Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

ELLE möter Amal Said och Deqa Abukar bakom womenisa

05 jan, 2021
AvHelena Skoog
Amal Said och Deqa Abukar som grundat Womenisa.
Amal Said och Deqa Abukar hjälper entreprenörer att förverkliga sina idéer och drömmar. För ELLE berättar de om sina egna drivkrafter, delar med sig av sina bästa karriärtips – och talar om målet: att vara den där pappan med alla kontakterna, som många saknar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
(ELLE) Så bygger du ett framgångsrikt nätverkBrand logo
(ELLE)  Så bygger du ett framgångsrikt nätverk

Entreprenörer, förebilder och ledare. Deqa Abukar och Amal Said stöttar företagare som vill komma vidare med sina idéer, som kanske inte tror att de kan starta eget eller inte vet vart de ska vända sig för att försöka.

– Vi vill vara den där pappan med alla kontakterna. Mina föräldrar är inte uppväxta här, jag kom hit från Somalia när jag var sju år. Många som bor i socioekonomiskt utsatta områden eller är utlandsfödda saknar de där formella kontaktnäten. Och de avgör ganska mycket, i mer eller mindre allt man gör, säger Deqa Abukar.

Womenisa grundas 2018

Hon och Adnan Yousuf startade entreprenörsnätverket Bling 2014 i Järva, när hon nyss flyttat till Stockholm från Skåne. Det är en ideell organisation som jobbar med entreprenörskap som verktyg för att skapa förändring och tillväxt i samhället. De erbjuder kostnadsfri rådgivning, mentorskap och nätverk, och har en butik i Kista Galleria.

– Vi vill också försöka bredda bilden av entreprenörskap och pratar ofta om ett entreprenöriellt mindset som inte behöver handla om företagande, även om det är en del, säger hon.

Annons

Amal Said har alltid varit intresserad av entreprenörskap, men jobbade först inom skolvärlden med ungdomar. Hon började fundera på hur hon skulle kunna väcka intresse hos ungdomarna för att vilja skapa något för sig själva – och nå sin fulla potential.

– Entreprenörskap kändes som en självklar lösning och jag kom till Deqa och Adnan med idén om att skapa bättre möjligheter för ungdomar genom ledarskapsutbildningar. Sedan blev jag intresserad av kvinnligt entreprenörskap, när jag såg att det inte var så många kvinnor som startade företag eller hade möjligheter att drömma på samma sätt.

Deqa Abukar och Amal Said ligger bakom Womenisa
Deqa Abukar och Amal Said.

2018 startade Deqa och Amal Womenisa, ett nätverk som är en del av Bling men med fokus på kvinnor, som via Womenisa kan ge varandra möjligheter och kontakter som de normalt inte skulle få lika lätt.

Annons

– Målet är att förena kvinnor, stärka dem och ge dem förutsättningar att nätverka sinsemellan. Vi samlar också förebilder för att skapa en igenkänning och framhäva kvinnor som ser ut som våra medlemmar, som har lyckats, säger Amal Said.

Genom stipendiet Womeneur lyfter de fram kvinnor som skapat positiv förändring för sig själva eller i samhället. De har även nätverksträffar, workshops och inspirationskvällar. I mars 2020 tog de emot det feministiska priset Årets Selma för sitt arbete. Nu under coronapandemin, när många av deras företagare har haft det svårt, har de agerat arbetsförmedling och skapat kontakter med andra företag som vill ha mer mångfald och fler kvinnor i ledande roller.

Amal Said från Womenisa.
Amal Said.

– När folk pratar om entreprenörskap och kvinnor riktar de sig ofta till en viss typ av kvinnor, på grund av den retorik och kommunikation de använder. Det är ju lite orättvist, säger Deqa och berättar att när hon fick barn och gick till öppna förskolan hade de en föreläsning varje vecka. När hon frågade om någon kunde komma och prata om entreprenörskap fick hon svaret att ingen ville prata om det i öppna förskolan.

Annons

– Det påverkar vilka som söker sig till det. Vem är entreprenör? Hur ser en entreprenör ut? Är det ens en kvinna? Det första vi tänkte var: hur kan vi rekrytera annorlunda?

"Ser du aldrig någon som ser ut som du göra det du vill göra, känns det som att det är dubbelt så svårt"

Deqa Abukar kommer från en entreprenörsfamilj där nästan alla kvinnor i släkten – däribland hennes egen mamma – driver egna företag. Hon visste att det var en möjlig väg för henne, men för många kvinnor i hennes omgivning var det inte lika självklart.

– För att hitta problemformuleringen gick vi till oss själva, eftersom vi också är en del av målgruppen. Jag har fött barn, kan jag vara med på verksamhetsträffar på kvällen utan barnpassning? Nej, det kunde jag inte. Okej, vad kan vi göra för att lösa det?

Barnpassning är nu en självklarhet på Womenisas nätverksträffar. Att utgå från målgruppens behov är viktigt för att nå den. Och att genom representation visa att du kan bli vad du vill, oavsett bakgrund eller hur du ser ut.

Annons

– I flera organisationer som vi jobbar med ser hela ledningen ut på ett visst sätt. Och så undrar de varför det bara är den målgruppen som söker sig till deras intervjuer. Det är för att andra inte känner igen sig. De sätter stopp där, säger Amal.

