Aprikosclafoutis med likör och mandelspån
12 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Clafoutis är en fransk kaka som påminner om en lyxigare ugnspannkaka. Den här varianten är fylld med färska aprikoser och mandelspån!
Annons
Aprikosclafoutis med likör och mandelspån
Den franska kakan är både lätt och krämig.
Annons
6 portioner
Du behöver:
1 vaniljstång
5 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl crème fraiche
2 dl mjölk, 3%
3 msk likör aprikos- eller apelsinlikör
1 msk smör till formen
8 mogna aprikoser
¾ dl mandelflagor
Till servering:
3 msk florsocker
Crème fraiche eller vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180° varmluft. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, ägg och socker i en skål med ballongvisp. Sikta ner mjölet och vispa ihop till en smet. Tillsätt crème fraiche, mjölk och likör och vispa slätt.
- Smöra en pajform, ca 26 cm i diameter. Skölj, halvera och kärna ur aprikoserna. Fördela smeten i formen och tryck ner aprikoshalvorna med snittsidan nedåt. Strö mandelflagor över och grädda i 30–40 minuter.
- Sikta florsocker över den varma kakan och servera genast med crème fraiche eller vaniljglass.
Foto: Lene Samsø
Annons