Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Nathalies kärlek till litteratur blev ett bokkafé i Paris

07 jul, 2023
AvRebecca Jardsdotter
Nathalies kärlek till litteratur blev ett bokkafé i Paris
Kärleken till litteratur fick Nathalie Magnusson att våga satsa allt på sin dröm – ett bokkafé i Paris. Efter hårt slit, en kamp mot byråkratin och en bergochdalbana av känslor står dörrarna nu öppna till hennes Bokbar med fokus på nordiska författare, ackompanjerat av kaffe och doften av hembakade kanelbullar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tipsBrand logo
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tips

Vid gatunummer 72 på Rue Julien Lacroix i Bellevue är det svårt att missa de tre ord som stoltserar i versaler på ena fönsterrutan av den ljusa hörnlokalen. Librairie Café Nordique. Inuti existerar just det – en bokbutik, och ett kafé, i nordisk tappning. Det sägs ”Bonjour!” när en stiger in, det doftar bryggkaffe (eller, jag menar café filtre) vid disken där hallongrottorna samsas med kolakakorna, i Bim Erikssons serieroman Baby blue talar figurerna med varandra på franska och visst är det Slowgolds låt På gräset i högtalarna? Från en trappa ner doftar det mjukt av kanel och socker. Låten tar slut och i stället spelas Maggio, i bokhyllan är böckerna indelade i landskategorier som Norvège och Islande och vid Finlande har en av Tove Janssons böcker titeln Le livre d’un été.

Annons

– Jag förstår nog inte riktigt att det här är mitt ställe. Inte än, säger Natalie när hon tagit av sig det mjöliga förklädet och slagit sig ner vid ett av kaféborden. Om några år kommer jag kunna titta tillbaka och antingen tänka att jag är dum i huvudet som satsade på min dröm, eller så kommer jag vara nöjd, tillfreds och överlycklig.

Bokbar heter platsen som Natalie öppnade i september 2022. Lokalen, som ligger i området Bellevue i norra Paris är omhuldad av ateljéer och restauranger, gamla som nya.

– Platsen har en puls av gamla Paris som jag älskar, det är fullt av både kultur och kulturer. Bokbar passar in och ger rum för något nytt.

Annons

Idén bakom konceptet är att belysa nordisk litteratur för fransmännen. Ett personligt mål är att få klassikern Maken av Gun-Britt Sundström översatt till franska (”Då kan jag stänga igen med gott samvete!”). Det finns även ett gäng svenska böcker, för de som vill lära sig mer, och för svenska parisbor som saknat böcker på sitt eget språk. Till skillnad från många andra lockades inte Natalie särskilt av det franska språket när hon flyttade hit för 13 år sedan.

– Jag är fortfarande inte … jätteintresserad, haha! Däremot har jag ett starkt intresse för franskans kontext – att leva här. Jag dras till Paris och dess människor, på samma sätt som jag dras till nordisk litteratur.

Själva idén bakom konceptet är att Natalie vill belysa nordisk litteratur för fransmännen.

Innan Natalie hamnar i Paris är hon trött på Göteborg. Hon har precis tagit studenten och drömmer om något nytt. Ett par av hennes vänner har redan flyttat, några till Frankrike. Vad skulle hindra henne? När vännerna reser hem stannar Natalie. Redan då finns en stark kärlek till litteraturen och Natalie påbörjar studier i språkvetenskap på distans.

Annons

– Idén om Bokbar har jag burit med mig i tio år. Litteratur har alltid varit en stor del av mitt liv och samtidigt som jag ville bo i Paris ville jag också jobba med svensk litteratur. Jag insåg att jag kanske behövde starta något eget för att mixa ihop mina hjärtefrågor, ler Natalie. För tio år sedan var det en dröm. Sedan dess har jag väntat på rätt tillfälle.

Tillfället dyker upp när Natalie förlorar sitt jobb från ett stort översättningsbolag utanför Paris under pandemin. Hon får A-kassa och väljer att starta eget. Läget gör det möjligt för Natalie att arbeta på sitt projekt under två års tid. Konceptet formas, en affärsplan likaså. Paris stad hyr ut fastigheter för nystartade företag med lägre avgift än klassiska hyreskontrakt – och Natalie är inte sen att hoppa på. Flera företag vill åt den vackra hörnlokalen, men Natalie går till bankerna med sprängfyllda pärmar och fyller i de långa ansökningarna till punkt och pricka. Slutligen står saken klar: Lokalen är hennes.

Annons

– Under pandemin fick vi bara röra oss en kilometer utanför hemmet. Jag och Rebecca, som jobbar här, sågs i den här korsningen och bytte böcker med varandra då. Det är något extra fint med att vi jobbar här nu, tillsammans, just med böcker, säger Natalie och ger ett ”Merci!” till en bokköpare.

