Banoffee-pavlova – en magisk kombination
10 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Kombinationen av banoffee paj och klassisk pavlova är desserten du inte visste att du behövde och när du testat kommer du inte vilja äta något annat!
Annons
Banoffee-pavlova
En hybrid mellan banoffee pie och klassisk pavlova.
Annons
4 portioner
Tid: 45 minuter
Du behöver:
Pavlova:
3 äggvitor
100 g (1 dl) strösocker
½ tsk vitvinsvinäger
100 g (1 ¾ dl) florsocker
Karamellsås:
1 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
¼ tsk flingsalt
Till servering:
4 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche, 18 %
3 små mogna bananer
1 havrekaka
1 msk kakaonibs
Gör så här:
- Sätt ugnen på 120°.
- Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp i en skål. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills äggvitorna är helt styva. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare cirka ½ minut. Sikta ner florsockret och vänd in det i marängen med en slickepott tills marängen är slät och blank.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Rita upp en cirkel, 25 cm i diameter, och bred ut marängsmeten i ett tjockt lager inom cirkeln. Grädda i ugnen i 1 timme tills marängen är spröd. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan och låt marängen svalna i ugnen i 1 timme. Marängen ska vara helt kall innan du lägger på fyllningen.
- Karamellsås: Koka upp grädde, sirap, socker och vaniljsocker i en kastrull på medelvärme i 2–3 minuter tills konsistensen är som en tunn sås. Smaka av med salt. Häll karamellsåsen i en glasburk med lock och låt den svalna helt.
- Servering: Vispa grädden till ett lätt skum. Tillsätt crème fraiche och vispa vidare tills grädden är fast. Skala och skiva bananerna tunt på längden. Smula havrekakan. Lägg marängbottnen på ett serveringsfat och toppa med gräddblandningen och bananskivorna. Ringla över karamellsås och strö över smulade havrekakor och kakaonibs. Servera direkt när fyllningen lagts på, annars blir marängbottnen mjuk.
Foto: Columbus Leth
Annons