Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tea Malmegårds blodgrapeglass med pepparmaräng

24 feb, 2023
AvEva Boholm
Tea Malmegårds blodgrapeglass med pepparmaräng
Dessertdrottningen Tea Malmegård, som driver Doma och är programledare i Sveriges Mästerkock – efter stängning, bjuder på smarta tips för att få till drömdesserten!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Precis lika viktigt som ett varmt välkomnande är det att avsluta en måltid med magi! Därför tänker jag alltid till lite extra när det gäller desserten. Den ska vara en perfekt avrundning och lämna en god eftersmak – gärna mersmak! – hos mina middagsgäster. Jag är hundra procent sockerberoende, går alltid och fantiserar om sötsaker. Hur kan jag fullända mina efterrätter och skapa ett perfekt avslut som lämnar avtryck – för när slutet är gott, är ju allting gott!

Annons

Tips för en drömgod dessert

Planera

Välj ingredienser som är i säsong, det blir både billigare och klimatsmartare. Den ska vara lätt att förbereda så att du kan umgås med gästerna i stället för att stressa i köket.

Balansera

För en fin, avrundande balans, blanda konsistenser, temperaturer och smaker – krunchigt och krämigt, kallt och varmt, syrligt och sött.

Överraska

Fundera över vad dina gäster gillar och överraska dem med just det i desserten. Vad är deras favorit?

Blodgrapeglass med pepparmaräng

Sött, syrligt, hett – en dessert som har allt!

Tea Malmegårds blodgrapeglass med pepparmaräng

8 portioner

Annons

Du behöver:

3 blodapelsiner, filéade
3 ½ dl mjölk, 3%
2 ½ dl vispgrädde
2 dl strösocker
5–6 äggulor
½ krm salt
1 ½ dl blodgrapejuice

Sichuanpepparmaräng:

2 äggvitor
2 tsk pressad citronsaft
1 dl strösocker
1 ⅓ dl florsocker
Salt och nymalen sichuanpeppar

Gör så här:

  1. Koka upp mjölk, grädde och 1 dl socker. Vispa äggulor med 1 dl socker, vispa ihop med den varma gräddmjölken. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 84° under omrörning. Sila ner i en bunke och tillsätt salt. Kyl ner till 4–8°. Tillsätt juicen och mixa. Kör sedan i glassmaskin eller frys in och rör då och då till en glass.
  2. Sätt ugnen på 90°. Vispa äggvita och citronsaft, tillsätt sockret lite i taget. Vispa styvt och glansigt. Sikta försiktigt i florsocker under omrörning. Stryk ut marängen tunt på en bakpapperklädd plåt, baka i 30 minuter.
  3. Smula maräng på tallrikarna, lägg på glass och apelsinfiléer. Toppa med mer maräng.

Foto: Jackie Dahl, Magnus Skoglöf, John Bendtsen, TT

Annons