3 goda snittar som passar till champagne
Visste du att champagne är en av de enklaste och bästa dryckerna att välja mat till? För många är det kanske oväntat att en så exklusiv och flärdfull dryck är en tacksam kompanjon till våra fem grundsmaker, men hemligheten ligger i bubblorna som denna sprudlande dryck bjuder på.
Vilken champagne ska man servera till snittar?
Beroende på om din champagne är torr och frisk, eller drar mer åt det sötare hållet, bör också tillbehören anpassas därefter. Till den omtyckta champagnen Alexandre Bonnet behöver man inte oroa sig för varken det ena eller det andra. Det här är en mångsidig champagne med elegant brödighet och lätta citrustoner. De små och friska bubblorna lämpar sig väl vare sig man vill satsa på enkla och snabblagade snacks såväl som lyxiga aptitretare.
Varför inte variera nyårsfirandet med både vitt och rosa i glasen? Den vita Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut har en torr och lättsam brödighet med inslag av äpple, grapefrukt och apelsin, medan den rosa Alexandre Bonnet Perle Rosé har en mer bärig framtoning med frisk och elegant smak samt inslag av jordgubbar, kex och blodapelsin. Till dessa goda snittar passar de båda champagnerna alldeles utmärkt.
Recept på tre snittar som passar perfekt till champagne
Miniråraka med rödlök, creme fraiche och löjrom
ca 30-35 stycken
400g potatis
1/2 rödlök
2 dl vatten
3 msk balsamvinäger
1 dl creme fraiche
80g löjrom
färsk dill
1. Skala och riv potatisen på de små hålen på ett rivjärn. Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättarna med lite salt. Ta cirka en matsked av riven potatis per plätt och fördela ut så de blir tunna. Låt plättarna rinna av efter stekningen och svalna på en bit hushållspapper.
2. Koka upp en kastrull med vatten, salt och balsamvinäger. Ställ åt sidan när det kokat upp. Halvera och skiva rödlöken och lägg i. Låt ligga cirka 15 minuter och slå sedan av vattnet.
3. Fördela ut rårakorna, klicka på creme fraiche, löjrom, lite rödlök och en dillkvist. Servera med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut (7555) eller Alexandre Bonnet Perle Rosé (7471).
Snittar med fetaostcreme och jordgubbar
ca 18 stycken
150g fetaost
3 msk hackad, färsk citronmeliss
salt, peppar
2 dl creme fraiche
6 skivor bröd, ex Lingongrova
9 jordgubbar
1. Smula ner fetaosten i en skål och blanda med finhackad citronmeliss, salt, och peppar samt creme fraiche. Ha ner cremen i en sprits och lägg i kylen.
2. Stansa ut runda plattor på cirka 3-4 centimeter i diameter ut brödet. Spritsa på cremen på varje brödskiva och toppa med en halverad jordgubbe. Den gröna blasten på jordgubbarna går att äta och kan gott behållas. Vill man går den även att byta mot en kvist slätbladig persilja. Servera med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut (7555) eller Alexandre Bonnet Perle Rosé (7471).
Laxrullar med färskost och citron
ca 20 stycken
200g lax (färsk från Salma eller kallrökt färdigskivad)
100g färskost, ex Philadelphia
1 citron
salt, peppar
svarta sesamfrön
färsk dill
1. Skiva laxen i tunna skivor. Bred på ett lager färskost och riv över citronskal. Salta och peppra. Rulla ihop laxrullarna och skär till lagom munsbitar.
2. Häll ut svarta sesamfrön på ett fat och rulla utsidan på varje rulle. Ställ ut på ett fat och dekorera med en dillkvist på toppen. Servera med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut (7555) eller Alexandre Bonnet Perle Rosé (7471).