Ägg royale med lax, spenat och hollandaisesås
06 okt, 2023
AvLinn Grubbström
Lyxfrukost eller brunch – kärt barn har många namn. Ägg royale med lax och spenat hör hemma oavsett!
Annons
Ägg royale med lax och spenat
Vill du skämma bort någon – ställ fram den här på bordet.
4 portioner
Annons
Du behöver:
4 skivor surdegsbröd
1 msk olivolja, till stekning
250 g färsk spenat
Salt och svartpeppar
Pocherade ägg:
1 msk vinäger
4 ägg
Hollandaisesås:
100 g smör
1 citron
2 äggulor
Salt och svartpeppar
Topping:
4 skivor rökt lax
1 knippe gräslök
Gör så här:
- Stek surdegsbrödet gyllene i olja och ställ det åt sidan.
- Skölj spenaten och fräs den snabbt i smör så att den mjuknar. Krydda spenaten med lite muskotnöt samt salt och peppar.
- Pocherade ägg: koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt vinäger. Sänk värmen så att vattnet inte längre kokar. Skapa en virvel i vattnet genom att röra runt kraftigt med en sked. Knäck ett ägg i en liten skål och häll direkt ägget i vattnet. Samla ihop äggvitan runt ägget med en sked. Koka ägget i 4 minuter, gör sedan likadant med de andra äggen.
- Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull på låg värme. Skölj och riv citronen. Vispa äggulor och 1 msk citronsaft tillsammans i en kastrull på låg värme tills det tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smöret, lite i taget, medan du vispar kraftigt. Smaka av med salt och peppar och citronskal. Vispa ev i lite vatten i såsen om den är för tjock.
- Lägg spenat på bröden, toppa med ägg, lax och hollandaisesås. Skölj och hacka gräslök, strö över och servera.
Foto: Columbus Leth
Annons