Allt du behöver veta om Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau är vinvärldens stora fest som lyser upp i höstmörkret! Den tredje torsdagen i november smäller det, då firas nämligen lanseringen av ”årets första vin” – ett ungt, friskt och josigt rött vin från distriktet Beaujolais i Frankrike. ”Le Beaujolais nouveau est arrivé” har blivit ett populärt utrop som fått fäste och det betyder ungefär ”Det nya vinet från Beaujolais har anlänt”.
Traditionen sträcker sig så långt tillbaka som till 1800-talet då vinbönderna i Beaujolais firade slutet på årets skörd med att skåla i den nya årgången. Vissa ville dessutom jäsa och sälja sitt vin så snabbt som möjligt för att få klirr i kassan. Det var dock först på 1950-talet som lokala vinproducenter insåg att detta kunde bli något större och när trendiga Paris-bor fick näsa för vinerna så var snart succén ett faktum. Ryktet om den bäriga, festliga druvjuicen spred sig och idag firas Beaujolais Nouveau globalt.
Hur smakar det då? Vinet, gjort på druvan gamay, är känt för sina lätta, fruktiga toner av körsbär, jordgubbar och ibland även skumbanan (tack vare kolsyrejäsning). Nej, det här är inte ett vin du stoppar undan för lagring – en ”bojo” ska njutas på direkten, gärna i sällskap av glada vänner.
Vinbarer och restauranger har anammat traditionen och erbjuder, utöver årets färska vin, även specialmenyer och musik (vi tipsar om en rad ställen nedan om du känner dig hugad att skåla på lokal). Vill du fira hemma? Haffa en flaska och servera vinet lätt kylt tillsammans med en ost- och charkbricka eller en smarrig grönsakspaj. Santé!
Tre snabba frågor om Beaujolais Nouveau
Vad kännetecknar ett Beaujolais Nouveau-vin?
Beaujolais Nouveau är ett ungt vin på druvan gamay som släpps bara några veckor efter skörden. Här är det druvan gamay som gäller och vinet produceras, som namnet avslöjar, i Beaujolais. Vinet framställs med hjälp av kolsyrejäsning (máceration carbonique), en process där hela druvor jäser i en syrefri miljö, vilket framhäver fruktigheten och dämpar tanninerna (strävheten).
Varför firar man Beaujolais Nouveau tredje torsdagen i november?
De franska vinlagarna reglerar bland annat hur och med vilka druvor man får producera vin inom landets gränser. Att man firar just Beaujolais Nouveau den tredje torsdagen i november har sitt ursprung i fransk vinlagstiftning som fastställdes under 1950-talet. Den här dagen markerar slutet på årets skörd och början på firandet av vintern i vinregionen Beaujolais. Det har också visat sig vara en genialisk marknadsföringsstrategi och idag är Beaujolais Nouveau något man firar jorden runt.
Vad äter man till Beaujolais Nouveau-viner?
Eftersom dessa viner är pigga, ungdomliga, josiga och bäriga passar det fint med mat vars smaker inte tar över vinets delikata frukt. En plockbricka med milda ostar och chark som salami och prosciutto är perfekt, liksom lättare kötträtter som kyckling eller fläsk. Dumplings med anka blir också riktigt gott. Eller tänk hundra procent franskt! Varför inte tillaga en ratatouille?
Fem flaskor du själv kan klicka hem:
Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2024 (95057), 179 kr
Foillard är en producent som varje år buteljerar ett stilsäkert, naturligt typexempel på bojo där det bjuds på pigga bärtoner av pigga röda bär som vildhallon och körsbär med slurpig juice som bjuder på frisk vinbärssyra. Om det slinker ner snabbare än vad man hinner säga ”Beaujolais Nouveau”? Japp.
Beaujolais Villages Nouveau Vin Nature 2024 (93707), 139 kr
En del Beaujolais Nouveau-viner har godistoner i doften och här sjunger det till av geléhallon och skumbanan med touch av vildhallon, viol, jordgubbar och örter. Klunkigt!
Beaujolais Nouveau Rosé 2024, 159 kr via Vinoteket.se
Doft av geléhallon, citrus, rosa blommor och granatäpple. Friskt med gott om syrliga röda bär, hallon och rabarber i smaken med fin syra som klingar ut på ett snyggt sätt. Gillar man Provence-rosé kommer man att älska detta!
