Bakad cheesecake med citron och jordgubbar
12 apr, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här bakade cheesecaken blir riktigt krämig – toppa med generöst med jordgubbar och sommaren är serverad!
Annons
Bakad cheesecake med citron och jordgubbar
Den här gräddiga cheesecaken är en riktig favorit, toppa den med årets första jordgubbar.
Annons
6 portioner
Du behöver:
Kexbotten:
125 g digestivekex
½ dl mandel
1/3 dl brun farin
75 g smör
¼ tsk salt
Färskostskräm med citron:
½ vaniljstång
250 g naturell färskost
2 dl crème fraiche
1 rågad dl strösocker
2 ägg
1 ½ ekologisk citron
Till servering:
200 g jordgubbar
Ev citronmeliss
Gör så här:
- Kör kex, mandel och brun farin till fina smulor i en blender eller matberedare. Smält smöret och rör ner det och saltet i smulorna så att det får en jämn och fast konsistens. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 18–20 cm i diameter, och tryck ut kexblandningen till en jämn botten. Låt vila kallt i 30 minuter.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, färskost, crème fraiche, socker och ägg i en bunke med elvisp. Sätt ugnen på 175°. Riv zesten av citronerna, pressa ur saften och rör nere bägge i färskostskrämen. Häll krämen över kexbottnen. Grädda kakan i cirka 50 minuter. Fyllningen sätter sig när kakan kallnar, så den kan gärna vara lite mjuk. Låt kakan svalna på galler och kyl sedan i minst 2 timmar.
- Ta försiktigt kakan ur springformen och lägg upp den på ett fat. Skölj och snoppa jordgubbarna och dela dem på mitten. Garnera kakan med jordgubbar och ev citronmeliss.
Foto: Stine Christiansen
Annons