Tea Malmegårds blodgrapeglass med pepparmaräng
Precis lika viktigt som ett varmt välkomnande är det att avsluta en måltid med magi! Därför tänker jag alltid till lite extra när det gäller desserten. Den ska vara en perfekt avrundning och lämna en god eftersmak – gärna mersmak! – hos mina middagsgäster. Jag är hundra procent sockerberoende, går alltid och fantiserar om sötsaker. Hur kan jag fullända mina efterrätter och skapa ett perfekt avslut som lämnar avtryck – för när slutet är gott, är ju allting gott!
Tips för en drömgod dessert
Planera
Välj ingredienser som är i säsong, det blir både billigare och klimatsmartare. Den ska vara lätt att förbereda så att du kan umgås med gästerna i stället för att stressa i köket.
Balansera
För en fin, avrundande balans, blanda konsistenser, temperaturer och smaker – krunchigt och krämigt, kallt och varmt, syrligt och sött.
Överraska
Fundera över vad dina gäster gillar och överraska dem med just det i desserten. Vad är deras favorit?
Blodgrapeglass med pepparmaräng
Sött, syrligt, hett – en dessert som har allt!
8 portioner
Du behöver:
3 blodapelsiner, filéade
3 ½ dl mjölk, 3%
2 ½ dl vispgrädde
2 dl strösocker
5–6 äggulor
½ krm salt
1 ½ dl blodgrapejuice
Sichuanpepparmaräng:
2 äggvitor
2 tsk pressad citronsaft
1 dl strösocker
1 ⅓ dl florsocker
Salt och nymalen sichuanpeppar
Gör så här:
- Koka upp mjölk, grädde och 1 dl socker. Vispa äggulor med 1 dl socker, vispa ihop med den varma gräddmjölken. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 84° under omrörning. Sila ner i en bunke och tillsätt salt. Kyl ner till 4–8°. Tillsätt juicen och mixa. Kör sedan i glassmaskin eller frys in och rör då och då till en glass.
- Sätt ugnen på 90°. Vispa äggvita och citronsaft, tillsätt sockret lite i taget. Vispa styvt och glansigt. Sikta försiktigt i florsocker under omrörning. Stryk ut marängen tunt på en bakpapperklädd plåt, baka i 30 minuter.
- Smula maräng på tallrikarna, lägg på glass och apelsinfiléer. Toppa med mer maräng.
Foto: Jackie Dahl, Magnus Skoglöf, John Bendtsen, TT