Krogdrottningen Matilda Jackson om kritik och jämlikhet i branschen
Frågan om Matilda Jackson känner sig hemma på krogen blir lätt retorisk. Med föräldrar som träffades när båda jobbade där och som dotter till en av Stockholms främsta krögare växte hon i det närmaste upp i krogmiljö.
– Som liten sov jag under många matbord – jag har mängder av barndomsminnen från restaurangvärlden. Som första gången jag smakade efterrätten Gino på Riche. Jag tyckte att smakupplevelsen var genialisk, även om jag som barn inte hade det uttrycket i min vokabulär. Jag minns att pappa hade garageplats under Sturehof och att vägen dit gick via restaurangens kök … Restaurangvärlden var en del av min vardag, säger Matilda Jackson, koncernen Svenska Brasseriers styrelseordförande och hjärnan bakom bland annat Riche Fenix.
Vi sitter i en röd sammetssoffa på en av stadens krogklassiker. Här, granne med Dramaten och ett stenkast från Stureplan, har inredningen varit intakt sedan 60-talet. Och ja, Ingmar Bergmans bord står fortfarande kvar. Vi talar om Teatergrillen, Riches bakficka och Matildas arbetsplats sedan fem år. Senaste året har dock en annan klassiker fått störst prio. Som projektledare för nyöppningen av restaurang Gondolen har Matildas tillvaro fyllts av allt från möten med fastighetsägare till diskplock och research kring ställets snart hundraåriga bakgrund.
– Gondolen har en gedigen historia. Det har varit mäktigt att få vara delaktig i renoveringen och återinvigningen av ett sådant ställe. Och en utmaning. Under resans gång har jag ibland förträngt vilket stort projekt jag faktiskt leder. Och förväntningarna på det …
Förväntningarna är oundvikliga att beröra när man talar om Matilda Jacksons karriär. Att ha Svenska Brasseriers grundare och branschveteranen PG Nilsson till pappa innebär såklart fördelar – men kanske också nackdelar? Matildas första jobb efter gymnasiet var som matsalsnisse följt av servitris på Sturehof. Föräldrarnas förväntningar att hennes framtida yrkesval skulle bli restaurang var dock lika med noll. Tvärtom har de alltid uppmuntrat henne att följa sin passion.
– Jag var fast besluten att testa om något annat kunde intressera mig. Därför läste jag på Handels och jobbade som ekonomisk konsult något år. Men en dag fick jag erbjudandet att ta över som restaurangchef på Riche … Det kändes så rätt, som att det var dit jag skulle hela tiden. Ibland behöver man prova något annat för att förstå det.
Vad älskar du med ditt arbete?
– Mest mötet med människorna. Både arbetsteamet och gästerna. I slutändan är det väldigt tacksamt att mitt jobb går ut på att folk ska njuta. Jag gillar också företagandet mycket. Den ekonomiska aspekten och hur man får ett ställe att gå runt. Restaurangbranschen är en lågmarginalbransch, en ständig utmaning. I grunden är jag en person som har stort behov av struktur och ordning, att veta vad som händer härnäst. Vilket ofta är omöjligt i mitt jobb … det handlar snarare om att våga släppa kontrollen och att ta saker som de kommer.
Vilka är svårigheterna?
– Största utmaningen är samma som jag drivs av: människorna. De kan vara fantastiska – och jättejobbiga. Eftersom mitt jobb till syvende och sist handlar om nöjda gäster så måste jag vara lyhörd inför dem. Kritik kan svida jättemycket, men det är också där chansen till utveckling ligger. En rädsla är att bli för bekväm. Att man nöjer sig med att det ”går bra” och därför inte utvecklas. Vi som team måste hela tiden utmana oss själva för att hålla glöden vid liv. Oftare är det lättare att hitta motivationen när man öppnar något nytt, som Riche Fenix (Riche nyare filial på Söder) och Gondolen. När man driver samma restaurang år ut och år in behöver man regelbundet stanna upp och fråga sig ”om vi hade öppnat för första dagen i dag, vad hade vi gjort annorlunda”? Sedan ställer jag mig själv ständigt frågan: ”Är det här ett ställe som jag själv gillar att hänga på?”
Varför tror du Riche Fenix blivit en succé?
– Vi hade en tydlig idé, lyckades få fantastisk personal och verkar ha lyckats fylla ett behov som fanns på platsen.
Krogbranschen har traditionellt dominerats av patriarkala strukturer, märker du av det?
– Det är inget jag drabbas av personligen, men vi har helt klart en bit kvar att gå för en jämställd bransch. Samtidigt vill jag inte säga att det ”inte är något jag drabbas av personligen” för en del av problemen ligger just där. I strukturer vi inte riktigt ser. Som att det underförstått ställs högre krav på att en kvinna ska vara ambitiös och duktig. Eller som att vissa företeelser och hierarkier finns kvar av gammal vana. Jag tänker exempelvis på uppdelningen i ”varmkök” och ”kallkök”. Att män dominerat som kockar medan kvinnor varit kallskänkor. På Riche har vi slutat med den uppdelningen och har nu ett gemensamt kök där alla jobbar sida vid sida. Vi strävar alltid efter en jämlik rekrytering till alla poster.
Krogjobb är ofta på obekväm arbetstid?
– I stort bestämmer jag mina tider själv. De varierar mycket eftersom mina arbetsuppgifter är så varierande. Med Gondolen har jag mest jobbat dagtid, men jag föredrar att vara på golvet kvällstid emellanåt. Driver du restaurang måste du ha koll på vad som pågår när gästerna är där. Tidigare hade jag lätt att bara köra på. Jag kunde jobba väldigt mycket och länge utan ledigt. Med åren har jag börjat förstå att jag inte kommer kunna leverera och göra ett bra jobb utan återhämtning.
Går du ut mycket själv?
– Jag gillar att hänga på Riche. Ett bra tecken väl, haha. Men allvarligt talat är jag rätt bra på att gå dit och ”bara njuta”. Samtidigt vet jag att det är bra att ha balans mellan jobb och privatliv. Därför har jag gjort en informell liten uppdelning av mitt liv i tre kategorier; ”det rena jobbet”, ”jobb- och -privat” och ”utanför jobbet”.
Din pappa PG Nilsson är aktiv inom Svenska Brasserier, vad har ni för arbetsrelation?
– En väldigt nära relation, vi pratar i princip varje dag. Både om jobb och privat. Han har alltid varit ett bollplank under premissen att jag kommer till honom när jag behöver. Han har lärt mig massor men aldrig varit min formella chef.
Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag lever min dröm. Även om det såklart ligger viss press i att vara min pappas dotter och driva företaget som han byggt upp under 40 år. Jag hoppas att jag kan förvalta det på ett bra sätt. Att jag om 40 år kan känna att jag skulle gjort honom stolt. Och så vill jag ha ett lyckligt privatliv! Helst med egen familj en dag.
FAKTA
Namn: Matilda Jackson.
Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Aktuell: Projektlett nyöppningen av restaurang Gondolen. Styrelseordförande i Svenska Brasserier.
5 favoriteratt följa
Matildas 4 bästa karriärtips
1. Gå din egen väg
Hitta ditt sätt att finna – och framför allt – behålla lusten.
2. Var genuin
Gör saker du tror på, genuinitet varar längst!
3. Våga testa …
… och våga göra fel.
4. Ta för dig!
Kommunicera tydligt dina egna behov och förväntningar.
Foto: Beata Holmgren/Studio Femme