Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bakningen hjälpte fikadrottningen Camilla Hamid att hitta hem

27 aug, 2024
AvEva Boholm
Bakningen hjälpte fikadrottningen Camilla Hamid att hitta hem
Ulrika Pousette
Känslan av utanförskap har präglat Camilla Hamids liv ända från barndomen. Genom bakresor till olika länder har hon äntligen lyckats navigera sin inre vilsenhet och hittat sig själv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtanBrand logo
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtan

Sveriges främsta fikadrottning, Camilla Hamid, beskriver ibland sitt liv som ett bakverk; en mix av många ingredienser och en salig smakblandning av allt från beskt och surt till ljuvligt sockersött. Det är den mixen av olika upplevelser, erfarenheter och känslor som gjort henne till den kryddstarka personlighet och framgångsrika bakprofil som hon är idag.

I Camilla Hamids nya bok bjuds vi med på en söt smakresa till olika länder. Home Sweet Home är hennes sjätte kokbok.
I Camilla Hamids nya bok bjuds vi med på en söt smakresa till olika länder. Home Sweet Home är hennes sjätte kokbok.

– Jag är halvmarockan, halvegyptier, född och uppväxt i Sverige. Ett DNA-test visade dessutom genetiska spår från Italien, Grekland, Mali, Cypern, Etiopien, Eritrea, Nigeria och Senegal. Jösses, vilken blandning! Inte undra på att jag alltid känt mig rotlös, som att det hela tiden skaver någonstans, vilket land jag än befinner mig i.

Annons

För att få svar på frågan vem hon är och var i världen hon egentligen hör hemma har Camilla dels gjort en bakresa till Marocko som vi fått följa i fem avsnitt på SVT under våren, dels skrivit en ny bok, Home sweet home. Arbetet med boken och tv-serien var hennes sätt att försöka navigera i vilsenheten kring sin identitet.

Basbousa betyder ”bara en kyss” och är en populär sockerkaka i Mellanöstern. Efter gräddningen ringlar man en söt sockerlag eller flytande honung över ytan, vilket gör den till en saftig drömkaka.
Basbousa betyder ”bara en kyss” och är en populär sockerkaka i Mellanöstern. Efter gräddningen ringlar man en söt sockerlag eller flytande honung över ytan, vilket gör den till en saftig drömkaka. Ulrika Pousette

Basbousa – manna­grynskaka>>

Hur har bakning och sötsaker kunnat fungera som navigeringsverktyg för dig att hitta ”hem”?

– Både när jag skrev boken och spelade in tv-serien reste jag mycket. Plötsligt insåg jag att människor faktiskt är väldigt lika, oavsett var på jorden de lever. Överallt äts det sötsaker vid de stora högtiderna och händelserna i livet, det är något som vi alla har gemensamt. Och bakverken som vi njuter av är trots allt ganska lika i grunden. De bakas av en söt vetedeg, smördeg, mördeg eller någon slags sockerkakssmet, och smaksätts med frukter, bär, kanel, vanilj, och så vidare. Det är sötsakerna som förenar oss människor och det är i sötsakernas värld som jag funnit min trygghet och tillhörighet. I bakvärlden får jag den bekräftelse som jag suktat efter hela livet.

Annons

På vilket sätt drivs din bakning av ditt bekräftelsebehov?

– Jag har alltid varit väldigt osäker på mig själv. Men jag upptäckte tidigt i barndomen att omgivningen gillade det jag bakade. Berömmet jag fick gav samma sötma som sockret i bakverken. Mitt självförtroende jäste precis som bullarna i ugnen!

– Men jag hade ingen bakkunnig mamma, mormor eller farmor som lärde mig göra chokladbollar, kladdkakor eller marockanska godsaker som ghriba och basbousa. Jag fick lära mig själv. Jag testade, övade och experimenterade mig fram på egen hand. Jag drevs av frågan ”Kan det här bli ännu bättre och godare?”