Projektet sätts i rullning: Bokbar ska bli till.

– Till en början var det läskigt att göra vilket val som helst. Mina kunder ska sitta på stolar jag valt ut. Äta på fat jag har hittat. Dricka kaffet som jag beställt. Det var dock ett enkelt val, Zoégas! Haha. Man tänker inte på hur många beslut som faktiskt ska tas. Jag hade långa listor och bockade av punkt efter punkt och skrev dit nya i samma veva.

Annons

Planen är att kaféet först ska finansiera lokalen och generella utgifter, budgeten är tight. Tvivel uppstår när hon inser hur svårt det är att beställa böcker. Andra bokhandlare pratar om att hon behöver gå en utbildning för att förstå hur man gör. Natalie sätter sig emot.

– Jag tänkte att jag faktiskt inte ska utföra någon hjärtoperation – jag ska sälja böcker. Det var otroligt svårt att få grepp om processen. Dessutom tyckte många distributörer att idén var för nischad. Efter ett tag lyckades jag håva in 50 böcker, vilket vi lanserade med. Alla förstod inte att vi var en bokhandel från början men gradvis har vi kunnat köpa in fler böcker. Snart är hela bokhyllan full.

Första halvåret med Bokbar ser Natalie tillbaka på som en bergochdalbana, med en stadig glädje som grund. Lärdomarna är många.

Till en början var det inte helt enkelt att köpa in böcker men bitarna har börjat falla på plats och snart är hela bokhyllan full.

– Det har varit turbulent men skitkul. Jag har aldrig jobbat i en bokhandel förut, eller på kafé. Jag googlade en hel del och pratade med folk. Jag har lärt mig att allt funkar, bara man har ett mål – som också kan få vara lite öppet. Det blir inte alltid som man tänkt sig men man kommer framåt. Exempelvis hade jag tänkt mig ett murrigt ställe. Valen jag gjorde resulterade i stället i en rätt skandinavisk plats, för det finns i mig.

Annons

Vilken är din främsta Bokbarlärdom?

– Att ibland behöver man bara kasta sig ut. Och att man får vara skiträdd! Allt blir bra. Mycket är på g på Bokbar. Lanseringsevent, författarsamtal, bokklubbar, soirées. Planen är att söka alkoholtillstånd för att då och då ge läsarna möjlighet att sörpla gott vin samtidigt som de flyr in i de nordiska skildringarna. Drömmen är att Bokbar ska bli välkänt över Paris, därefter över Frankrike. Och att öppna upp en systerbar i Göteborg, där den franska litteraturen får presenteras i nytt ljus.

Vad drar dig till litteraturen?

– När jag läser en bra bok får jag en känsla som jag inte får av något annat. När jag hade läst Maken blev jag så deppig efteråt, jag hade gått in i den till hundra procent och saknade karaktärerna. Jag hade blivit helt uppslukad. Det blir jag inte när jag ser en film eller tittar på en tavla. Det är något med det skrivna ordet som gör att hjärtat börjar slå snabbt, hårt. Litteratur har något övermäktigt över sig som annat inte trumfar.

Annons

Vad kan en bra bok ge?

– Litteratur är en otrolig inkörsport till något man inte känner till. Du kan sitta i Paris och samtidigt befinna dig på Köpenhamns gator. Det tycker jag är otroligt.

Mycket väntar Bokbar framåt – lanseringsevent, författarsamtal, bokklubbar och förhoppningsvis en systerbar i Göteborg.

FAKTA
Namn: Natalie Magnusson.
Ålder: 31 år.
Yrke: Driver Bokbar, ett nordiskt bokkafé i Paris.
Bor: I Paris.
Följ: @cafebokbar

Natalies 5 tips för att våga starta eget

1. Tänk!

Fundera över om du är beredd på att göra uppoffringar – att driva eget är en livsstil.

2. Var flexibel

Ha ett tydligt mål men var öppen för att allt inte blir som planerat.

3. Ställ frågor.

Fråga dem som kan när du är osäker. Var inte rädd för att vara jobbig.

4. Kämpa!

Första tre åren handlar om att överleva – håll ut!

5. Gå din egen väg

Lyssna inte på några av mina tips. Våga och kör din grej! Så gjorde jag. Om det inte funkar har du testat och fått erfarenheter du inte hade innan.

Natalies viktigaste tips när det gäller att starta eget är att våga gå sin egen väg.

6 Nordiska författare att läsa

  • Niviaq Korneliussen (Grönland)
  • Rosa Liksom (Finland)
  • Roy Jacobsen (Norge)
  • Helle Helle (Danmark)
  • Auur Ava Ólafsdóttir (Island)
  • Jonas Karlsson (Sverige)

Foto: Aliocha Wallon

Annons