After eight-päron på nytt sätt – med Baileys Mint Chocolate
Baileys är en perfekt kombination av dryck och dessert och nu har den klassiska likören fått ett nytt tillskott i familjen – Baileys Mint Chocolate. Den nya familjemedlemmen bjuder på en försvinnande god balans av mint, choklad och vanilj.
Avnjut den över is för en uppfriskande och krämig upplevelse eller ringa över vaniljglass. Sippa långsamt och låt minchokladen omfamna dina smaklökar. Eller så gör du after eight-päron på ett nytt sätt – en modern dessert signerad Linda Dahl, Årets Konditor 2023. Inspirerad av Baileys Mint Chocolate har Linda tagit fram en elegant och samtidigt nostalgisk dessert med välbekanta smaker.
Du behöver:
Chokladkräm:
3 dl standardmjölk
2 msk maizena
1/2 dl socker
1/4 dl kakao
1/2 ägg ca 25 g
1 tsk vaniljsocker
Pepparmint arom
Inkokt päron:
1 st päron
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
Några stjälkar av mynta
Krisp:
50 g smör
1/2 dl socker
2 msk ljus sirap
1 1/4 dl mjöl
1 1/2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Topping:
1 dl vispgrädde
1/2 dl färskost
Gör så här:
- Chokladkräm: Blanda mjölk, maizena, socker, kakao, ägg och vaniljsocker i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen börjar tjockna, ha i en droppe med pepparmint. Häll upp i glas och ställ i kylen.
- Inkokta päron: Skala och klyfta päronet i ca 12 bitar. Koka ihop socker, vatten och stjälkarna och häll lagen över päronen.
- Krisp: Sätt ugnen på 170 grader. Rör ihop smör och socker. Blanda i resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop degen. Strö sedan ut detta på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i ca 12-15 minuter.
- Topping: Vispa grädden lätt. Rör färskosten i en bunke och blanda i grädden.
- Servering: Ta fram glasen från kylen, lägg 3 bitar päron i varje glas, strö på lite av chokladkrispet, lägg en klick med grädde och gör en liten grop i grädden, häll i ca 1 msk med baileysmint där, garnera med myntablad.