7 smarta knep för att spara el i köket – tips vid höga elpriser
Vitvarorna utgör en stor del av elförbrukningen i ditt kök, och äldre modeller drar ofta mer el än nyare. Men långt ifrån alla kan investera i energisnålare utrustning, däremot kan alla göra det bästa av värmen man har. Vissa åtgärder kan tyckas små, men om du gör dem varje dag kommer du märka skillnad!
7 tips smarta tips för att spara energi i köket:
1. Glöm inte locket
Glöm inte att använda lock på kastrullen när du kokar upp vatten, det går snabbare och du sparar upp till 80% av energin som går åt. Tänk också på att skurna och strimlade råvaror kokar snabbare.
2. Rätt kastrull på rätt platta
Det är också viktigt att kastrullens storlek passar på plattan. Om den är för stor tar det längre tid att laga mat och mer energi går åt, om kastrullen är för liten så kastar man istället bort en del energi.
3. Ta vara på vattnet
Ta vara på värmen i asiatisk stil när du kokar ris, pasta eller potatis och ånga grönsaker i korgar eller såll ovanpå. Återanvänd kokvattnet till olika råvaror och låt grönsaksvattnet ge extra smak till pocherade ägg.
4. Maxa disken
Fyll alltid diskmaskinen ordentligt och använd kortast möjliga diskprogram. Vill du spara ytterligare kan du stänga av torkfunktionen, som drar mycket energi, och låta disken lufttorka.
5. Tänk på temperaturen
Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Kylen bör hålla en temperatur på +5 grader och frysen på –18 grader. Det skadar inte heller att bunkra med frysmat – en full frys drar faktiskt mindre el än en tom!
6. Använd all värme
Stäng av ugnen i förtid och låt vissa rätter gå klart i redan betald värme. Passa på att torka grönsaksskal, örter och skalkar som ska bli skorpor eller crumble till desserten.
7. Satsa på plåtmat
Laga mer mat på en gång. Potatisen kan till exempel grillas med kycklingen och vara inne lite längre i stället för att bakas på högre temperatur. Här är plåtmat ett suveränt alternativ!
Läs mer: 9 recept på smart plåtmat
Foto: TT