– Man blir det man ser. Ser du aldrig någon som ser ut som du göra det du vill göra, känns det som att det är dubbelt så svårt. Jag säger inte att det är omöjligt, för det finns ju människor som utmanar det, men det är svårt. Framför allt för marginaliserade grupper. Du har redan fått en identitet från arbetsgivaren – det här är vad du kan bli, det här är vad du kan uppnå. Och till slut tror alla på det, om inte någon bryter av och säger: det här kan du också göra, de här möjligheterna finns för dig med, säger Deqa.

Deqa Abukar från Womenisa.
Deqa Abukar.

När de själva började intressera sig för entreprenörskap fanns inget Womenisa. Men drivkraften fanns där ändå.

Annons

– För mig handlade det mycket om att jag hade den förebilden i mitt liv, säger Amal. Min pappa. Jag hade en röst som sa: Du kan bli vad du vill, du kan göra vad som helst, det finns inga gränser. Allt handlar om din ambition och hur hårt du arbetar. När jag jobbade i skolvärlden märkte jag att många inte hade den rösten och det är det jag vill vara åt andra.

– Vi är så exponerade för de strukturella hinder och orättvisor som finns, säger Deqa. Och jag tänker att om jag är hårdhudad nog att tänka att jag kan göra vad jag vill ändå, så känner jag ett ansvar att göra det, för alla som inte orkar föra den här kampen.

Vad ger ni för råd till dem som kommer till er?

– Mitt bästa råd är ”kan jag, så kan du”, säger Deqa. Jag har ingen silversked i munnen, jag har också utmaningar. Men vi har brutit oss igenom normen. Ibland behöver man bara hitta någon att känna igen sig i.

– Ja, det är det som är vikten av att framhäva förebilder och skapa representation. Det blir att man utan ord säger ”du kan klara det också”. Jag brukar också säga ”våga ta plats”. Våga göra din röst hörd, våga drömma stort. Genom oss får du verktygen att göra det och du får träffa andra kvinnor som drömmer stort också.

Annons

Om att möta fördomar under karriären

Har ni själva mött fördomar under er karriär?

– Om vi har mött dem, säger Deqa. Ja, det är en del av vardagen. Tråkigt nog. Det förväntas att jag inte kan svenska, det finns en förutfattad mening om vad jag är kapabel att göra. Mitt sätt att bemöta det har alltid varit att stärka min egen självbild och se till att jag är säker på vem jag är, vad jag vill göra och vem jag vill bli. Då är det bara att borsta av andras fördomar när jag går ut från rummet, så att de inte sitter kvar.

Hon pausar och tänker efter innan hon fortsätter:

– Det har tagit tid att ta sig till den platsen, där jag kan säga att jag är självsäker i vem jag är och vad jag kan uppnå. Oavsett vad någon säger, så definierar det inte mig. Det har varit en tuff resa och än i dag kan jag känna osäkerhet kring det. Jag önskar att fler kommer dit, samtidigt som jag inte önskar att fler ska behöva göra den resan. Det ska inte behövas. Ingen annan ska definiera din förmåga.

Annons

Ni arbetar båda som chefer i dag. Vad utmärker en bra chef?

– Att leda genom exempel, säger Amal. Det är det viktigaste. Du kan inspirera och motivera hur mycket som helst, men om du inte leder genom exempel blir det svårt för den som ska följa dig att faktiskt utföra det du vill att de ska göra. Sen handlar gott ledarskap också om att ta fram andras fulla potential. Att ge dem verktygen och låta dem navigera så att de kan nå dit själva.

Deqa håller med.

– Ja, se till att människor själva har makten att göra någonting. En ledare ska ju leda gruppen, inte vara en diktator som säger ”gör si, gör så”.

"Det är viktigt att älska det man gör och ha en större vision"

– Det vanliga är att man tänker att en chef är här, säger Amal och visar med handen. Längst fram, och så är alla andra bakom. Jag ser det tvärtom, som att vi arbetar längst bak och de leder skeppet. Vi bara ger vår input på hur de kan navigera åt olika håll.

Annons

Många kämpar med balans i livet, med karriär, familj, träning, vänner – hur gör ni?

– Det är viktigt att älska det man gör och ha en större vision, säger Amal. Ett varför. När det känns tufft behövs ett starkt varför. Mina barn är mitt varför och hur samhället ser ut i dag. Och att det om tjugo år förhoppningsvis inte ser ut så här.

– Jag vill lägga till att planera bra. Och se till att inget blir ett plus utan en del av en livsstil, säger Deqa. Att arbeta som jag gör är en del av min livsstil. Att vara mamma eller partner eller vän. Att träna. Om man ser till att alla komponenter har synergier mellan varandra så blir inget ett måste. Allt blir en del av mig. Det gör det mycket enklare att hålla många bollar i luften och må bra.

Var är ni om tio år?

– Om jag får drömma högt så finns det inget som heter kvinnligt entreprenörskap eller utlandsfödda kvinnors företagande utan vi pratar om entreprenörskap och möjligheter, säger Amal. Samma möjligheter som finns i innerstan finns här i Järva. Jag hoppas att vår fysiska butik finns lite överallt i landet, att vi har skalat upp. Och att fler kvinnor befinner sig i ledande roller i samhället, för med fler kvinnor i ledande roller får vi fler kvinnor som de anställer.

Amal Said och Deqa Abukar från Womenisa.
Amal Said och Deqa Abukar.

LÄS MER:

Eija Skarsgårds nära relation med pappa Stellan

5 gånger prinsessan Diana rejält bröt mot de kungliga reglerna

Sandra Oh: "Jag spelar bara karaktärer som inte kan klippas bort"

Annons