Cheesecake med citron och blåbärsswirl
14 apr, 2023
AvMai Knauer
En cheesecake med citron och blåbärsswirl blir lätt dessertbordets tjusigate tillskott!
Annons
Cheesecake med citron och blåbärsswirl
Med lite kokosmjöl i bottnen får den tjusiga cheesecaken en extra skjuts.
10 bitar
Annons
Du behöver:
Kexbotten:
250 g digestivekex
50 g (1 dl) kokosmjöl
150 g smör fyllning
150 g blåbär
2 msk strösocker
1 msk citronsaft
450 g färskost, naturell
285 g lätt crème fraiche
200 g (2 ¹/³ dl) strösocker
3 ägg
3 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Kexbotten: Mixa kexen i en matberedare till ett fint mjöl. Eller lägg dem i en fryspåse och banka dem med en kavel. Häll smulorna i en bunke och blanda ner kokosmjölet. Smält smöret och blanda ihop det med smulorna.
- Klä en form, 22x28 cm, med bakplåtspapper och tryck ut kexmassan ordentligt med baksidan av en sked, så att den är slät och jämn. Låt den stå i kylen i 30 minuter.
- Fyllning: Sätt ugnen på 140 °, varmluft. Häll blåbär, socker och citronsaft i en liten tjockbottnad kastrull och låt sjuda ett par minuter. Mixa med stavmixer till en jämn smet och ställ den i kylen.
- Vispa färskost, crème fraiche och socker med elvisp i en skål. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och vispa. Häll fyllningen på den kalla kexbottnen i formen.
- Klicka ut 2–3 msk blåbärspuré över färskostsfyllningen. Dra runt med en trästicka i smeten så att det skapas ett marmorerat mönster. Grädda kakan i ugnen i ca 35 minuter. Låt den svalna på galler i 30 minuter och därefter i kylen i 5–6 timmar, gärna över natten. Skär kakan i fyrkanter vid servering.
Foto: Columbus Leth
Annons