Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatVintips till middagen

8 sommartips för dig som älskar mat och dryck

19 jun, 2024
AvNami Kawakita
8 sommartips för dig som älskar mat och dryck
Vi har samlat våra bästa tips på vad man kan sysselsätta sig med de dagar man inte är ute på storslagna äventyr i sommar. Självklart med fokus på god mat och dryck!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så skapar du semesterkänsla hemmaBrand logo
Så skapar du semesterkänsla hemma

Sommar och sol, för vissa är semestern runt hörnet, för andra inte. Oavsett om du har tid att resa iväg, jobbar på eller satsar på hemester så finns det massa aktiviteter som förgyller sommaren. Vi har listat ett par sommaraktiviteter som passar de flesta, här hittar du allt från minisemestrar till mysiga restauranger och våra mest populära stadsguider.

Åk på minisemester

Glamping Marholmen

Njut av naturen och sköna sängar ute på Marholmen
Andreas Mattsson

Glamping – Glamourous Camping. Du har garanterat hört talas om det men har du testat? Glamping började som en nischaktivitet och har snabbt etablerat sig som en global trend som kombinerar det bästa av två världar – närheten till naturens skönhet och lugn med komforten i ett exklusivt hotellrum.

Annons

På den lilla ön Rackaren, som ligger i anslutning till Marholmen, finner du just detta – naturens lugn kombinerat med god mat och sköna sängar. Här hittar du fyra tält som ligger på varsin förankrad flotte med både badstege och egen kanot precis utanför tältet och ett femte tält ligger på Rackarens högst punkt med egen grillplats och badbrygga precis nedanför.

Du vaggas till sömns av naturens ljud och vaknar till fågelsång och en frukostkorg utanför tältet. I glampingupplevelsen på Marholmen ingår middag på Restaurang Skärgårdsro och tillgång till Mareld Spa. Allt detta cirka en timmes bilfärd från Stockholm och Uppsala.

Läs mer på marholmen.se

Högbo Brukshotell & Spa

Avnjut riktigt goda och välkomponerade drinkar på Högsbo Brukshotell & Spa
PEO BENGTSSON

Förutom att vara en dröm för avslappning med sina 1100 kvadratmeter spa så är Högbo Brukshotell & Spa som gjort för den som älskar mat- och dryck. I samband med öppningen till det nya spaet öppnade även Orangeriet med bistro, lounge och bar med inspiration från den svenska floran. Stor fokus ligger på den egna ölen från Högbo Ölverkstad, husginet från BrandStar Alliance i Gävle och innovativa signaturdrinkar med smaksättning från skogens bär och örter.

Annons

Från bistroköket matchas dryck med enkla rustika serveringar med fokus på lokalt och egen odling. Som tunt skivade lufttorkade produkter, mjuka ostar eller flatbread med tomat och smält ost från stenugnen. Hit är det väl värt att åka för lite välförtjänt återhämtning.

Läs mer på hogbobrukshotell.se

Besök Skånes vingårdar

Åk och besök Skånes vingårdar i sommar

Ja, du läste rätt, det finns vingårdar i Skåne! Många dessutom! Under sommarmånaderna juni, juli och augusti har många av vingårdarna sin högsäsong för turism. Men en del producenter tar även emot besök under skördetid i september och oktober.

Annons

Sverige har på rekordtid blivit ett vinland att räkna med, och det är framförallt i Skåne det händer. Så varför inte byta ut semestern i Sydeuropa mot en vingårdsresa på hemmaplan? Prova spännande viner, gynna en växande svensk vinindustri och möt småskaliga, passionerade vinbönder. Vinoteket har sammanställt en gedigen lista på vingårdar att besöka!

Ett gott restaurangbesök

RESTAURANG RUBEN

Krögarduon Ruben Blomdahl och Douglas Fagerman har slagit upp dörrarna till Restaurang Ruben
JACK-TORNQVIST

Krögarduon Ruben Blomdahl och Douglas Fagerman har slagit upp portarna till sitt andra gemensamma projekt, Restaurang Ruben. De tyckte att det saknades en kvarterskrog i Stockholm City och ville skapa en matdestination med brokighet, både på tallriken och bland gästerna. Den röda tråden är lekfullhet med stora smaker och en plats där man känner sig hemma. Rubens och Douglas långa karriärer som tagit dem till både VM- & OS-guld och resor mellan fem kontinenter. Matfilosofin bakom Restaurang Ruben är just kulturkrockarna från deras resor. Menyn bjuder på en smakrik resa som hittar inspiration från Italien, Asien, det nordiska köket och Afrika.

Annons

För öppettider och meny, se rubenrestaurang.se

ROSENDALS TRÄDGÅRD

Paul Svensson, gastronomisk ledare, och Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarig
Paul Svensson, gastronomisk ledare, och Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarigFoto: Malin Mörner

Rosendals Trädgård är en stiftelse med syfte att bedriva och sprida kunskap om biodynamisk odling och trädgårdskonsten. Köket är under ledning av nyrekryteringen Paul Svensson och under sommaren öppnar Herbarium upp. Njut av säsongens örter, både på tallriken och glaset. Ät middag, fika, botanisera bland växterna – här finns något för alla och Rosendals Trädgård är verkligen en smältdegel för såväl turister som Stockholmare. Rosendals Trädgård är alltid ett säkert kort.

Annons

Här hittar du allt som Rosendals Trädgård har att erbjuda i sommar!

VILLA SKÄRTOFTA

Fine dining i vacker miljö

Stig in i Villa Skärtofta, Vår Gårds äldsta byggnad från 1897. Här förflyttas du omedelbart till sekelskiftets glansdagar, i en magnifik miljö kan du njuta av en atmosfär som vittnar om en svunnen tid samtidigt som du omges av modern konst och design.

I vacker skärgårdsmiljö kan du avnjuta moderna smaker i historisk miljö. Endast 20 minuter från Stockholm ligger den prisade hotell- och konferensanläggningen Vår Gård Saltsjöbaden med restaurangen Villa Skärtofta. Här serveras en unik avsmakningsmeny som tar dig på en resa genom det svenska och italienska köket. Några av måltidens höjdpunkter var piggvar i en färgpalett av tre såser med tomat, saffran och basilika, den dekonstruerade minestronesoppan och den långlagade lammbringan. Självklart går det att välja till ett väl matchat dryckespaket.

Annons

Läs mer på vargard.se

Gå på en egen guidad tur

Kanske har du långt kvar till semestern? Eller sparar du den tills det blir kallare och drar utomlands då? Är du iväg på en mini-weekend? Oavsett så finns det gott om aktiviteter du kan göra på en ledig dag, en eftermiddag eller en kväll. Spana in några av våra populäraste guider och tips som tar dig på en smakrik resa.

Smaka dig igenom Sveriges bästa varianter på Cosmopolitan
Annons

En regnig dag

Vi menar inte att vara en Debbie Downer men ingen svensk sommar är komplett utan ett par dagar med regn. Dock behöver inte detta betyda att du måste sitta hemma och stirra ut genom fönstret i väntan på solens återkomst. Bunkra upp med en vinprovning, låt den stå och ta fram en regnig dag. Vinoteket har tagit fram en fransk och en italiensk vinprovning som består av fem olika och ett pussel. Så medan du provar ett gäng mycket olika men typiska franska eller italienska vinstilar lägger du ett pussel som tar dig igenom vinlandet. Briljant!

Prova vin och lägg pussel

Italiensk vinprovning med pussel>>

Fransk vinprovning med pussel>>

Omslagsfoto: TT

Annons