Asiatisk lax med pak-choi och wasabimajo
05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Gör dig en härlig bowl med ris, asiatisk lax, pak-choi och wasabimajo med en näve cashew på toppen. Oförskämt gott!
Annons
Asiatisk lax med pak-choi och wasabimajo
Laxen får underbar smak av en marinad med limesaft, ingefära och lite chili.
4 portioner
Annons
Du behöver:
600 g färsk laxsida eller 4 laxfiléer
2 cm ingefära
1 lime
2 msk sesamolja
1 msk flytande honung
1 tsk chilisås, gärna sambal oelek
1 tsk salt wasabimajo
1 dl majonnäs
2 tsk wasabipasta
½ lime
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
30 g rostade cashewnötter
Till servering:
3 dl jasminris
4 pak-choi
1 msk olivolja till stekning
Salt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°. Lägg laxen på bakplåtspapper i ett ugnsfat. Skala och riv ingefäran fint. Dela limen och pressa ner saften i en skål. Rör ihop ingefära. limesaft, sesamolja, honung, chilisås och salt och fördela marinaden över laxen. Baka laxen i ugnen i 20–25 minuter, tills nära på genombakad.
- Wasabimajo: Blanda majonnäs, wasabi och limesaft i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering.
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Dela pak-choierna och skölj dem ordentligt. Stek pak-choi i olja på hög värme i ett par minuter, tills bladen blir mörkgröna och blanka. Krydda med salt.
- Servera laxen med jasminris, wasabimajo och pak-choi. Strö grovt hackade, rostade cashewnötter över rätten och servera genast.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
Annons