Så bakar du en regnbågstårta i flera lager
14 apr, 2023
AvCecilia Fahlström
AvTore Forsting
Få tårtor är så iögonfallade läckra som en regnbågstårta i flera lager!
Annons
Regnbågstårta
Bygg på höjden och baka en hel regnbåge.
10 bitar
Annons
Du behöver:
Färgade tårtbottnar:
2 vaniljstänger
5 dl strösocker
160 g smör
10 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 ½ dl mjölk
4 äggvitor
Pastafärg: lila, blå, grön, gul, orange och röd
Frosting och dekoration:
400 g smör, mjukt
6 3/4 dl florsocker
2 msk vispgrädde
3 tsk strössel
Gör så här:
- Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla 6 springformar, 16 cm i diameter (eller 3 om du bakar i två omgångar). Snitta vaniljstängerna, skrapa ur fröna och blanda med lite av sockret i en skål.
- Tillsätt smöret och resten av sockret och vispa ljust och luftigt med elvisp. Sikta ihop mjöl och bakpulver i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen och mjölken växelvis i portioner under omrörning. Rör till en slät och blank smet. Vispa äggvitorna till skum och vänd försiktigt ner dem i smeten med en slickepott.
- Dela upp smeten i 6 skålar och tillsätt pastafärg i varje skål tills du är nöjd med färgen. Häll smeterna i varsin form och grädda i 25–30 minuter. Låt kallna helt på galler.
- Frosting och pynt: Vispa smöret luftigt i hushållsmaskin eller med elvisp. Tillsätt florsocker 1 msk i taget och vispa ordentligt emellan. Vispa på hög hastighet i ett par minuter till en luftig frosting. Tillsätt grädde och vispa igen.
- Skär av den runda toppen på varje botten så att de är helt plana. Lägg en botten på ett tårtfat och bred ett lager frosting på. Lägg på en ny botten, bred på frosting och fortsätt så tills alla bottnar är travade. Täck sidorna och toppen med frosting och släta till med en tårtpalett. Dekorera toppen med strössel.
Foto: Stine Christiansen
Annons