Adventspaj med saffran och grönkål
23 nov, 2024
AvSandra Palmkvist
AvGitte Heidi Rasmussen
Under det fina locket på den här pajen gömmer det sig godsaker som Västerbottensost, tärnad bacon, grönkål och lite saffran. Ett smakrikt sätt att välkomna julmyset!
Annons
Adventspaj med saffran och grönkål
Pajen blir extra festfin när den dekoreras med fina stjärnor.
Annons
6 portioner
Tid: 55 minuter
Du behöver:
Pajdeg:
300 g vetemjöl
25 g parmesan
2 ägg
150 g smör
Fyllning:
250 g svamp
125 g tärnad bacon
1 msk olivolja, till stekning
1 msk färsk timjan
2 purjolökar
100 g grönkål
3 ägg
1 ½ dl crème fraiche
½ g saffran
Salt och peppar
25 g riven Västerbottensost
25 g valnötskärnor
Gör så här:
- Blanda mjöl och riven parmesan i en skål. Dela ett ägg i gula och vita (spara vitan till pensling). Smula ner smöret i mjölet och blanda ihop degen med ägg och äggula. Dela degen i ²/³ för botten och ¹/³ för stjärnorna. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
- Kavla ut den största delen av degen på mjölad yta och lägg den i en smord pajform på ca 20 x 25 cm.
- Rensa svampen och skär i mindre bitar. Stek baconet knaprigt i en panna. Lyft ur baconet från pannan. Stek svampen i baconfettet med timjan, ta från pannan och blanda i baconet. Rensa purjolöken och hacka fint. Lägg i en sil tillsammans med sköljd och plockad grönkål. Häll kokande vatten över och låt rinna av. Blanda purjolöksfyllningen med svampfyllningen i en skål och fördela den i pajformen.
- Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop ägg och creme fraiche i en skål, smaka av med saffran, salt och peppar, rör ner Västerbottensost. Fördela äggstanningen ovanpå fyllningen i pajen, och strö över hackade valnötter.
- Kavla ut resten av degen på mjölat bord och stansa ut stjärnor i olika storlekar. Fördela stjärnorna på hälften av pajen. Pensla ovansidan med den sparade äggvitan och grädda pajen längst ner i ugnen i cirka 30 minuter, lägg på folie om den blir för gräddad. Servera pajen varm.
Foto: Charlotte T Strömwall, Christina Uhlin, Lisa Björner
Annons