Recepten och tipsen – så blir du ett proffs på matlådor
Är du en av oss som lovat dig själv att bli bättre på att ta med matlåda till jobbet? Med tanke på stigande priser är det inte en dum idé att förbereda mat och ta med. Du kommer att spara både tid och pengar men för att underlätta så har vi samlat ett par tips och recept som kan hjälpa dig på vägen.
1. Planera
Att planera och preppa sina matlådor sparar både tid och pengar. Tänk över vad du vill äta den kommande veckan och skriv en inköpslista. Det kan vara skönt att planera flera måltider på en och samma gång i stället för att varje dag efter jobbet behöva komma på vad man ska laga. Det absolut mest effektiva är att laga flera portioner samtidigt, och sedan frysa in dem eller ställa matlådor i kylen. Då har du på ett enkelt sätt fixat lunchen för flera dagar. Perfekta val av rätter till matlådor är de som tillagas i ugnen eller i stora grytor.
2. Välj rätt råvaror
Välj dina favoritgrönsaker och om du gillar det – satsa på vitkål, rödkål, grönkål och rotfrukter. Det är grönsaker som håller länge i kylen också. Kom ihåg att matlådan också ska innehålla kolhydrater och protein, så du håller dig mätt hela dagen. Kyckling, tonfisk, tofu, kikärter, ägg, keso – möjligheterna är oändliga. Lite goda fetter skadar inte heller, såsom avokado, nötter och olivolja.
3. Investera i bra matlådor
Tråkiga pengar ja, men väl värt det i längden. Matlådor i glas är inte bara bättre för miljön, väljer du även en modell som är ugnssäker kan du till exempel tillaga lasagnen direkt i färdiga portioner. Ett tips är också att ha ett par mindre matlådor att ha såser, sallader och andra goda tillbehör i. En diskad tom burk med lock funkar ju också såklart!
4. Motivera dig
Ibland vill man lyxa till det med en utelunch, så gör det! Kanske känns det bättre om du räknar ut hur mycket du sparar på att byta utelunchen mot matlåda och snart ser hur mycket du har sparat – resulterar det i att du kan unna dig ett par uteluncher varje månad?
Frukost
Vi har alla hört att frukost är dagens viktigaste mål och varför inte försöka starta en ny frukostvana? Overnight oats är en riktig superfrulle! Du förbereder den dagen innan och nästa dag är det bara att äta den direkt. Det fina är att du kan smaksätta med det du gillar – jordnötssmör, banan och färska bär är några av våra favoriter.
Over night oats med apelsin och kardemumma
Pasta
Pasta är en livräddare – och kanske en av våra vanligaste matlådor. Inte så konstigt kanske med tanke på hur enkelt det är att laga och du kan laga den efter tycke och smak. Här är två av våra snabbaste och enklaste recept!
Pasta med bacon och gräddig spenatsås
Soppor
Förvara soppan i en burk med skruvlock, kanske i en extra påse för säkerhetsskull. Oavsett vilka tillbehör du väljer till din soppa så förvaras de med fördel i en separat matlåda – krutonger, tempeh, knaperstekt bacon eller halloumi, ja du kan toppa din soppa med det som finns i kylen!
Bakad tomatsoppa med färsk timjan och krutonger
Pumpasoppa med rostad tempeh och pistaschnötter
Grytor
är en riktig vinnare i matlådan! Det går att variera på så många sätt – kött, kyckling eller vego. Det blir mycket mat och de flesta tåls att frysas!
Svamp- och fläskfilégryta med morotsmos
Mat i ugn
Mat som tillagas i ugn sparar tid! Medan din middag och blivande lunch sköter sig själv kan du syssla med annat.
Paj
Paj är en räddare i nöden, går att fylla med i stort sett vad som helst och konstigt nog är den nästan alltid godare dagen efter. Med andra ord; den perfekta matlådan!
Matiga sallader
Bli inte avskräckt för att du läser sallad på listan. Sallader är bra matlådor som inte behövs värmas och de kan faktiskt göras riktigt mättande och goda. Testa något nytt – lägg i glasnudlar, edamamebönor eller groddar! Och glöm inte en riktigt god dressing på sidan.
Bilder: TT/Shutterstock