8 goda och enkla recept med körsbär
Om körsbär
- Körsbärsträden blommar i april–maj och vem kan då motstå de gräddskummigt vackra kronorna? De första mogna bären kan sedan ätas i juli.
- Körsbär är ett gemensamt namn för två olika stenfruktsarter: sötkörsbär och surkörsbär. De söta innehåller mer sockerarter och är godast att äta som de är, medan surkörsbär passar bättre till matlagning och syltning.
- Kina har dyrkat körsbär i över 3 000 år. Frukten var också känd av de gamla egyptierna, grekerna och romarna. Under det första århundradet fanns dokumenterat åtta olika arter i Italien. Efter nedgången av det romerska riket försvann körsbären men återinfördes i England på 1700-talet. Därifrån har sedan körsbären spridit sig till resten av världen
8 GODA RECEPT MED KÖRSBÄR
1. Körsbärssaft
Ta vara på körsbären och gör en god och svalkande körsbärssaft. Allt du behöver är körsbär, äpplen, vatten och rörsocker.
Till receptet >>
2. Körsbärslikör
När körsbären är lite övermogna kan du med fördel använda dem till en körsbärslikör. Tillsätt bara socker och vodka.
Till receptet >>
3. Clafoutis med körsbär
Clafoutis är som en stor tjock pannkaka med frukt i. Här har vi använt körsbär, men du kan prova att laga den med blåbär också.
Till receptet >>
4. Körsbärschutney
Den här goda körsbärschutneyn är utsökt till sommarens grillkött eller en bit ost. Allt du behöver är körsbär, schalottenlök, farinsocker, ingefära, lime och balsamvinäger.
Till receptet >>
5. Körsbärsglass
Den här goda körsbärsglassen passar både att göra kulglass och pinnglass av. Rulla den till koner i bakplåtspapper och stick in en pinne och frys.
Till receptet >>
6. Yoghurtglass med körsbärskompott
Svalkande yoghurtglass med ljuvlig körsbärskompott. Godast blir glassen i glassmaskin, men rör du om ofta går den att göra i frysen.
Till receptet >>
7. Syltade körsbär
Syltade körsbär kan med fördel serveras till desserter. I det här receptet har vi använt körsbär, socker, grappa och sött marsalavin.
Till receptet >>
8. Körsbärsgranita
Granita är en italiensk isglass. Ofta mixar man bär eller frukt, vätska och en smaksättare som man sedan fryser in i små portioner.
Till receptet >>
Av: Nicoline Olsen
Foto: Christian Petersen