6 festliga drycker till adventsminglet – som inte är glögg
1. Italiensk charmör
Ruffino Vinsanto Serelle 2020, Italien, Toscana (8119), 199 kr/375 ml.
Vinsanto är ett sött vin från Italien där man låtit klasarna torka för att få upp sötman i druvorna. De torkade russinliknande druvorna gör man sedan ett sött vin av och som man jäser på ekfat, utan att fylla upp fatet helt. Detta för få en svagt oxiderad ton. Smaken blir således full av torkad frukt, aprikoser, russin och dadlar som varvas med söta kryddor från fat och nötter av oxidationen. Smaskens!
2. Intensiv njutning
Dr. Hermann Kinheimer Hubertuslay Riesling Eiswein 2021, Tyskland, Mosel (93196), 800 kr/375 ml (TS).
Då socker har en lägre fryspunkt än vatten kan man genom att pressa vindruvorna när de är frusna få ut en koncentrerad fruktmust, full av socker och syra, medan det frusna vattnet avlägsnas. På denna must gör man ett sött vin som kallas Eiswein. Då man tar bort en stor del av druvan går priset upp men ger dig en smak så intensiv att man inte behöver mycket i glaset att smutta på. Vinerna är svåra att få tag på men här finns det ett par flaskor kvar att lägga vantarna på för den nyfikne. Gott till salta snittar eller äppeldesserter.
3. En svensk succé
Brännland Iscider 2022, Sverige (2918) 299 kr/375 ml.
Brännland Iscider grundades 2010 i Västerbotten och har på kort tid gått från att vara ett litet nystartat företag till att idag vara världens största isciderproducent. Ja, du läste rätt. Visst är det snabbt jobbat, men smaken av denna dryck förklarar framgångssagan. Cidern produceras på samma sätt som eiswien men nu med äpplen som råvara, och drycken får en otroligt hög läskande syra som balanserar upp den tydliga äppelsötman och gör den förföriskt god. Passar underbart nu på hösten till en ostbit framför brasan och ger dig en rejäl uppgradering på glöggfesten!
4. Jättegott från Japan
Takasago Umeshu, Japan (121), 115 kr/300 ml.
Umeshu är en söt dryck från Japan där basen är sake (eller destillerad sake) som sedan sötas upp med socker och macereras med japanska plommon. De japanska plommonen heter ume och har givit namn åt drycken Umeshu där shu är det japanska ordet för alkohol. I glaset får du en söt och härligt fruktig dryck med stor smak av bittermandel, körsbär och plommon. En superkombo till blåmögelost och pepparkaka.
5. Läckert till lussebulle
Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2017, Ungern, Tokaj (2901), 221 kr/500 ml.
Tokaj är ett vinområde i Ungern som är känt för sina söta viner. För att få vinet sött jobbar man med en mycket speciell metod. Man låter druvorna angripas av ett mögel som heter botrytis cinerea och som får druvorna att skrumpna och vattnet att dunsta. Detta ger en koncentrerad juice som jäses till ett sött vin. Karaktärer av solmogna aprikoser, ananas och en elegant ton av saffran slår emot dig. Utmärkt till lussebulle!
6. Alkoholfri körsbärskyss
Jus Griotte Alain Milliat Alcohol Free, Frankrike (1913), 99 kr/750 ml.
En alkoholfri must av syrliga moreller från kvalitetsproducenten Alain Milliat i Frankrike. Smaken är söt med smak av körsbär, söta kryddor och örter. Serveras lika bra sval i vinglas till middagens kötträtter, som varm i liten kopp till sötsakerna som serveras på glöggfikat. Lika gott till biscotti som till fruktkaka.