Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

5 livsmedel svenskarna vill förbjuda i matlådan

11 mar, 2025
5 livsmedel svenskarna vill förbjuda i matlådan
Okrasiuk
Tänk att något så enkelt som en matlåda kan väcka så starka känslor – här är fem livsmedel svenskarna vill förbjuda i offentliga miljöer!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

Matlådor är ett konstant inslag i mångas liv, enligt en ny YouGov-undersökning från färdigmatstjänsten Factor är det så många som var fjärde svensk som har med sig matlåda hela fem gånger i veckan. Vad som är viktigast i en matlåda varierar, men allra viktigast är möjligheten att värma upp maten, följt av hur enkelt det är att förbereda den. Även smakupplevelsen och näringsinnehållet är prio när det kommer till matlådan.

Matlådan väcker känslor

Att ha starkt doftande ingredienser i matlådan kan få kollegorna att rasa, undersökningen visar att en del tycker att fisk, kokt ägg och brysselkål borde förbjudas i offentliga miljöer men alla är dock inte lika känsliga. Drygt varannan tycker inte att något livsmedel ska förbjudas och då är det framförallt personer över 60 år som inte håller med om att något livsmedel ska förbjudas.

Annons

5 livsmedel svenskarna vill förbjuda i matlådan

  1. Fisk
  2. Kokt ägg
  3. Brysselkål
  4. Kaviar
  5. Banan

Tips för bättre matlådor

1. Tänk på konsistensen

Tänk på att välja råvaror som behåller sin smak och konsistens när de värms upp. Kyckling, fläskfilé, lax, broccoli, blomkål, quinoa, ris och bönor är bra alternativ.

2. Separera det du inte vill ha varmt

Sallader, kalla såser och andra ingredienser som äts kalla kan förvaras separat. Detta ger en fräschare känsla och bevarar de olika texturerna efter du värmt din matlåda.

3. Kryddskåpet är matlådans bästa vän

Uppgradera matlådan genom att investera i några bra kryddor, färska örter eller smaksatta oljor. Det höjer smakerna och ger din matlåda det där lilla extra.

4. Tänk på matlådan som byggklossar

Förbered basvaror som kokt quinoa, rostade rotfrukter, grillad kyckling eller kokta linser i större mängder. Dessa kan sedan kombineras på olika sätt under veckan för att skapa variation och spara tid.

5. Spara tid med färdiglagade alternativ

Ibland räcker inte tiden till. Då kan färdiglagade matlådor, såsom Factor, vara ett smart och bekvämt alternativ. Välj noggrant och leta efter alternativ med bra näringsinnehåll och naturliga ingredienser.

Foto: TT

Annons