Basbousa – mannagrynskaka
Basbousa – mannagrynskaka
Basbousa betyder ”bara en kyss” och är en populär sockerkaka i Mellanöstern. Efter gräddningen ringlar man en söt sockerlag eller flytande honung över ytan, vilket gör den till en saftig drömkaka. Apelsinblomvatten kan ersättas med färskpressad citronsaft.
Ca 10 bitar
Du behöver:
Kaka:
50 g smör + till formen
1 ¼ dl (115 g) rapsolja
5 dl (400 g) filmjölk
5 dl (350 g) mannagryn
1 dl (50 g) mandelmjöl
1 dl (90 g) strösocker
2 tsk (10 g) bakpulver
1 msk (9 g) vaniljsocker
Rivet skal från 1 stor apelsin
Skalade och rostade sötmandlar till garnering
Sockerlag:
3 dl (270 g) strösocker
2 ½ dl (250 g) vatten
1 msk (15 g) apelsinblomvatten
Saften från 1 apelsin + skalet från halva
Gör så här:
- Börja med sockerlagen. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka i någon minut under omrörning. Sänk värmen och låt lagen sjuda i cirka 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, täck med lock och låt svalna.
- Sätt ugnen på 175º, över- och undervärme. Smörj en springform, 24 cm i diameter.
- Smält smöret till kakan och vänd ihop med resten av ingredienserna med en slickepott. Smeten ska vara lös men man ska kunna se spår av slickepotten när man rör i den.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 30–45 minuter, eller tills den fått gyllenbrun färg.
- Skär försiktigt den porösa kakan i bitar när den precis har kommit ut ur ugnen och ringla sockerlagen över hela kakan. Dekorera med sötmandlar.
- Täck formen med plastfolie så fort den har svalnat. Låt kakan stå i kylen och suga åt sig all sockerlag ordentligt. Kakan är godast dagen efter.
Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette
Utdrag ur boken Home sweet home/Polaris