Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Matcha mat och vin – Catarina König är aktuell med ny kokbok

24 sep, 2024
AvNami Kawakita
Matcha mat och vin – Catarina König är aktuell med ny kokbok
Drottningen av guldkant är tillbaka och denna gång har matkreatören Catarina König slagit sig samman med sommelieren Fredrik Schelin och Perfect match är resultatet – kokboken som guidar dig hur du bäst kombinerar mat och vin, säsong för säsong.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så lyckas du med din aioliBrand logo
Så lyckas du med din aioli

Mycket har hänt sedan Catarina König vann Sveriges mästerkock 2016, och för att inte tala om sen hon också blev Decenniets mästerkock 2020 – hon bloggar, inspirerar sina följare på Instagram, lagar mat i TV och släpper kokböcker. Så fort Catarina lägger upp ett recept kommer alltid samma följdfråga från hennes engagerade följare: ”vad ska jag dricka till?”. Drivet att kunna svara på följarnas frågor resulterade i att hon förra året utbildade sig till sommelier.

– Jag vill verkligen kunna svara på deras frågor! Jag tycker inte en måltid är komplett utan dryck, vare sig det är någonting med alkohol eller utan, för det blir en helt annan upplevelse när man väver ihop allting.

Annons

När jag dubbelkollar att den nya kokboken Perfect match är den sjätte i ordningen är Catarina tvungen att tänka efter och kontrollräkna. Men ja, det stämmer, Perfect match är den sjätte kokboken och den släpper hon tillsammans med Fredrik Schelin, en av landets främsta vinexperter. Fredrik ville släppa en bok med mer fokus på mat och Catarina ville få in en fot i vinvärlden – det visade sig vara en match made in heaven.

Kokboken Perfect match (The Book Affair)
Kokboken Perfect Match (The Book Affair)

Du är lite av en allkonstnär som fotat dina tidigare kokböcker, har du fotat även denna?

– Jajjemen! Jag älskar att stå i köket, laga maten, skriva receptet och sedan få starta upp en miljö och ta bilderna. Jag älskar att vara kreativ så jag tycker det är kul med hela det förloppet.

Annons

Något som gör Catarina unik är att hon lagar mat från hela världen. I kokboken, men också på hennes egna sidor Lättlagad lyx i ELLE mat & vin och på hennes egna plattformar, dyker det upp allt från asiatisk tonfisk och fransk löksoppa till svenska klassiker som kolbulle och västerbottenspaj.

Du verkar inte ha snöat in på ett visst kök, hur tror du att kommer det sig?

– Jag har rest jättemycket som liten och verkligen fått uppleva alla världens kök. Jag tycker det är jättekul, jag är nyfiken och vill inte låsa mig vid ett kök. Nu har jag ju däremot hamnat i facket ”guldkant”.

Guldkant är precis vad Catarina är expert på – och det ska gärna vara enkelt att skapa den. För henne är enkelheten jätteviktig, folk har inte tid att handla massa ingredienser för en enda maträtt. Det är bra ingredienser som är nyckeln.

– Ska du äta kött? Köp en riktig jäkla pangbit! Låt köttbiten få kosta men köp den till helgen och ät den perfekt tillagad!

Annons

I Perfect match delar Catarina och Fredrik med sig av inspirerande recept efter säsong med ett passande vintips till varje rätt. Det blir klassiska kombinationer som mustiga grytor med kraftiga viner men också otippade kombinationer – i vinteravsnittet hittar vi chark som paras ihop med ett fylligt rosévin.

– Folk kanske inte vet att ett fylligt rosé är riktigt bra till chark, många tar för givet att det ska vara rött vin till ost och chark.

En annan vinnande och genial kombination vi hittar i kokboken är prinsesstårta och champagne. Två goda ting som tillsammans blir ännu godare.

– Ja, det passar så bra ihop! Lite mindre sötma i tårtan och lite mer sötma i champagnen! Det räcker med att sänka sötman i vaniljkrämen till exempel.

Champagne och prinsesstårta är en otrolig matching av Catarina König
Champagne och prinsesstårta är en otrolig matching av Catarina König

Den som bläddrar i Perfect match kommer inte bara bli både hungrig och törstig, utan kommer även få med sig matnyttiga tips, rolig kuriosa och en inspirerande introduktion in i vinets spännande värld. Det blir vinskola om hur man bäst lagrar vin, glasens betydelse, hur man bäst provar champagne och mycket mer. En annan stor del av tanken med kokboken är att den ska vara folklig, de har lagt mycket fokus på att det inte får inte vara för konstiga ingredienser som du måste åka till specialbutiker för att köpa.

Annons

Vad hoppas du att folk tar med sig från kokboken?

– Allmän kunskap och att de tycker att recepten är goda och att det är roligt att laga! Det ska vara lätt för alla, men just att man kanske får upp ögonen för nya kombinationer. Och skolan! Allting är konkret sammanfattat, vilket jag hoppas är uppskattat. Det ska vara lätt, då blir det mycket roligare att lära sig också.

När Catarina sökte till Sveriges mästerkock 2016 var hennes högsta dröm att få släppa en kokbok. Det var något hon hade drömt om ända sedan hon var pytteliten. Nu är hon som sagt aktuell med den sjätte kokboken i ordningen och Catarina är övertygad om att det blir fler, hon har fler bra idéer som ännu inte tagit skriftlig form. Snart kommer också hennes egna köksprodukter, det blir bestick, knivar, stekpannor och salt- och pepparkvarnar. Det blir en helhet – vin, kokbok, recept och bra köksprodukter. Det verkar inte finnas något slut för Catarinas framgång.

Annons

Det känns som att du lever din dröm.

– Ja, faktiskt. Ibland måste jag stanna upp och nypa mig i armen. Det här händer ju inte en själv, det händer bara andra. Det är som på film.

Du har ju släppt vin, lagar mat i TV, skrivit massa kokböcker, blir det restaurang snart?

– Jag får alltid den frågan. Men om jag skulle öppna en restaurang så skulle inte jag ha tid med allt annat roligt som jag gör!

Perfect match är den sjätte kokboken av Catarina König
Foto: Raphael Cameron

Catarina König
Ålder: 40 år.
Bor: Sigtuna.
Familj: Maken Anders, Julius 14, Filippa 12 och två vovvar Prins och Arthur.
Gör: Jobbar som TV-kock och kokboksförfattare.
Aktuell: Med nya kokboken Perfect match (The Boof Affair) och köksprodukter i eget namn som släpps i oktober.
Följ: @matfashionistan

Foto: Raphael Cameron

Annons