Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Aprikosclafoutis med likör och mandelspån

12 apr, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på aprikosclafoutis med likör och mandelspån
Lene Samsø
Clafoutis är en fransk kaka som påminner om en lyxigare ugnspannkaka. Den här varianten är fylld med färska aprikoser och mandelspån!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Krämig mandaringlass med vit chokladsåsBrand logo
Krämig mandaringlass med vit chokladsås

Aprikosclafoutis med likör och mandelspån

Den franska kakan är både lätt och krämig.

Avsluta middagen med en aprikosclafoutis med likör och mandelspån
Lene Samsø
Annons

6 portioner

Du behöver:

1 vaniljstång
5 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl crème fraiche
2 dl mjölk, 3%
3 msk likör aprikos- eller apelsinlikör
1 msk smör till formen
8 mogna aprikoser
¾ dl mandelflagor

Till servering:

3 msk florsocker
Crème fraiche eller vaniljglass

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, ägg och socker i en skål med ballongvisp. Sikta ner mjölet och vispa ihop till en smet. Tillsätt crème fraiche, mjölk och likör och vispa slätt.
  2. Smöra en pajform, ca 26 cm i diameter. Skölj, halvera och kärna ur aprikoserna. Fördela smeten i formen och tryck ner aprikoshalvorna med snittsidan nedåt. Strö mandelflagor över och grädda i 30–40 minuter.
  3. Sikta florsocker över den varma kakan och servera genast med crème fraiche eller vaniljglass.

Foto: Lene Samsø

Annons