Citronkladdkaka med marängtopp
23 feb, 2024
AvLouisa Lorang
Citronkladdkaka med marängtopp är en perfekt kombination av sött, syrligt och kladdigt!
Annons
Citronkladdkaka med marängtopp
Har du bråttom kan du använda färdig lemon curd i stället för egengjord citronkräm.
Annons
6 portioner
Du behöver:
Kladdkakebotten:
3 ägg
200 g smör
3 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ekologisk citron, rivet skal och saft
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
Citroncurd:
3 ägg
1 1/3 (125 g) dl strösocker
2 tsk rivet skal av ekologisk citron
1 ½ dl citronsaft
2 msk majsstärkelse
40 g kallt smör
Maräng:
3 (100 g) äggvitor
Drygt 1 dl (100 g) strösocker
1 2/3 dl (100 g) florsocker
Gör så här:
- Kaka: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret till kakan, ta från värmen. Vispa ägg, socker, citronskal och -saft till en fluffig smet. Tillsätt vetemjöl, salt och det smälta smöret. Rör om med slickepott till en slät smet. Häll upp i en smord och bröad springform på 22 cm i diameter. Grädda i ca 25 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten, och låt sedan svalna. Ställ in i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten.
- Citronkräm: Vispa ihop ägg, socker, finrivet citronskal, citronsaft och majsstärkelse i en kastrull. Värm långsamt upp under vispning till medelvärme och fortsätt tills krämen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner små tärningar av smör, några åt gången. Fördela krämen över kakan och ställ svalt i 1 timme.
- Maräng: Vispa äggvitorna styva med elvisp. Tillsätt socker, lite i taget och vispa på låg hastighet i 3 minuter. Tillsätt sedan florsocker och vispa vidare på hög hastighet i 2–3 minuter tills och du kan vända skålen uppochner utan att smeten trillar ur
- Servering: Lägg kakan på ett fat, toppa med maräng och bränn kvickt av marängen med crème brûlée-brännare.
Foto: Columbus Leth
Annons