5 läskiga halloween-drinkar
Halloween står runt hörnet och snart lurar det monster runt varenda hörn! Trädgårdar ska pyntas, godis ska inhandlas och kostym ska fixas. Kanske grubblar du över vad du ska servera på festen, oroa dig inte – vi hjälper dig! I och med att det är så mycket som ska fixas till en högtid som Halloween tycker vi att man gott kan satsa på enkla drinkar och göra de läskiga med dekorationer. Med plastspindlar och ögonglober kommer du långt! Häng en godismask (eller annan godisinsekt) på glaset eller haka fast ett par vampyrtänder på kanten. Investera i en uppsättning döskalle-glas så är saken biff, då är du säkrad i flera år framåt!
5 läskiga halloween-drinkar att inspireras av
1. Alkoholfri Halloween-bål med pumpa
Servera gärna bålen i en häxkittel och frys en plasthandske med röd saft så håller du bålen väl kyld.
Tips! Om du vill göra ett bål med alkohol går det såklart att byta ut det alkoholfria vinet mot mousserande med alkohol. Cidern kan du också byta ut mot en med alkohol. Vill du ha en extra spets på bålen kan du tillsätta lite mörk rom.
ca 3 liter bål
Du behöver:
3 dl pumpapuré av butternutpumpa
7,5 dl alkoholfri äppelcider
5 dl apelsinjuice
En skvätt Sanbitter
1 tsk malen kanel
2 flaskor alkoholfritt torrt vitt mousserande vin (1 ½ liter)
Till garnering:
Skivad apelsin, skivad granatäpple, tranbär, kanelstänger, stjärnanis
Gör så här:
- Pumpapuré: Skär upp butternutpumpan. Ta bort skalet och kärnorna. Skär köttet i kuber som är cirka 3 cm stora. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i pumpabitarna. Låt koka i cirka 10 minuter tills pumpan är lika mjuk som en kokt potatis. Häll av vattnet och lägg pumpabitarna i en mixer eller mixa dem med en mixerstav tills du har en slät puré. Lägg purén i en burk med lock och ställ i kylen tills du ska använda. Det här kan du förbereda så långt som en vecka i förväg. Purén går också bra att frysa in.
- När du ska göra bålen vispar du först ihop pumpapuré, äppelcider, apelsinjuice och kanel tills pumpapurén helt har lösts upp i vätskan.
- Häll över i en bålskål och slå i bubblet och häll i en skvätt Sanbitter efter tycke och smak. Rör om ett par varv och garnera med tranbär, äpple, apelsin, granatäpple, kanelstänger och stjärnanis. Servera genast.
2. Bloody Mary i döskalle-glas
Bara att drinken heter "bloody" är ju ett tecken på att den hör hemma på Halloween (och dagen efter). Testa att krydda med lite taijin, inte alls dumt.
Du behöver:
12 cl vodka
4 dl tomatjuice
12 cl pressad citron
1 ½ krm worcestersås
1 ½ krm tabasco
1 ½ krm örtsalt eller sellerisalt
Till servering:
Selleristjälk
1 ½ krm nymald svartpeppar
Gör så här:
- Fyll glasen med is till en tredjedel. Blanda alla ingredienser i en kanna, häll över i glasen.
- Servera med en sellerstjäl och strö över svartpeppar.
3. Slime-grön gin spritz
Ser ut som gift men smakar som en dröm! En liten ögonglob och en godismask ger drinken äkta Halloween-känsla.
Du behöver:
1 gurka
1 citron
1 näve färsk mynta
2 cl sockerlag
2 nävar istärningar
8 cl gin
2 dl prosecco
Garnering:
Skivor av gurka
Mynta
Sockerlag
1 dl socker
1 ½ dl vatten
Gör så här:
- Koka upp vatten och socker tills sockret smält. Låt sockerlagen svalna helt. Skala gurkan och skär i stora bitar. Pressa saften ur citronen och plocka myntan grovt. Lägg allt i en blender och mixa i en minut.
- Fyll två glas med is och häll 4 cl gin i vardera. Sila den mixade gurksaften över och toppa med prosecco. Garnera med gurkskivor och mynta och servera genast.
4. Vampyr-negroni
Klassisk, enkel drink som vem som helst kan göra! Perfekt när man är många och inte vill stå och blanda drinkar hela kvällen. Visst passar vampyrtänder snyggt i den här blodröda drinken?
Du behöver:
2 cl gin
2 cl Campari
2 cl Martini Rosso (eller annan söt vermouth)
Gör så här:
- Rör samtliga ingredienser och sila över isfyllt rockglas alternativt whiskytumbler.
- Garnera med apelsinklyfta/apelsinzest och huggtänder.
5. Aperol spritz
Det räcker nästan med att den här drinken är orange för att platsa på den här listan! Sen är den ju både enkel och uppskattad också. Pynta med en spindel för skräckinjagande känsla.
Tips! Det går också bra att göra den som läcker granita med isig apelsinsorbet, här hittar du receptet!
Du behöver:
3 delar prosecco (mousserande vin)
2 delar Aperol
1 del soda
1 apelsinskiva
Gör så här:
- Fyll ett stort vinglas eller tumblerglas rikligt med is. Häll på mousserande vin, Aperol och toppa med soda. Garnera med en apelsinklyfta.
Foto: Shutterstock/TT