Amarettopannacotta med mandelflarn
26 maj, 2023
AvCatarina König
Låt desserten bli menyns stjärna med en amarettopannacotta med mandelflarn och marinerade jordgubbar.
Annons
Amarettopannacotta med mandelflarn
Förbered pannacottan och mandelflarnen dagen innan – både smidigare och godare.
4–6 portioner
Annons
Du behöver:
Pannacotta:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½–2 msk amaretto
Marinerade jordgubbar:
300 g jordgubbar
1–2 msk amaretto
½ citron, saften
1 citron, skal
½–1 msk florsocker
Mandelflarn (5–6 st):
25 g smör
25 g strösocker
¾ msk vetemjöl
75 g finhackad skalad sötmandel
1 msk mjölk
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Mät upp vispgrädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka upp, dra sedan från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddkoket. Tillsätt amaretto, smaka av och låt svalna något.
- Häll upp pannacottasmeten i silikonformar, gärna kupolformade. Låt stelna i kylen i ca 4–6 timmar, sedan i frysen minst 4 timmar.
- Skär jordgubbarna fint och lägg i en skål. Spara några hela till servering. Tillsätt amaretto, citronsaft och citronskal. Tillsätt florsocker lite i taget och smaka av eftersom. Låt marinera minst 20 minuter i kylskåp. Sätt ugnen på 200°.
- Smält ihop smör, socker och mjöl i en liten kastrull. Finhacka mandeln och vänd i. Klicka ut 5–6 högar med mandelsmet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 8–10 minuter tills gyllene. Låt svalna helt.
- Tryck ut pannacottan från formarna, lägg på tallrikar. Låt stå framme ca 20 minuter så pannacottan mjuknar. Lägg de marinerade jordgubbarna runt om varje pannacotta och dekorera med mandelflarn, halva jordgubbar och citronmeliss.
Foto: Catarina König
Annons