Den här traditionella marockanska småkakan är härligt segmjuk och ofta glutenfri.
Den här traditionella marockanska småkakan är härligt segmjuk och ofta glutenfri. Ulrika Pousette

Ghriba – magiskt goda krackelerade småkakor>>

Det senaste året har varit en galen berg- och dalbanefärd för Camilla, präglat av glädje men även mycket stress och sorg.

Annons

Hon har fått mycket bekräftelse och uppskattning för sina prestationer i SVT-serien och för den nya bakboken. Hon har även medverkat i många andra tv- och radioprogram, öppnat två caféer (Sweets By Camilla) i Stockholm och ständigt producerat nytt innehåll till sina Instagram- och Youtube-konton med över en halv miljon följare. Hon är dessutom mamma till två barn och har just gått igenom en upprivande skilsmässa.

Hur har du klarat av allt detta? Vad har du för superkrafter som gör att du hinner och orkar?

– Det är nog bakningen som ger mig den där extra boosten och välbehövliga sockerkickar som lyft mig när jag känt mig nere. Det har varit otroligt tungt och sorgligt emellanåt. Skilsmässan var en rejäl käftsmäll och jag har känt mig helt golvad emellanåt. Bakningen och jobbet har hjälpt att få mig på fötter när allt känts nattsvart. För mig är det rena terapin att knåda en deg. Det ger mitt liv en guldkant. När man dessutom får en massa likes på sociala medier åker mungiporna upp. Man känner sig inte lika värdelös längre. Jag får bekräftelse på att jag duger.

Det senaste året har Camilla Hamid hunnit med sin egen serie på SVT, en ny bakbok, öppnat två caféer och medverkat i många tv- och radioprogram.
Det senaste året har Camilla Hamid hunnit med sin egen serie på SVT, en ny bakbok, öppnat två caféer och medverkat i många tv- och radioprogram. Ulrika Pousette

Vad har du för tips till alla som inte känner sig så duktiga på bakning?

– Titta i kokböcker och på recept som läggs ut på sociala medier. Vem blir inte inspirerad av alla härliga bilder som får det att vattnas i munnen? I början är det viktigt att följa recepten till punkt och pricka, sedan kan man börja experimentera och sätta sin egen prägel på bakverken. Tänk också på att inte tappa sugen om du misslyckas ibland – det gör vi alla! Det gäller att ha tålamod och inte ge upp.

Annons

Blir du någonsin trött på att baka?

– Nej, faktiskt inte. För mig är det lika naturligt att sätta en deg på jäsning som att äta och borsta tänderna. Jag gör det av bara farten, varje dag. Dess­utom är bakningen mitt sätt att roffa åt mig lite välbehövd egentid hemma. Då kan jag gå in i en egen bubbla och bara koppla av.

Vad är det som har gjort dig så duktig och framgångsrik på bakning?

– Jag är målinriktad och otroligt envis! Jag har alltid haft ett driv att bli ännu bättre på det jag gör. Dessutom är jag statistiknörd och kollar gärna på algoritmer så att jag vet vad som trendar och går hem hos folk just nu. Jag gillar helt enkelt att bjuda människor på sånt som de vill ha och längtar efter.

En av de råvaror som kännetecknar Marocko är just apelsinen och i den här kakan får den verkligen glänsa!
En av de råvaror som kännetecknar Marocko är just apelsinen och i den här kakan får den verkligen glänsa! Ulrika Pousette

Så bakar du Kika dyal limon>>

Camilla Hamid
Ålder: 32 år.
Bor i: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Döttrarna Ghita, 10 år, och Kauthar, 7 år.
Gör: Sveriges största bakinfluencer, kokboksförfattare, TV-kock, hemkunskaps­lärare, café­ägare, Årets Feminista.
Aktuell: Med sin sjätte bok, Home sweet home (Polaris).

Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken Home sweet home/Polaris

Annons