P. Ferraud & Fils Beaujolais-Villages Nouveau 2024, 179 kr via Vinoteket.se
En lite mer ”premium”-Beaujolais på druvor från särskilt utvalda lägen. Mörkbärigt av mogna jordgubbar, mörka körsbär och plommon, samtidigt piggt syrligt med örtigt avslut. Lätt tanninstruktur som gör sig fint till något att tugga på. Korka upp till en krämig kycklingpasta.
P. Ferraud et Fils Le Couple Beaujolais Nouveau 2024, 159 kr via Vinoteket.se
Energisk och ungdomlig med flörtig frukt av skogshallon, körsbär, tranbär och skogsbär och med en uppiggande syra och tajta, finslipade tanniner. Lång smak och snyggt avslut. Ett utmärkt vin att servera något svalt till plockbrickan.
Château de Corcelles Beaujolais Nouveau 2024, 179 kr via Vinoteket.se
Ljuvlig doft av lavendel, hallon- och lakritsskalle och något dovare bärighet, som av blåbär. Frisk syra och örtigt avslut. Ett utmärkt alternativ om du är sugen på ugnsgrillad kyckling med rostade rotsaker.
Château de Corcelles Beaujolais Villages Nouveau Vieilles Vignes 2024, 199 kr via Vinoteket.se
En riktig hot shot-flaska när det kommer till Beaujolais Nouveau. Här har man plockat druvorna från gamla stockar, vilket ger frukten en särskild koncentration. Druvorna kommer även från utvalda vingårdar med riktigt bra lägen, uppger producenten. Och visst är det här smarrigt! Bärigheten är djup och ihållande, mörk och koncentrerad med en överton av viol. Den pigga syran lättar upp och bär oss in i det eleganta avslutet. Ett seriöst vin som man faktiskt kan testa att spara ett år för att se utvecklingen.
Här kan du (bland annat) fira Beaujolais Nouveau 2024
STOCKHOLM:
- Bar Ninja, Södermalm – Bar på Katarina Bangata som bjuder på bojo från Jean Foillard och andra goda naturviner. Bojo-fest utlovas!
- Combo Vinbaren, Vasastan – poppar flaskor från Jean Foillard och Romain Zordan.
- Folii, Södermalm – färskt vin poppas från producenterna Foillard och Dufaitre.
- Ring Katarina, Södermalm – här öppnar man upp för fransk vinfest med vinanpassade snacks och DJ.
- Främmat, Vasastan – här bjuds Beaujolais Nouveau-anpassad meny och kvällens bojo-viner kommer från Karim Vionnet och Lou Y es tu?
- Kungsholmens vinbar – här kör man all in med fransk bistromusik och röda baskrar!
- Grus Grus, Vasastan – denna klassiska vinbar kör miniprovning, DJ och bojo på glas.
- Bar Montan, Slakthusområdet – färskt vin och DJ till sent utlovas.
- Prospero, Vasastan – öppet för dig som vill dricka Beaujolais Nouveau till lunch eller middag.
- Brasserie Balzac, Vasastan – Stockholms mest franskosande bistro bjuder in till fest med specialdesignad meny för kvällen och överraskningar.
- Hobo, City – ost + vin = sant! Dagen till ära sprättar man bojo-viner medan Arla Unika serverar ost.
GÖTEBORG:
- Bar La Lune, Vasastan – bojo till bra pris, härliga rätter och musik. Vad mer behövs? • Fabel, Vasaplatsen – servering av färskt vin, tupplår och sköna toner.
- Suggan vinbar, Majorna – här öppnas härliga flaskor dagen till ära.
- Vinarium, Kålltorp – provning av olika årgångar av Beaujolais Nouveau för den nyfikne vindrickaren.
MALMÖ:
- Flax, vid Folkets park _– Viner från olika producenter, lunch som middag.
- L’Enoteca, Gamla staden – friska och fruktiga viner poppas medan de bästa franska låtarna spelas.
- Far i hatten, Folkets park – här firas ”hygge nouveau” med specialmiddag och purfärskt vin. Pizza finnes för drop in-gäster.
- Julie vinbar, Gamla väster – här kör man ett annorlunda tema, och istället för att partaja på purfärskt vin så rotar man upp ”oldies but goldies” från Beaujolais i vinkällaren.” Drick ungt hos våra kollegor och Old goodies hos oss”.
Källor: Bokabord.se, Springwine.se
Foto: TT