Kaka med kaffeglass
12 apr, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Den ultimata efterrätten en varm sommardag hittar du här – kaka med kaffeglass!
Annons
Kaka med kaffeglass
Behöver vi ens säga att dessa är perfekta till en kopp kaffe?
Annons
8 stycken
Du behöver:
75 g smör
1 ½ dl socker
½ tsk vaniljpasta
2 ¾ dl havregryn
1 ägg
½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kaffeglass:
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 dl grekisk yoghurt
½ dl nybryggd espresso
2 msk kolasyrup
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200°. Smält smör, socker och vaniljpasta i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner havregrynen. Rör ner ägg, mjöl och bakpulver i pannan. Arbeta ihop degen. Grädda kakorna i 2 omgångar. Lägg 8 toppar på en plåt och tryck till dem något så de blir lite platta. Grädda kakorna i 6–7 minuter tills de är gyllene. Kyl kakorna på ett galler och grädda ytterligare 8 kakor. Para ihop kakorna så att de matchar varandras storlek.
- Kaffeglass: Vispa ihop kondenserad mjölk, yoghurt, kaffe och kolasyrup till en tjock kräm med en visp i en skål. Kör blandningen i en glassmaskin tills du får en formbar glass eller lägg den i en form i frysen, ta ut och rör om då och då tills du får en mjuk glass. Gör stora skopor av glassen och lägg dem mellan kakorna. Tryck försiktigt ihop kakorna och pressa ihop glassen, forma kanten fint med en sked. Ställ glasskakorna i frysen tills de ska serveras.
Foto: Betina Hastoft
Annons