Svinnsmart banoffeepaj med pepparkakor
En studie från Karlstad universitet visar att 40% av all odlad mat slängs istället för att ätas upp. Tillsammans utgör frukt och grönt omkring 30 procent av matbutikernas matsvinn och den frukt som kastas mest är såklart bananen. Vi alla är skyldiga till att ha slängt en banan som legat framme förlänga för vår smak eller haft en stackare i väskan som blivit full med fula bruna fläckar innan vi hunnit äta upp den.
Truls Christenson, vd och medgrundare till Rscued och är den som står bakom initiativet Bananboken – en receptbok med svenska folkets mest svinnsmarta bananrecept.
– Bananboken är ett initiativ för att dela kunskap och inspirera till att ta hand om sitt svinn hemma i fruktskålen, säger Truls Christenson.
Recepten har skickats in av privatpersoner, konditorier, företag och organisationer. En Bananjury bestående av Sofia Dalén, Robin Delselius, Mattias Kristiansson, Anna Hesselstad och Truls Christenson har sedan i sin tur valt ut de godaste recepten till Bananboken. Förutom kreativa och goda recept innehåller Bananboken även spännande banankunskap, fakta om matsvinn och tips på hur du kan minska svinnet i ditt eget kök.
5 tips på hur du minskar svinnet på frukt och grönt
- Misstänker du att du inte kommer att hinna äta upp innehållet i fruktskålen eller grönsakslådan innan det blir dåligt? Ge varorna en andra chans i frysen! Grönsakerna kan du enkelt blanchera för att få dem att behålla färg och textur bättre. Frukt är perfekt att skära i mindre bitar, frysa in och sedan använda i en smoothie eller som is i ditt vatten.
- De mesta frukt och grönsaker håller längre om varorna förvaras i kylskåpet – med undantag för ananas, banan och avokado som trivs bättre i rumstemperatur. Du kan också besöka Livsmedelsverkets hemsida, för att se hur du förvarar specifika varor på bästa sätt. För bästa möjliga hållbarhet.
- Förvara aldrig frukt och grönt i förslutna plastförpackningar eller i matvarubutikernas papperspåsar. Detta skyndar på mognadsprocessen och varorna blir dåliga snabbare.
- Avokado, äpplen, chili, tomater, melon och bananer utsöndrar alla etylen, en gas som snabbar på mognadsprocessen. Därför bör alltid dessa varor förvaras separat från annan frukt och grönt.
- Bladspenat är en av de varor som upplevs att snabbt bli dåligt på kort tid. Förvara alltid din bladspenat i en plastlåda utan lock och lägg i stället en bit hushållspapper över bladen. På så vis absorberar pappret fukt och förlänger hållbarheten.
Svinnsmart banoffeepaj med pepparkakor
Receptet kommer ur Bananboken och är inskickat av Aneri på Annas pepparkakor. Perfekt variant som hör hemma på julens dessertbord!
1 längd, 6-8 bitar
Du behöver:
1 ask Annas Pepparkakor original, 300 g (180g till pajskal, resten till garnering)
75 g smör
1 burk Dulce de leche, 400 g
2 bananer
2,5 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker
Kakao att pudra över pajen
Gör så här:
- Krossa pepparkakorna i en matberedare tills det blir ett fint pulver
- Smält smöret och blanda med pepparkakspulvret. Tryck ut blandningen i en pajform (ca 20 diameter) eller i en rektangulär form (33x13 cm)
- Ställ i kyl och låt stelna i 30 minuter
- Bred ut Dulce de leche på det kylda pajskalet. Skiva bananerna och fördela ovanpå
- Vispa grädden med vaniljsockret och spritsa över den fyllda pajen.
- Pudra med kakao och toppa med önskad mängd pepparkakor.
Källor: Världsnaturfonden WWF, Sciencedirect.com