Allt du vill veta om kaffe – experten svarar
Kaffet kom till Sverige under slutet av 1600-talet och blev snabbt populärt bland överklassen och de välbärgade. Det kom via handelskontakter och skeppsfarter från Turkiet och andra länder runt Medelhavet. Det var först en exklusiv dryck för de rika, men under 1700-talet började det sprida sig till bredare samhällsskikt.
– Jag tror att vår kärlek till kaffe är ett arv som förts vidare från generation till generation. Kaffe gick från att vara en lyxvara för ytterst få, det var dessutom periodvis helt förbjudet att dricka och importera kaffe, men när det blev tillgängligt för alla så tror jag något hände i den svenska folksjälen. Det är runt denna period som vår världsberömda fika föddes och med det fick vi en ny orsak att komma varandra lite närmre, säger Mikael Andersson, kaffeexpert på Nespresso.
På 1800-talet började kaffehus öppna i städer som Stockholm och Göteborg, där folk kunde samlas för att dricka kaffe, diskutera och umgås. Idag är kaffe en väsentlig del i det svenska vardagslivet och vi är bland de som konsumerar mest kaffe i världen. Det är bara våra grannar i Finland som dricker mer.
I Sverige dricker vi i snitt runt tre koppar kaffe per dag. Morgonkaffet är för majoriteten dagens viktigaste kopp och ofta slinker det ner en kaffe på eftermiddagen och många gånger även en efter middag. Hur vi dricker vårt kaffe skiljer sig mycket från resterande Europa. Vi svenskar sitter gärna med koppen en stund när vi fikar, medan i Italien hinner du knappt sätta dig förrän koppen är tom.
– För Europas del brukar jag säga att om vi utgår från Italien och dess espressokultur med korta koppar, så blir kopparna generellt större och större ju längre norrut vi reser, säger Mikael.
I norra Europa var filterbryggning länge den traditionella bryggmetoden, vilket skiljer sig från många andra delar i världen. Vilken bryggmetod som är vanligast påverkar även vilka smaker vi föredrar. Här i Sverige har vi en förkärlek till något mörkare rostningar medan man gillar ljusare rostningar nedåt kontinenten. Hur man brygger kaffet är dessutom bara en detalj, det är kulturen och traditionerna för hur vi dricker kaffe som är mest intressanta.
Vad ser du för trender inom kaffevärlden?
– Det händer mycket hos odlare och rosterier, men även förändringar i hur och varför vi dricker kaffe. En tydlig trend är funktionell dryck, det vill säga dryck som utöver sina grundegenskaper erbjuder extra tillskott av hälsofrämjande ingredienser. Traditionellt sett har kafferitualer varit ganska konservativa och man har uppskattat att det tar lite tid. Det främsta exemplet är de långsamma pour-over-metoden. En trend som ännu inte fått sitt stora genombrott i Sverige är iskaffe och coldbrew, så om man vill vara tidig på bollen är det där man ska hålla utkik.
När det kommer till kaffeproduktion märker Mikael att hållbarhet fortsatt är högt på agendan. Vilket utöver själva kaffet inkluderar även förpackningar, koppar och andra delar som är en del av kafferitualen. Dagens kaffetrender på sociala medier handlar mycket om att det ska vara bekvämt, snabbt och innovativt. Det handlar om att upptäcka och testa det senaste, vilket innebär att kaffetrenderna kommer och går betydligt snabbare.
Hur kan man hotta upp en vanlig kaffe?
– Det finns många sätt du kan göra vardagskaffet lite mer spännande och det handlar främst om vilka ingredienser du använder snarare än specifika recept. Mitt främsta tips är att byta ut den ”vanliga” kaffen mot något mer utmanande och intressant. Testa att köpa ett kaffe som bara har ett upptagningsland, s.k. Single Origin. Det är oftast enorma smakskillnader på kaffe beroende på vart i världen det fått växa. Ett personligt tips är att börja med att utforska kaffe från Östafrika, främst Etiopien och Kenya. Ibland önskar jag att jag kunde få uppleva etiopiskt kaffe för första gången en gång till!
– Om du vill använda kaffet du redan har hemma men göra det lite mer spännande, skulle jag rekommendera att testa att skumma din mjölk och sedan pudra över antingen kanel, kryddpeppar, lakritspulver eller muskot, tipsar Mikael för den som vill tänka utanför boxen.
Har du någon otippat god smakkombo tillsammans med kaffe?
– En oväntad kombo som är förvånansvärt god är kaffe, is och apelsinjuice! Väldigt gott och fullpackat med energi. Ett annat tips, som också är enkelt att göra hemma, är att strö lite lakritspulver ovanpå din latte eller cappuccino. Om du har lakrits hemma kan du även testa att äta det till kaffet och se vad för spännande smaker du upptäcker. Om du är sugen på att testa lakrits tillsammans med kaffe har vi tagit fram receptet Blueberry Liquorice Whip.
Blueberry Liquorice Whip
Kaffets toner av blommor och blåbärssylt möter den fluffiga lakritsvispgrädden. En överraskande kombination som omedelbart får dig att vilja ha en kopp till!
Du behöver:
1 x Vertuo Master Origin Ethiopia eller 1 x Vertuo Inizio eller 1 x Original Master Origin Ethiopia Lungo eller 1 x Original Tokyo Lungo
1⁄2 tsk lakritspulver
1 1⁄2 tsk slät blåbärssylt
150 ml vispgrädde
Färska blåbär
Gör så här:
- Tillsätt vispgrädde i en skål samt lakritspulver och vispa tills det blir mjukt och fluffigt.
- Tillsätt blåbärssylten i din kopp och brygg önskat kaffe i din kopp under omrörning.
- Tillsätt 6-8 msk av lakritsgrädden.
- Trä några blåbär på en tandpetare och lägg dem på koppens kant. Pudra eventuellt med lite extra lakritspulver på toppen.
Redaktionens kaffefavoriter:
Foto: Nespresso, TT