Baked Alaska med choklad och blåbärsglass
09 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Baked Alaska med choklad och blåbärsglass är ett bra exempel på där insida och utsida spelar lika stor roll – titta bara på den vackra färgen!
Annons
Baked Alaska med choklad och blåbärsglass
Vill du förenkla, kan du använda färdigköpt glass.
Annons
8 portioner
Tid: 1 timme + tid i frysen
Du behöver:
Blåbärsglass:
200 g blåbär
150 g (1½ dl) strösocker
2 msk pressad citron
1 vaniljstång
4 äggulor
1 nypa salt
4 dl vispgrädde
Chokladbotten:
75 g mörk choklad
150 g smör
2 ägg
175 g (2 1/³ dl) rörsocker
125 g (2 dl) vetemjöl
20 g (3 msk) kakao
1 nypa salt
Maräng:
4 äggvitor
200 g (2 ¼ dl) strösocker
Gör så här:
- Koka blåbär, 1 dl socker och citronsaft ca 5 minuter. Sila så att bara en tunn puré är kvar, låt svalna.
- Dela vaniljstången, skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, ½ dl socker, äggulor och salt luftigt med elvisp. Vispa grädden fast. Vänd försiktigt ner grädden i äggblandningen. Vänd sedan ner blåbärspurén, rör tills smeten är jämn.
- Klä in 8 hål i en muffinsplåt (av metall) med plastfolie. Om du använder en muffinsplåt av silikon behöver hålen inte kläs in. Fördela glass-smeten i formarna. Jämna till ytan och frys in i minst 8 timmar.
- Chokladbotten: Sätt ugnen på 175°. Klä en fyrkantig bakform, 28 x 18 cm, med bakplåtspapper. Hacka chokladen och smält den och smöret på låg värme. Vispa ägg och socker luftigt med en elvisp i en skål. Rör ner den smälta chokladblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i smeten. Häll den i bakformen och grädda kakan i 20 minuter. Ställ i kylen till nästa dag.
- Maräng: Vispa äggvitorna styva med elvisp och tillsätt sockret, lite i taget, tills marängen är fast och glansig.
- Servering: Stansa ut 8 runda bottnar, ca 6 cm i diameter, ur chokladkakan. (Anpassa storleken efter glassbottnarnas mått). Lägg kakbottnarna på 8 tallrikar. Stjälp upp blåbärsglassarna ur formarna och placera en på varje chokladbotten. Täck med maräng och bränn av dem med en brännare så att de blir gyllene och spröda. Servera genast.
Foto: Columbus Leth
Annons