Baked alaska – den lyxiga desserten som går att förbereda
24 nov, 2023
AvAnna Wendt
En underbar baked alaska med tre sorters glass och kladdkakebotten är det perfekta avslutet på en festlig middag!
Annons
Baked alaska med chokladbotten och bärglass
Glasstårtan går att förbereda helt och förvara i frysen tills det är dags att servera.
Annons
10 bitar
Du behöver:
Kladdkakebotten:
100 g smör
100 g choklad
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kakao
Fyllning:
1/2 liter jordgubbsglass
1/2 liter hallonglass
1/2 liter svartvinbärsglass
Italiensk maräng:
210 g strösocker (ca 2 ¼ dl)
50 g vatten (ca ½ dl)
125 g äggvita (ca 4 st)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175. Smält smöret i en rejäl kastrull. Finhacka chokladen och blanda i det smälta smöret, och rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao, och blanda tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter, och grädda kakan mitt i ugnen i 15–20 min. Låt kakan svalna.
- Täck en bunke med plastfolie som har samma diameter vid öppningen som kladdkakans diameter. Fyll upp med jordgubbsglass i botten på bunken, pressa till med en sked och fortsätt på samma sätt med hallonsorbeten. Avsluta med svartvinbärsglass och lägg kladdkakan överst. Ställ in frysen minst 2 timmar.
- Italiensk maräng: Koka upp vatten och socker till 121 grader, när det når cirka 110 grader, börjar du vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp. Häll sedan ner sockerlagen med en tunn stråle i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
- Vid servering: Ta ut glassen ur frysen och lägg på ett serveringsfat. Fördela marängen jämnt över hela och bränn av den med en gasbrännare så att marängen får färg. Servera genast.
Foto: Klas Sjöberg
Annons