8 sagolika såser till grillat
1. BBQ-sås
Fräs i olivolja, 1 hackad torkad chilifrukt, 1 hackad vitlöksklyfta, 1/2 skalat hackat äpple. Tillsätt 1 dl muscovado- socker, 1 dl rödvinsvinäger och 1 1/2 dl passerade tomater. Koka ihop i 15 minuter. Mixa slätt i en matberedare, salta. Servera varm eller kall.
2. Sötstark mangosås
Mixa 200 g mango (fryst, tinad går bra), 1 msk flytande honung, 1/2 tsk sambal oelek, 1 1/2 tsk tomatpuré, 1 1/2 dl crème fraiche och 1 msk majonnäs i en bunke med en stavmixer, så att allt blir väl blandat. Smaka av med salt och peppar.
3. Grillad tomatsås
Skala 2 vitlöksklyftor och 2 schalottenlökar, dela dem. Halvera 500 g körsbärstomater. Lägg på bakpappersklädd plåt, ringla över 2 msk olivolja och grilla på 175° i cirka 20 minuter tills lök och vitlök är mjuka men inte fått färg. Häll ner allt i matberedare tillsammans med ytterligare 2 msk olivolja samt 1 dl hackade färska kryddor. Mixa, smaka av med salt.
4. Hemvispad bearnaisesås
Smält 150 g smör utan att det tar färg. Lägg 3 rumstempererade äggulor i en skål och vispa hastigt ner smöret i en tunn stråle. Såsen ska tjockna och bli ljusgul. Tillsätt 2 msk dragon- eller vitvinsvinäger och vispa. Sätt tillbaka smörkastrullen på varm platta och fräs hastigt löken utan att den tar färg. Ta kastrullen från värmen och häll ner löken i såsen. Smaka av med salt, nymalen vitpeppar och 2 msk finhackad persilja och 2 msk finhackad dragon.
5. Parmesansås med citron
Mixa 1/2 dl finhackad dill och 1 dl citronolivolja slätt med stavmixer. Rör ner 70 g finriven parmesan. En knallgrön sås som är utmärkt att ringla över grillad fisk, fläsk eller kyckling.
6. Vitlöks- och basilikasås
Mixa med stavmixer 2 dl crème fraiche med 2 msk majonnäs, 1 hackad vitlöksklyfta samt 1/2 kruka färsk basilika till en slät sås. Smaka av med salt och 1 nypa socker.
7. Yoghurtsås med kummin
Mortla rivet skal från 1 lime tillsammans med 1 tsk krossat kumminfrö, 1 tsk krossat dillfrö, 1 tsk krossat fänkålsfrö och 1/2 tsk krossade kardemummakärnor. Blanda med 2 dl grekisk yoghurt, smaka av med salt.
8. Hemgjord ketchup
Fräs 1 hackad gul lök i olja utan att den tar färg tillsammans med 3 lagerblad, 1 krm malda kryddnejlikor och 1 kanelstång. Tillsätt 1 1/2 kg hackade tomater och låt hastigt fräsa med. Häll i 11/2 dl äppelcidervinäger och 2 1/2 dl socker och låt koka upp. Lägg i 2 dl tomatpuré och 1 tsk salt och låt koka utan lock på medelvärme, så det kokar ner, i cirka 45 – 60 minuter. Rör då och då så det inte bränns. Mixa slätt och häll upp på rena flaskor.