Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

3 ostiga recept med inspiration från Italien

09 okt, 2024
AvNami Kawakita
3 ostiga recept med inspiration från Italien
Det italienska köket går aldrig ur tiden och är ständigt aktuellt i svenskarnas kök. Matkreatören Linnéa Siedel har i samarbete med Granarolo tagit fram tre ostiga recept med inspiration från Italien.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskostBrand logo
Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskost

Livet blir härligare och godare med både ost och italiensk mat! Matkreatören Linnéa Seidel, som står bakom populära @linneasskafferi, har tagit fram tre italienska måste-testa-recept som tar dig till Italien med rena smaker och äkta mathantverk utan att vara avancerat eller krångligt. Den röda tråden genom alla recept är italienska favoritostar. Perfekt att unna sig nu när hösten är här.

Självklart går rätterna bra att servera på egen hand men vill du slå på stort fixar du en vällagad trerätters i ostens tecken. Pizza bianca, krämig quattrocentopasta och avslutningsvis ljuvlig citron- och mascarponepaj. Både pizzan och pastan tillagas med Granarolo Quattrocento som växer snabbt och nu toppar listan som den mest köpta italienska hårdosten i Sverige.

Annons
Matkreatören Linnéa Seidel
Photographer: Linnea Seidel

– Färskosten Stracchino är omåttligt populär i Italien och lika vanlig som Mozzarella. I Sverige har den precis lanserats och för mig var det en ny bekantskap, men jag älskar den redan. Den är god till precis allt, som här på en pizza men även på mackor, att dippa grönsaker i eller röra ner i en pasta och gratäng, säger Linnéa Seidel.

Antipasti:

Pizza Bianca med Stracchino och rödlök

Pizza som grundas med ett lager krämig Granarolo Stracchino och sen toppas med stekt lök, oliver, salvia och riven Quattrocento. Den hemgjorda pizzadegen ger underbart fluffiga kanter men har du inte tid att göra egen går det fint att köpa färdig. Bellissimo!

Annons
Pizza Bianca med stracchino och rödlök
Photographer: Linnea Seidel

4 pizzor

Tid: 50 minuter

Du behöver:

Pizzadeg:

4 dl vatten
6 msk olivolja
25 g jäst
1 tsk socker eller honung
Ca 8-10 dl pizzamjöl
2 tsk salt

Topping:

1 paket Granarolo Stracchino
170 g Granarolo Quattrocento, riven
6 röda lökar
200 g oliver
Smör till stekning
Färsk salvia och färsk basilika

Gör så här:

  1. Börja med pizzadegen. Smula jästen i en rymlig bunke, häll i vatten och olja. Rör om tills jästen lösts upp. Lägg i socker/honung och mjöl, arbeta degen i 10 minuter. Ha i saltet mot slutet. Degen ska släppa från kanterna och vara lätt kladdig.
  2. Jäs minst 12 timmar i kyl över natten, eller 2 timmar i rumstemperatur. När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller en pizzasten.
  3. Skala och skiva löken, stek den mjuk i smör utan att den tar färg.
  4. Tryck ut degbitarna till fyra runda pizzor. Bred på ett generöst lager Granarolo Stracchino, strö över riven Quattrocento och toppa med stekt lök, oliver och de färska kryddorna.
  5. Grädda pizzorna tills kanterna fått fin färg, cirka 10 minuter. Toppa med mer basilika och salvia. Servera direkt.

Secondi piatti:

Krämig Quattrocentopasta

En krämig pasta är liksom aldrig fel. Den här pastan är fylld med smak och känns otroligt vällagad och lyxig, men den tar inte längre tid att laga än vad det tar för pastan att koka. Vem älskar inte sådan matlagning? Buon appetito.

Annons
Krämig quattrocentopasta
Photographer: Linnea Seidel

4 personer

Tid: 15 minuter

Du behöver:

1 dl riven Granarolo Quattrocento
150 g Granarolo Mascarpone
100 g Granarolo Gorgonzola Dolce
4 portioner valfri pasta, tex farfalle
Cirka 2 dl pastavatten
1 gul lök
160 g pancetta
Färsk persilja
Färsk spenat
Skal från 1 ekologisk citron svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  2. Skala och finhacka löken och stek den mjuk utan att den tar färg. Lägg ner riven Quattrocento, Mascarpone och Gorgonzola i pannan, slå på lite av pastavattnet och låt koka ihop till en krämig sås. Hacka och stek under tiden pancetta och rör ner i pastasåsen tillsammans med spenat och finhackad persilja.
  3. Häll av pastan när den är al dente och rör ner den direkt i såsen. Blanda väl och smaka av med svartpeppar samt finrivet skal från en citron. Servera direkt.

Dolce:

Annons

Sötsyrlig Mascarponepaj

Ett sprött pajskal med den mest fantastiska fyllningen av krämig Granarolo Mascarpone smaksatt med lemon curd och pistagekräm. Toppa med små klickar av lemon curd, hackade pistagenötter och rivet citronskal. Sött, fräscht, lent och knaprigt – allt i en och samma tugga!

Sötsyrlig mascarponepaj
Photographer: Linnea Seidel

10 bitar

Tid: 2 timmar

Du behöver:

Pajskal:

200 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker
1 äggula

Mascarponekräm:

1 paket Granarolo Mascarpone, 250 g
1 dl lemon curd
1 msk pistagekräm
3 dl vispgrädde
1 msk florsocker

Topping:

70 g pistagenötter
4 msk lemon curd
1 ekologisk citron
En kvist färsk rosmarin

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop smör, vetemjöl, salt, mandelmjöl, florsocker och äggula till en pajdeg. Plasta in och låt vila i kylen 30 minuter. Kavla sedan ut degen på mjölat bord.
  2. Sätt ugnen på 180°C. Klä en pajform med löstagbar kant med degen, nagga botten. Tips: lägg på ett bakplåtspapper och fyll pajskalet med torkade gula ärtor, det gör att pajdegen gräddas jämnt och inte jäser upp. Grädda pajskalet i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.
  3. Rör ihop Granarolo Mascarpone, lemon curd och pistagekräm. Vispa grädde och florsocker tills grädden tjocknat. Vänd ner lite av grädden i Mascarponekrämen och rör slät, vänd sedan i resten av grädden. Fyll det avsvalnade pajskalet med Mascarponekrämen.
  4. Toppa pajen med grovhackade pistagenötter, lemon curd, rivet skal av 1 citron och finhackad rosmarin. Servera direkt och njut!

Ost från Granarolo tillverkas alltid av 100 % italiensk mjölk i Italien.

Recept: Linnéa Seidel

Annons