Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

6 hemskt hälsosamma recept på halloweengodis

25 okt, 2018
AvAnna-Lena Pettersson
Testa våra hemskt hälsosamma recept på halloweengodis!
Halloween brukar ju vara en orgie i skräck och socker, men det skadar ju inte att blanda upp det sockriga med några nyttigare Halloween-snacks. Det bäddar för en fantastisk Halloweenfest!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäsBrand logo
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

Halloween kan lätt sluta i ruskigt mycket godis och känner man att man vill värna sina tänder lite extra så har vi recepten för dig. Bara för att godiset blir lite nyttigare behöver det inte bli mindre läskigt! Satsa på klyftiga monster, skrikande päron, läskiga bollar och krypande oliver. Med några enkla knep gör du läskiga monster som är lika gulligt skrämmande som goda – och som passar perfekt på snacksbordet.

Klyftiga monster

Äppelklyftor blir fina monster till godisbordet på Halloween.
Klyftiga monster. Foto: IBL

Riktigt goda äppelmonster med smak av krämigt jordnötssmör. Tips! Det blir roligare om monstren ser olika ut och inte som ett gäng monsterkloner.

Annons

Du behöver:

Gröna äpplen
Jordnötssmör
Solrosfrön
Jordgubbar
Material till ögon, till exempel minimashmallows eller vita chokladlinser med en prick mörk choklad som pupill.

Gör så här:

  1. Skär äpplen i breda klyftor. Skär ut en liten klyfta mitt i den breda delen av klyftan för att skapa en mun. Akta fingrarna!
  2. Bred jordnötssmör på både ovan- och undersidan av den lilla klyftan. Stick in solrosfrön som tänder.
  3. Skär skivor av jordgubbarna och lägg in i munnen som lipande tungor. Montera fast ögonen med tandpetare eller klistra dit dem med lite eller jordnötssmör. Lägg monstren på ett fat.

Skrikande päron

Ugnsbakade päron dekorerande med bär blir läskigt gott Halloweengodis.
Skrikande päron. Foto: IBL

Bakade päron med bärdekorationer kräver lite pyssel, men är inte svårt, bara skrämmande gott.

Du behöver:

Päron, gärna fasta så att de inte blir för mosiga
Hallon, ett till varje päron
Blåbär, två till varje päron
Kardemumma

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala päronen men låt pinnen sitta kvar. Skär av en liten bit i botten och kärna försiktigt ur dem underifrån med en kniv och sked.
  3. Ställ päronen i en ugnssäker form, smord med lite smör. Pudra dem med lite kardemumma. Baka dem i ugnen cirka 10 – 15 minuter.
  4. Ta ut dem och gör små hål med en tesked för hallonmunnen och blåbärsögonen. Päronen borde nu vara så pass mjuka att det inte är så svårt. Pilla in bären och ställ tillbaka formen i ugnen igen.
  5. Låt dem stå 5 – 10 minuter till. Ta ut dem och låt svalna. Ät dem ljumma med lite yoghurt och nötter eller en klick glass.

Skräckbollar

Dekorerade rawbollar blir ett bra halloweengodis.
Skräckbollar. Foto: IBL

En nyttigare variant av cakepops – en rawboll som döljs under ett lager av gullig skräck, kan det bli bättre?

Annons

Du behöver:

Cirka 150 g cashewnötter
Cirka 150 g dadlar
Cirka 1 dl kokosflingor
Cirka 1 dl solrosfrön
Zest från en citron
Choklad och strössel till dekoration

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills du har en smidig deg som går att forma till bollar.
  2. Gör bollar som du sätter på pinnar. Doppa dem i smält vit eller vanlig choklad. Färga gärna en del av den vita chokladen så att du kan göra olika dekorationer.
  3. Nu är det upp till dig hur mycket jobb du vill lägga på det dekorativa. Låt bollarna torka och ställ dem sedan med pinnarna nedåt i en burk.

Oliver med åtta ben

Ett fat med spindeloliver blir ett gott och salt avbrott bland allt det söta på Halloween.
Oliver med åtta ben. Foto: IBL

Ett salt tilltugg blir ett gott avbrott bland allt det söta. Och så är olivspindlarna ett fint inslag på Halloweenbordet.

Du behöver:

Svarta och vita oliver, gärna med fyllning
Spaghetti, gärna fullkorn för en bättre färg

Gör så här:

  1. Börja med att koka spaghettin tills den är lite mjuk. Den får inte blir för mjuk för då blir det svårt att sätta dit den på oliverna.
  2. Kläm försiktigt på oliverna så att fyllningen kommer ut en liten bit (huvudet på spindeln). Det går också bra att köra med oliver med kärnan kvar, då kan du trycka ut kärnan en liten bit som huvud, men då kan det vara bra att förvarna gästerna om att kärnan sitter kvar.
  3. Gör fyra hål på varje sida av spindelkroppen med en tandpetare och peta in små bitar av halvkokt spaghetti som ben. Spaghettin behöver man ju inte äta upp om man inte vill.
  4. Låt olivspindlarna klättra omkring på ett stort fat.

Buuuunaner och Pumpariner

Bananer och nektariner blir lätt fint Halloweengodis.
Buuuunaner och pumpariner. Foto: IBL

Klarar du att skala en banan klarar du att göra buuuunaner. Vill du minska på nyttigheten och göra bananerna ännu mer spöklika kan du doppa hela i vit choklad som får torka innan du målar ansiktet. Du kan också spetsa dem på pinnar, doppa dem i vit choklad och frysa dem så får du spökglassar. Eller så doppar du dem i vit choklad och sedan kokosflingor.

Buuuunaner

Du behöver:

Bananer
Mörk choklad (smält i vattenbad)

Gör så här:

  1. Skala bananerna och dela dem på mitten. Lägg dem på en skärbräda och måla ansikten med mörk choklad med hjälp av en tesked eller en tandpetare.
  2. Låt bananerna ligga kvar tills chokladen har torkat. Ställ dem sedan upp på snittytan. Buuuu!!

Pumpariner

En fortsättning på temat ”klarar du att skala en frukt så klarar du att göra det här”.

Du behöver:

Småcitrus
Gröna stjälkar av till exempel selleri

Gör så här:

  1. Skala småcitrusen försiktigt så att klyftorna fortfarande håller ihop. Pilla bort så mycket av de vita skalresterna som möjligt.
  2. Ställ frukterna på ett fat och stick ner en stjälk som du skurit till av selleri.
Annons