller Alexandre Bonnet Perle Rosé (7471).

Mer om champagne från ELLE!

Så gör du jelloshots med champagne och guld

Prenumerera på ELLE – få champagneglas på köpet!

Vill du ha ett champagnetorn till nyår? Så här gör du!

Annons