10 kalla och varma såser till grillat
Finns det något somrigare än att tillaga middagen ute vid grillen? Knappast! Endast fantasin sätter gränserna för vad som kan läggas på grillgallret. Förhöj middagen genom att servera olika såser. Kall som varm så har såsen en ljuvlig förmåga att lyfta alla grillrätter till nya höjder! Genom att addera olika varianter till grillmenyn kan smakupplevelsen utvidgas och grillkvällen bli fulländad. Vi har listat 10 varma och kalla såser som passar perfekt till sommarens grillkvällar.
1. Avokado- och fetaostkräm
Superenkel och god kall sås som passar perfekt till sommarens alla grillrätter.
Du behöver:
- 1 avokado
- 100 g fetaost
- 1 tsk färskpressad citron
- 2 dl turkisk yoghurt
- Grovmalen svartpeppar
- Salt
Gör så här:
Kärna ur avokadon och grovhacka den. Lägg bitarna i en bunke och smula ner fetaost. Tillsätt citronsaft samt hälften av yoghurten. Mixa ihop röran med en stavmixer till en slät sås. Tillsätt sedan resten av yoghurten och smaka av med salt och peppar.
2. Tsatsiki med mynta och gurka
Frisk och fräsch kall sås som passar att servera till både fisk och kött. Även supergod att doppa färskt bröd i.
Du behöver:
- ½ gurka
- ½ tsk salt
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 krm malen svartpeppar
- ½ dl färsk och hackad mynta
Gör så här:
Riv gurkan grovt med hjälp av ett rivjärn. Placera den rivna gurkan i en sil, strö över saltet och låt gurkan rinna av i cirka 15 minuter. Pressa ur saften och blanda sedan alla ingredienser i en skål. Toppa såsen med några myntablad och en skvätt olivolja.
3. Grön pesto
Finns det något godare än en klassisk pesto? Nej vi tror inte det! Att blanda en egen pesto är både enkelt och går snabbt att göra.
Du behöver:
- 50 g pinjenötter
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 1 dl olivolja
- 80 g parmesanost
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr panna (utan att bränna dem). Tillsätt rostade nötter, basilikabladen och övriga ingredienser i en mixer och mixa ihop röran. Peston blir som allra godast om den inte mixas helt slät. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en återförslutbar burk så kan såsen användas vid flera tillfällen
4. Tomatsalsa med jalapeños
En smakrik variant på den klassiskt mexikanska tomatsalsan. Jalapeñosen bidrar med extra sting vilket kryddar upp vilken rätt som helst.
Du behöver:
- 4 stora kvisttomater
- 1 gul- eller rödlök
- 1 dl färsk & hackad koriander
- 2 färska gröna jalapeños
- 2 msk färskpressad limejuice
- 3 msk olivolja
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skär tomaterna i lagom stora bitar, hacka lök, jalapeño och koriander. Blanda samman allt med limejuicen och oljan och smaka av med salt och peppar. Låt såsen förvaras i kylskåp minst en timme innan servering.
5. BBQ-sås
Kryddstark sås som passar perfekt till grillat kött. Såsen kan serveras både varm och kall vilket gör att den går att addera till många olika typer av grillrätter.
Du behöver:
- Olivolja
- 1 torkad chilifrukt
- 1 vitlöksklyfta
- ½ äpple
- 1 dl muscovadosocker
- 1 dl rödvinsvinäger
- 1 ½ passerade tomater
Gör så här:
Hacka chilin, vitlöken och äpplet och stek i olivolja. Tillsätt muscovadosockret, rödvinsvinägern samt passerade tomaterna och låt koka samman i 15 minuter. Mixa sedan såsen slät i en matberedare. Tillsätt salt och peppar efter smak. Såsen kan med fördel serveras både varm och kall.
6. Catarina Könings kalla bearnaisesås
En riktig klassiker bland såser. Den här varianten går snabbt och enkelt att tillaga med få ingredienser och den passar till alla grillrätter!
Du behöver:
- 1 dl crème fraiche (34%)
- 4 msk finhackad rödlök
- 1 tsk torkad dragon
- 2 tsk hackad persilja
- ½ tsk rödvinsvinäger
- Salt
- Nymalen svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
7. Grillad tomatsås
Likt namnet avslöjar passar den här varma såsen till grillade rätter, när du vill addera ytterligare smak i menyn.
Du behöver:
- 2 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 500 g körsbärstomater
- 4 msk olivolja
- 1 dl färska kryddor som persilja, basilika & oregano
- Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Skala vitlöksklyftorna, schalottenlökarna och tomaterna. Lägg de delade grönsakerna på bakplåtspapper och ringla över cirka 2 msk olivolja. Grilla grönsakerna i ugnen cirka 20 minuter. Lökarna ska mjukna men inte få färg. Häll sedan ned allt i en matberedare och addera ytterligare 2 msk olivolja samt de färska kryddorna. Mixa allt och smaka av med salt.
8. Varm örtsås med dragon och körvel
En varm och smakrik sås med massa goda örter. Perfekt att förbereda dagen innan för att sedan värma igen.
Du behöver:
- 1 schalottenlök
- 2 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 3 dl grädde
- 2 msk grönsaks- kalv eller kycklingfond
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk maizenaredning
- 1 msk crème fraiche
- 1 tsk torkad dragon
- 1 tsk torkad körvel
- 1 msk hackad persilja
- 1 msk hackad gräslök
- 1 msk hackad basilika
- 1 tsk timjan
Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs sedan i smör, helst i en tjockbottnad kastrull tills löken fått färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 1 minut. Addera vitt vin, vatten, grädde och vald fond. Låt koka på låg värme i 10 minuter. Hacka de färska örterna medans såsen kokar upp. Tillsätt maizenaredning i såsen under omrörning. Blanda ner crème fraiche och örter. Koka upp och servera. Såsen kan förberedas dagen innan servering och förvaras i kylskåp för att sedan värmas igen vid tillfälle.
9. Varm vitlökscrème
Den här goda och krämiga såsen kan tillagas ute på grillen samtidigt som sommarens primörer tillagas på grillgallret.
Du behöver:
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 3 tsk dijonsenap
- ½ dl vitt matlagningsvin
- 3 dl crème fraiche
- 3 msk hackad persilja
- Salt
- Peppar
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en kastrull som placeras på grillen. Fräs lökarna tills de mjuknat. Rör ner senapen och låt den fräsa ihop med löken i cirka en halv minut. Tillsätt vinet och låt det koka ihop. Rör sedan ner crème fraiche och koka i 5 minuter. Smaksätt sedan med salt och peppar och addera persiljan precis innan servering.
10. Smakrik ädelostsås
Den krämiga konsistensen från osten får oss att vilja addera extra mycket sås på tallriken.
Du behöver:
- 140 g gräddädelost
- 3 dl crème fraiche
- 1 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
Smält ädelosten i en kastrull, vispa ner crème fraiche, vatten och buljongtärning. Krydda med salt och peppar och låt sjuda cirka 5 minuter.
Foto: TT