Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

8 sagolika såser till grillat

01 apr, 2016
AvRedaktionen
Olika såser är gott till grillat.
Kall eller varm – en härlig sås har förmågan att lyfta vilken grillrätt som helst. Det är även gott att blanda olika såser. Ta och testa våra favoriter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. BBQ-sås

Fräs i olivolja, 1 hackad torkad chilifrukt, 1 hackad vitlöksklyfta, 1/2 skalat hackat äpple. Tillsätt 1 dl muscovado- socker, 1 dl rödvinsvinäger och 1 1/2 dl passerade tomater. Koka ihop i 15 minuter. Mixa slätt i en matberedare, salta. Servera varm eller kall.

2. Sötstark mangosås

Mixa 200 g mango (fryst, tinad går bra), 1 msk flytande honung, 1/2 tsk sambal oelek, 1 1/2 tsk tomatpuré, 1 1/2 dl crème fraiche och 1 msk majonnäs i en bunke med en stavmixer, så att allt blir väl blandat. Smaka av med salt och peppar.

3. Grillad tomatsås

Skala 2 vitlöksklyftor och 2 schalottenlökar, dela dem. Halvera 500 g körsbärstomater. Lägg på bakpappersklädd plåt, ringla över 2 msk olivolja och grilla på 175° i cirka 20 minuter tills lök och vitlök är mjuka men inte fått färg. Häll ner allt i matberedare tillsammans med ytterligare 2 msk olivolja samt 1 dl hackade färska kryddor. Mixa, smaka av med salt.

Annons

4. Hemvispad bearnaisesås

Smält 150 g smör utan att det tar färg. Lägg 3 rumstempererade äggulor i en skål och vispa hastigt ner smöret i en tunn stråle. Såsen ska tjockna och bli ljusgul. Tillsätt 2 msk dragon- eller vitvinsvinäger och vispa. Sätt tillbaka smörkastrullen på varm platta och fräs hastigt löken utan att den tar färg. Ta kastrullen från värmen och häll ner löken i såsen. Smaka av med salt, nymalen vitpeppar och 2 msk finhackad persilja och 2 msk finhackad dragon.

5. Parmesansås med citron

Mixa 1/2 dl finhackad dill och 1 dl citronolivolja slätt med stavmixer. Rör ner 70 g finriven parmesan. En knallgrön sås som är utmärkt att ringla över grillad fisk, fläsk eller kyckling.

6. Vitlöks- och basilikasås

Mixa med stavmixer 2 dl crème fraiche med 2 msk majonnäs, 1 hackad vitlöksklyfta samt 1/2 kruka färsk basilika till en slät sås. Smaka av med salt och 1 nypa socker.

Annons

7. Yoghurtsås med kummin

Mortla rivet skal från 1 lime tillsammans med 1 tsk krossat kumminfrö, 1 tsk krossat dillfrö, 1 tsk krossat fänkålsfrö och 1/2 tsk krossade kardemummakärnor. Blanda med 2 dl grekisk yoghurt, smaka av med salt.

8. Hemgjord ketchup

Fräs 1 hackad gul lök i olja utan att den tar färg tillsammans med 3 lagerblad, 1 krm malda kryddnejlikor och 1 kanelstång. Tillsätt 1 1/2 kg hackade tomater och låt hastigt fräsa med. Häll i 11/2 dl äppelcidervinäger och 2 1/2 dl socker och låt koka upp. Lägg i 2 dl tomatpuré och 1 tsk salt och låt koka utan lock på medelvärme, så det kokar ner, i cirka 45 – 60 minuter. Rör då och då så det inte bränns. Mixa slätt och häll upp på rena flaskor.

Olika såser är gott till grillat. Foto: Shutterstock
Olika såser är gott till grillat. Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons