Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Basbousa – manna­grynskaka

27 aug, 2024
AvRedaktionen ELLE
Recept på basbousa – mannagrynskakan
Ulrika Pousette
Babousa, mannagrynskaka, är en populär kaka i Mellanöstern och när du väl provat förstår du varför. Här är recept från Camilla Hamids nya bakbok Home sweet home.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Basbousa – manna­grynskaka

Basbousa betyder ”bara en kyss” och är en populär sockerkaka i Mellanöstern. Efter gräddningen ringlar man en söt sockerlag eller flytande honung över ytan, vilket gör den till en saftig drömkaka. Apelsinblomvatten kan ersättas med färskpressad citronsaft.

Så bakar du Camilla Hamids mannagrynskaka basbousa
Ulrika Pousette
Annons

Ca 10 bitar

Du behöver:

Kaka:

50 g smör + till formen
1 ¼ dl (115 g) rapsolja
5 dl (400 g) filmjölk
5 dl (350 g) mannagryn
1 dl (50 g) mandelmjöl
1 dl (90 g) strösocker
2 tsk (10 g) bakpulver
1 msk (9 g) vaniljsocker
Rivet skal från 1 stor apelsin
Skalade och rostade sötmandlar till garnering

Sockerlag:

3 dl (270 g) strösocker
2 ½ dl (250 g) vatten
1 msk (15 g) apelsinblomvatten
Saften från 1 apelsin + skalet från halva

Gör så här:

  1. Börja med sockerlagen. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka i någon minut under omrörning. Sänk värmen och låt lagen sjuda i cirka 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, täck med lock och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 175º, över- och undervärme. Smörj en springform, 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret till kakan och vänd ihop med resten av ingredienserna med en slickepott. Smeten ska vara lös men man ska kunna se spår av slickepotten när man rör i den.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 30–45 minuter, eller tills den fått gyllenbrun färg.
  5. Skär försiktigt den porösa kakan i bitar när den precis har kommit ut ur ugnen och ringla sockerlagen över hela kakan. Dekorera med sötmandlar.
  6. Täck formen med plastfolie så fort den har svalnat. Låt kakan stå i kylen och suga åt sig all sockerlag ordentligt. Kakan är godast dagen efter.

Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken Home sweet home/Polaris

Annons