Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ägg royale med lax, spenat och hollandaisesås

06 okt, 2023
AvLinn Grubbström
Recept på ägg royale med lax, spenat och hollandaisesås
Columbus Leth
Lyxfrukost eller brunch – kärt barn har många namn. Ägg royale med lax och spenat hör hemma oavsett!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smörögaBrand logo
Chokladgröt toppad med rostade mandlar och smöröga

Ägg royale med lax och spenat

Vill du skämma bort någon – ställ fram den här på bordet.

Lyxa till det med ägg royale med lax och spenat
Columbus Leth

4 portioner

Annons

Du behöver:

4 skivor surdegsbröd
1 msk olivolja, till stekning
250 g färsk spenat
Salt och svartpeppar

Pocherade ägg:

1 msk vinäger
4 ägg

Hollandaisesås:

100 g smör
1 citron
2 äggulor
Salt och svartpeppar

Topping:

4 skivor rökt lax
1 knippe gräslök

Gör så här:

  1. Stek surdegsbrödet gyllene i olja och ställ det åt sidan.
  2. Skölj spenaten och fräs den snabbt i smör så att den mjuknar. Krydda spenaten med lite muskotnöt samt salt och peppar.
  3. Pocherade ägg: koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt vinäger. Sänk värmen så att vattnet inte längre kokar. Skapa en virvel i vattnet genom att röra runt kraftigt med en sked. Knäck ett ägg i en liten skål och häll direkt ägget i vattnet. Samla ihop äggvitan runt ägget med en sked. Koka ägget i 4 minuter, gör sedan likadant med de andra äggen.
  4. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull på låg värme. Skölj och riv citronen. Vispa äggulor och 1 msk citronsaft tillsammans i en kastrull på låg värme tills det tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smöret, lite i taget, medan du vispar kraftigt. Smaka av med salt och peppar och citronskal. Vispa ev i lite vatten i såsen om den är för tjock.
  5. Lägg spenat på bröden, toppa med ägg, lax och hollandaisesås. Skölj och hacka gräslök, strö över och servera.

Foto: Columbus Leth

Annons