Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Baked Alaska med choklad och blåbärsglass

09 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på baked Alaska med choklad och blåbärsglass
columbus leth
Baked Alaska med choklad och blåbärsglass är ett bra exempel på där insida och utsida spelar lika stor roll – titta bara på den vackra färgen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Baked Alaska med choklad och blåbärsglass

Vill du förenkla, kan du använda färdigköpt glass.

Annons

8 portioner

Tid: 1 timme + tid i frysen

Du behöver:

Blåbärsglass:

200 g blåbär
150 g (1½ dl) strösocker
2 msk pressad citron
1 vaniljstång
4 äggulor
1 nypa salt
4 dl vispgrädde

Chokladbotten:

75 g mörk choklad
150 g smör
2 ägg
175 g (2 1/³ dl) rörsocker
125 g (2 dl) vetemjöl
20 g (3 msk) kakao
1 nypa salt

Maräng:

4 äggvitor
200 g (2 ¼ dl) strösocker

Gör så här:

  1. Koka blåbär, 1 dl socker och citronsaft ca 5 minuter. Sila så att bara en tunn puré är kvar, låt svalna.
  2. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, ½ dl socker, äggulor och salt luftigt med elvisp. Vispa grädden fast. Vänd försiktigt ner grädden i äggblandningen. Vänd sedan ner blåbärspurén, rör tills smeten är jämn.
  3. Klä in 8 hål i en muffinsplåt (av metall) med plastfolie. Om du använder en muffinsplåt av silikon behöver hålen inte kläs in. Fördela glass-smeten i formarna. Jämna till ytan och frys in i minst 8 timmar.
  4. Chokladbotten: Sätt ugnen på 175°. Klä en fyrkantig bakform, 28 x 18 cm, med bakplåtspapper. Hacka chokladen och smält den och smöret på låg värme. Vispa ägg och socker luftigt med en elvisp i en skål. Rör ner den smälta chokladblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i smeten. Häll den i bakformen och grädda kakan i 20 minuter. Ställ i kylen till nästa dag.
  5. Maräng: Vispa äggvitorna styva med elvisp och tillsätt sockret, lite i taget, tills marängen är fast och glansig.
  6. Servering: Stansa ut 8 runda bottnar, ca 6 cm i diameter, ur chokladkakan. (Anpassa storleken efter glassbottnarnas mått). Lägg kakbottnarna på 8 tallrikar. Stjälp upp blåbärsglas­sarna ur formarna och placera en på varje chokladbotten. Täck med maräng och bränn av dem med en brännare så att de blir ­gyllene och spröda. Servera genast.

Foto: Columbus Leth

Annons